Viktor Orban

Orbanov koledž širi desničarske stavove

Ispovijest stipendiste Orbanovog univerziteta: Daju udoban stan, večere, putovanja... Onda sam shvatio šta žele zauzvrat

Nude bogate stipendije a zauzvrat očekuju da podržite desničarske stavove

• Koledž Mathias Corvinus (MCC), državna obrazovna institucija koju finansira desničarska vlada Viktora Orbana, širi se na međunarodnom planu. Otvorila je centar u Briselu, kupila univerzitet u Beču i ima planove za nove filijale u drugim gradovima zapadne Evrope, uključujući London. Bence X Szechenyi, student na Kolumbija univerzitetu, koji je proveo godinu dana na toj instituciji u Budimpešti kao stipendista, piše u velikom izveštaju o MCC-u za Guardian

Guardian 15 sep 2023

U članku za Guardian on navodi da MCC ima ogromnu finansijsku podršku i prima više od 1,3 milijarde funti državnog novca. U članku je izrazio zabrinutost zbog proširenja Koledža, objašnjavajući da su stavovi te institucije usko povezani sa stavovima mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovih saradnika iz stranke Fides.

On je takođe naveo da se akademci koji učesnicima prezentuju Fidesovu ideologiju finansiraju preko Koledža. Tvrdi da MCC na neki način služi za širenje Orbanovog uticaja širom Evrope i šire.

Čak i onima koji nisu Orbanovi simpatizeri, teško je reći ne onome što MCC može da ponudi. Obezbjeđuje finansiranje, stipendije, smještaj, pozive na raskošne večere, zabave sa besplatnim pićem, putovanja u inostranstvo i šire.

Za građane Mađarske, posebno one iz manjih gradova, socijalna mobilnost može biti nedostižna, ali MCC ima moć da vas izvuče iz mraka i na međunarodnu scenu, tvrdi bivši kolega.

Šta se traži zauzvrat

To je ono što su mi ponudili, piše Szechenyi, "mogućnost da započnem novinarsku karijeru i sredstva da živim u udobnom stanu u Budimpešti. On, međutim, objašnjava da ta institucija zauzvrat očekuje da podrži desničarske stavove.

On piše da je glavni razlog zašto je prihvatio stipendiju to što MCC nudi pomoć u objavljivanju novinarskih članaka preko svojih međunarodnih kontakata, ali je usput otkrio da je ta pomoć i dalje uslovna. Tvrdi da je mogao da piše o temama koje su predložili njegovi mentori vezani za MCC. Uglavnom se radilo o temama čija je svrha jačanje Orbanove političke pozicije.

Na primjer, članak koji pokazuje razlike u dolasku sirijskih i ukrajinskih izbjeglica na mađarsku granicu. Željeli su da retroaktivno brani Orbanovu kontroverznu odluku da ne prihvati izbjeglice sa Bliskog istoka u velikom talasu 2015. godine.

- "Trojica kolega koji su bili u mom programu, uz mene, bili su zamoljeni da prisustvuju predavanjima o mađarskoj historiji i politici, a predavači su često bili članovi Orbanove partije Fides. Svrha predavanja je bila da se aktuelna politička dešavanja u Mađarskoj stave u historijski kontekst, ali je sve bilo u duhu Fidesove ideologije. Kao Amerikanac, porijeklom iz Mađarske, dobro sam upućen u mađarsku istoriju, pa sam prepoznao šta rade. Mnogi nisu", tvrdi američki student.

- "Jedan od američkih naučnika u mom programu, koji nikada ranije nije bio u Mađarskoj, objavio je članke koji su se u velikoj mjeri oslanjali na informacije sa naših predavanja. Sjećam se jednog predavača koji je protestovao protiv sankcija ruskoj nafti. Ubrzo nakon toga, jedan moj kolega je objavio članak u kojem je tvrdio da je Mađarska postupila ispravno što je nastavila da kupuje rusku naftu. Za mene je to izgledalo kao da pozivam Amerikance da objavljuju članke u medijima na engleskom jeziku koji podržavaju Orbanove političke ciljeve", podsjetio je on.

Objavljeno: 15 sep 2023 | n1info-ba