Ramiz Dreković

Nermin Bise dere naše generale

Generalu ima tko da piše: Tko je kriv za tragediju hercegovačke mladosti u jesen 1994.?

Potvrđena oslobađajuća presuda Ramizu Drekoviću za zločine u Kalinoviku

• Preko stotinu boraca Četvrtog korpusa nije se vratilo živo iz monstruozne akcije "Jesen '94". Stolac, Čapljina, Mostar, Jablanica, Prozor i Konjic podnijeli su bolne gubitke. Ako je general u pokušaju, Ramiz Dreković, imao opravdanje sebi nadređenima u hijerarhiji rukovođenja i komandovanja, a što ni 29 godina poslije javnost nije na čistini ugledala, onda ne preostaje ništa drugo nego zaključiti da je Dreković imao prešutnu saglasnost tadašnjeg vojnog i političkog vrha iz Sarajeva

Nermin Bise 11 nov 2023

Kako god su se vojni stratezi, svjetski analitičari i poznavaoci prilika divili herojskoj i nadljudskoj odbrani Mostara koji je bio Gaza 1993. godine, isto tako mnogi su poznavaoci prilika kao i sami sudionici katastrofalne vojne akcije (izdaje), među kojima je bio i potpisnik ovih redova, šokirali pripremom, izvođenjem i ishodom vojne operacije "Jesen '94", koja je provedena u zoni odgovornosti Četvrtog korpusa Armije RBiH.

Akciju je osmislio i njome rukovodio general u pokušaju - Ramiz Dreković.

Šerif Patković - Ćamil Duraković - Naser Orić - Ramiz Dreković - Atif Dudaković
Šerif Patković - Ćamil Duraković - Naser Orić - Ramiz Dreković - Atif Dudaković

Danas je tačno 29 godina od tog sablasnog i pogubnog 11. novembra 1994. godine. Kakav je imao cilj, kakav je bio plan i kakva priprema akcije, nikada nije u javnosti dokraja rasvijetljeno. Ako je general u pokušaju, Ramiz Dreković, imao opravdanje sebi nadređenima u hijerarhiji rukovođenja i komandovanja, a što ni 29 godina poslije javnost nije na čistini ugledala, onda ne preostaje ništa drugo nego zaključiti da je Dreković imao prešutnu saglasnost tadašnjeg vojnog i i političkog vrha iz Sarajeva.

Stolac, Čapljina, Mostar, Jablanica, Prozor i Konjic podnijeli su bolne gubitke. Preko stotinu boraca Četvrtog korpusa nije se vratilo živo iz te monstruozne akcije.

Nemušto se i nevješto pokušavao s vremena na vrijeme svih ovih godina verbalno opravdati Dreković. Kao, eto, ispade da je trebalo rasteretiti ostala ratišta u BiH i skoncentrirati što veće neprijateljske snage na zonu odgovornosti Četvrtog korpusa Armije RBiH. Bez ikakve odgovornosti, bez analize, mogućih reprekusija, na sve je ličila ta kalvarija osim na vojnu akciju. Generalu u pokušaju, Drekoviću, niko nije na teret stavio odgovornost za klasičnu izdaju u kojoj su jedinice Četvrtog korpusa Armije RBiH desetkovane. Prozivali su ga i na odgovornost, pozivali preživjeli borci Hercegovine, kako lokalni komandanti i heroji odbrane Mostara i regije, tako i poneki vojnici koji su i sami bili akteri te katastrofe.

Međutim sve je ostalo na detektiranju i uočavanju problema, a konsekventna odgovornost prvog čovjeka na vrhu hijerarhije izostala je. U ovih 29 godina general u pokušaju, Ramiz Dreković, umjesto da odgovara, biva nagrađen. Prvo kao nekakav vojni ataše, a potom i kao član kabineta u Ministarstvu za pitanja boraca FBiH. Nepravdu i bol Hercegovina je podnijela vidajući svoje nikad zarasle rane u prokletoj akciji "Jesen '94". Porodice šehida koji su postigli šehadet u toj akciji polako odlaze s ovog svijeta (roditelji u prvom redu). Preživjeli saborci prisjećaju se, imaju traume i trajne posljedice po svoje zdravlje. Obilježava se 11. 11. Mnogi, među kojima je i potpisnik ovih redova, nikada nisu otišli na to obilježavanje.

Pošli i krenuli
Nanijjetili
Da budemo
Na svome svoj
Al' njima smo bili
Samo broj

Svim bosanskim šehidima u akciji "Jesen '94" rahmet duši. Kao i sami sudionik iste akcije imam i moralno i ljudsko i dostojanstveno pravo na gore napisani epitaf.

