Dženeta Sarić-Kozić

Dženeta Sarić-Kozić: OD KAJGANIĆA DO SKY APLIKACIJA

KAKO JE RADILO BH. PRAVOSUĐE U 2022.: NAŠA DŽENETA SARIĆ-KOZIĆ - OD KAJGANIĆA DO SKY APLIKACIJA

Nijedan glavni tužilac dosad nije završio svoj mandat

Dženeta Sarić-Kozić Hayat 01 jan 2023

Godinu 2022. započeli smo s ne tako zavidnim rejtingom pravosuđa kako u domaćoj, tako i međunarodnoj javnosti.

Nije ništa bolje ni danas.

Ali prošlu smo započeli s v. d. glavnog tužioca Milankom Kajganićem, završili smo je bez tog v. d. Nije mu bilo teško doći do ove funkcije, jer jedan od njegovih protukandidata, odnosno kandidatkinja Diana Kajmaković u međuvremenu je stavljena na američku crnu listu.

Dijana Kajmaković
Dijana Kajmaković

Treći kandidat za državnog tužioca Miroslav Janjić povukao je kandidaturu. Da bismo imali iole uređenu zemlju, davno je konstatovano da je neophodno imati neovisno i profesionalno pravosuđe. Reforme su nezaobilazne i osnovni su domaći zadatak za vlast, ali ne u kontekstu nepoštovanja ustavnih odluka i slično, nego baš suprotno.

U 2023. vjerovati pravosuđu želja je svih nas, jer bi to značilo da imamo pravdu i istinu.

U oktobru je Bosna i Hercegovina dobila novog glavnog tužioca, koji je ipak imao godinu da se upozna s radom, jer je za to vrijeme obavljao funkciju vršioca dužnosti. Milanko Kajganić imao je dovoljno znanja, iskustva i rezultata, što je, između ostalog, bilo potrebno da bi ga VSTV imenovao za državnog tužioca.

Istina je da dosad nijedan glavni tužilac nije završio svoj mandat. Ima tu objektivnih okolnosti. Činjenica da se to ne dešava u drugim tužilaštvima, vjerovatno, pokazuje specifičnost Tužilaštva BiH. Nesporno je da se od Tužilaštva BiH previše očekuje i da su sve oči javnosti uprte u državno tužilaštvo. Kada se kritikuje, prvo je Tužilaštvo BiH - rekao je u intervjuu za Hayat Milanko Kajganić nakon imenovanja.

Milanko Kajganić
Milanko Kajganić

Ono što je započeto tokom mandata bivše glavne tužiteljice Gordane Tadić, a prvi epilog na državnom sudu dobilo nakon zvaničnog imenovanja Kajganića, jeste slučaj "Dženan Memić". S obzirom na oslobađajuću presudu, porodica Memić, koja je sve vrijeme gajila nadu i vjeru u proces na državnom pravosuđu, doživjela je veliko razočarenje nakon izricanja presude.

- "Ima jedan pravedni sudija, pred njega ćemo i mi i vi, Bogom vam se kunemo svima ovdje da neće ostati na ovome, bit će pravde i za Dženana,i mi ćemo se izboriti za to. A vi niste pravedni, ni časni, sram vas bilo", rekla je Arijana Memić, Dženanova sestra, tokom izricanja presude dok je napuštala sudnicu.

- "Kako ću doći dovde i odustati? Ide istraga dalje sigurno, ne odustajemo ni ja, ni Ifet, ni Arijana, ni ovi ovdje ljudi. Nema veze, neka je ovo danas Branko uradio pred dan državnosti da vidimo kolika smo država", poručio je Dženanov otac, Muriz.

Nije odustajala ni odbrana Dragana Vikića, kao ni on sve do drugostepene presude, koja je i u konačnici bila oslobađajuća.

- "Sve vrijeme ovog procesa bila sam sigurna da Dragan Vikić nije kriv i onako kako je Sud obrazložio da nije bilo komandne odgovornosti i nije bilo efektivne kontrole nad počiniocima ovog krivičnog djela. Tako da je pravda zadovoljena u odnosu na Vikića", uvjerena je Adna Dobojlić nakon izricanja prvostepene presude u aprilu 2022.

Mjesec prije nego što su Vikić i drugi oslobođeni optužbe, državno tužilaštvo podiglo je i zvanično optužnicu za slučaj poznat kao "Dobrovoljačka". Očekivalo se to i nakon što je na ovu funkciju imenovan Kajganić, za kojeg se govori da je blizak Dodikovom SNSD-u. Već na početku godine govorilo se o podizanju ove optužnice, a stručnjaci upozoravali na ranije presude kao što je bilo u slučaju Ejupa Ganića i ostalih, jer su međunarodni i domaći sudovi ranije presudili i jasno rekli kako se radi o legitimnom vojnom cilju.

- "Motivacija je očigledna. Preotvaranje predmeta je izvršeno u vrijeme kada je glavni državni tužilac bila Tadić, njene odluke bile su isključivo politički motivirane. I bojim se da se takav trend ne nastavi. Vjerujte mi da bi to uništilo Sud", navela je još u februaru advokatica Vasvija Vidović.

Čeka se još na odluku Ustavnog suda po apelaciji koju je predao član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Osporava se odluka visokog predstavnika koja je nametnuta u izbornoj noći, a u vezi s izmjenama Izbornog zakona i Ustava Federacije.

Apelacija Željka Komšića pred Ustavnim sudom BiH

Prvi argument

Visoki predstavnik nametnuo je izmjene koje su u suprotnosti s odlukom iz 2015. godine, koja se odnosi na izbor predsjednika i potpredsjednika oba entiteta. Način izbora entitetskih predsjednika i potpredsjednika osporen je zbog toga što pripadnicima Ostalih nije omogućeno da se kandiduju za ove pozicije.

Apelacija Željka Komšića pred Ustavnim sudom BiH

Drugi argument

Građanima iz reda Ostalih iz prethodnog argumenta umanjena su ranije postignuta prava, što je "neprihvatljivo i pravno nemoguće".

Apelacija Željka Komšića pred Ustavnim sudom BiH

Treći argument

Izmjenom Ustava FBiH i Izbornog zakona izazvana je pravna nesigurnost. Nametnuto je da se zakonodavna vlast u FBiH konstituiše na osnovu popisa stanovništva iz 2013. godine, a da se izvršna vlast konstituiše prema popisu iz 1991. Ovakvom odlukom neformalno je proglašen okončanim Aneks 7 - Sporazum o izbjeglicama i raseljenim osobama.

Apelacija Željka Komšića pred Ustavnim sudom BiH

Četvrti argument

Glas građana shodno prebivalištu nije jednak. Vrijednost glasa ovisi o mjestu gdje građani žive. Uvodi se dodatna diskriminacija.

Željko Komšić
Željko Komšić

Da aplikacija Sky nije kao svaka druga, govori i policijska akcija koja je u javnosti poznata po imenu aplikacije, a pokrenuta je u 2022. godini, u kojoj su uhapšeni deseci osumnjičenih za organizovani kriminal. Oformljen je poseban tim kriminalističke policije MUP-a KS-a koji je sarađivao s Upravom za organizovani teški kriminalitet MUP-a RS-a i državnim tužilaštvom. Timovi ove dvije policijske agencije u svakodnevnom su kontaktu s Europolom i američkim FBI-em, a rezultati su već vidljivi.

Objavljeno: 25 avg 2023 | hayat-ba