Bilo je isto vrijeme - kišovito, mračno i hladno. Sijevalo je i grmjelo. Krenuli smo. Mnogi se nisu vratili. Rahmet im duši. A mi što smo se vratili, nekako smo se raštrkali. Svako u svom problemu i dilemi, svako u svojoj borbi koja nikada nije ni prestala. Svi nosimo pečate PTSP-a, ne na papiru, već u dušama svojim i srcima. Ali kome govoriš, čovječe moj, kada si samo bio broj?

Podijeliću s vama jedan svoj stih napisan uoči samog početka te akcije "Jesen '94".

Nešto se golemo sprema
Neko nas čudno vrijeme tjera
Neki nas nepoznat vodac vodi
Da ostvarimo neko bolje vrijeme
Vrijeme profitera
Vrijeme dezertera
Vrijeme gangstera

Nermin Bise
Nermin Bise

Pročitah kod jednog saborca uoči obilježavanja današnje godišnjice da se neki političari ne javljaju na telefonski poziv, da neki vjerski velikodostojnici neće doći. Ja nijednom, isto, nisam došao. Ali meni niko ne hatari. Ja tu više nikad i ne želim da dođem. "Jesen '94" rana je koja i sada krvari i nije zacijelila.

Objavljeno: 11 nov 2023 | tacno-net

 

Potvrđena oslobađajuća presuda Ramizu Drekoviću za zločine u Kalinoviku

• Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu Ramizu Drekoviću, bivšem komandantu Četvrtog korpusa Armije BiH, kojom je oslobođen optužbi za ratni zločin protiv civila na području Kalinovika 1995. godine

Enes Hodžić 22 nov 2023

Mirsad Crnovršanin i Kadrija Kolić, branioci Drekovića, za Detektor su kazali da je Apelaciono vijeće potvrdilo prvostepenu presudu te u potpunosti odbacilo žalbu Tužilaštva BiH kao neosnovanu.

Državno tužilaštvo je ranije uložilo žalbu na prvostepenu presudu, u kojoj je ocijenilo da su izvedeni pogrešni zaključci, da je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, te da je došlo do povreda postupka, zbog čega su zatražili ukidanje oslobađajuće presude i zakazivanje novog suđenja. Odbrana je tada zatražila da Apelaciono vijeće odbije žalbu Tužilaštva kao potpuno neosnovanu i potvrdi oslobađajuću presudu.

Ramiz Dreković je, prvostepenom presudom iz maja 2023. godine, oslobođen optužbi, uz zaključak Suda da nije izvan razumne sumnje dokazano da je naredio granatiranje civilnih ciljeva u Kalinoviku tokom maja i juna 1995. godine.

"Da bi se u konkretnom slučaju mogla utvrditi krivična odgovornost optuženog, mora se dokazati da je optuženi izdavao naredbe i da se po tim naredbama postupalo", kazao je predsjedavajući Vijeća Staniša Gluhajić tokom izricanja presude.

On je dodao da je za prvu tačku optužnice nesporno utvrđeno da je Dreković 25. maja izdao naredbu isturenom komandnom mjestu u Bjelimićima da ostvari vatru sa pet projektila i da je došlo do ranjavanja 11-godišnjeg dječaka.

"Međutim, ocjena Vijeća je da Tužilaštvo nije dokazalo da je do ranjavanja došlo postupanjem po naredbi optuženog", kazao je Gluhajić.

Kada je riječ o tačkama optužnice koje obuhvataju ubistvo 15-godišnje djevojčice i ranjavanje pet učenika 3. juna, kao i ranjavanje jednog civila 22. maja, Vijeće je utvrdilo da su jedinice Četvrtog korpusa djelovale u tim danima, ali je navedeno da u spis nisu uložene naredbe Drekovića za ove slučajeve, kao ni da su optuženom dostavljeni izvještaji o dejstvima.

Vijeće, kako se navodi u prvostepenoj presudi, nije moglo prihvatiti tezu Tužilaštva da je samo Dreković mogao dati naredbu za granatiranje. Gluhajić je tokom obrazlaganja prvostepene presude podsjetio na iskaze svjedoka da su i drugi imali nadležnost za preduzimanje mjera. Sudija je napomenuo da vještaci Tužilaštva, zbog protoka vremena i nastalih promjena, nisu mogli sa sigurnošću utvrditi kalibar projektila i vrstu oružja koja je korištena u slučajevima iz optužnice.

Drekovića je optužnica teretila da je, od 21. maja do 7. juna 1995. godine, artiljerijskim jedinicama Četvrtog korpusa u mjestu Bjelimići (općina Konjic) naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku. Artiljerijske jedinice su, prema optužnici, izvele tri napada, ispalivši projektile velike razorne moći.

U optužnici je navedeno i da je u napadu, izvršenom 3. juna, više projektila palo u blizini škole, prilikom čega je ubijena 15-godišnja učenica, a četvero učenika ranjeno. U druga dva napada je ranjen četverogodišnji dječak i još jedan civil.

Suđenje Drekoviću trajalo je od marta 2019. do marta 2023. godine.

Objavljeno: 22 nov 2023 | detektor-ba