Assad is ISIL

Kaptagon kao veza između Sirije i Hezbollaha

Droga u centru rasprave o povratku Sirije u Arapsku ligu: Šta je kaptagon?

• Droga koja se često krijumčari u zaljevske države bila je ključna tema u raspravama o ponovnom ulasku Sirije u Arapsku ligu

• Od prošle godine, zemlje preko čijih su granica prošle velike količine Captagona pojačale su napore da zaustave protok iz Sirije

09 maj 2023

Kaptagon je imao veliku ulogu u regionalnim diplomatskim raspravama - pokrenutim jer neke arapske zemlje žele normalizirati odnose sa Sirijom.

Stimulans tipa amfetamina koji se masovno proizvodi u Siriji i krijumčari u zaljevske države čini se kao adut predsjednika Bashara al-Assada u pregovorima o ponovnom uspostavljanju članstva Sirije u Arapskoj ligi.

Na sastanku arapskih ministara vanjskih poslova održanom 1. maja u Amanu, Damask je pristao sarađivati s Jordanom i Irakom kako bi se identificirali izvori proizvodnje i krijumčarenja droge, navodi se u saopćenju jordanskog ministarstva vanjskih poslova.

Sedmicu dana kasnije, sirijski krijumčar droge visokog profila i njegova porodica ubijeni su u zračnom napadu koji se pripisuje Jordanu u južnoj Siriji.

Evo što trebate znati o ovoj drogi i zašto je u posljednje vrijeme tako važna:

Gdje je napravljen kaptagon?

Kaptagon je bio robna marka psihoaktivnog lijeka koji je 1960-ih proizvodila njemačka kompanija Degussa Pharma Gruppe.

Uglavnom se propisivao za liječenje poremećaja pažnje, narkolepsije i kao stimulans centralnog nervnog sistema.

Kaptagon tablete sadržavale su fenetilin, sintetičku drogu iz porodice fenetilamina kojoj pripada i amfetamin.

Godine 1986. fenetilin je uvršten u Konvenciju Ujedinjenih naroda o psihotropnim supstancama iz 1971, a većina zemalja prekinula je upotrebu kaptagona.

Međunarodni odbor za kontrolu narkotika rekao je 2011. da niti jedna zemlja nije proizvodila fenetilin od 2009. godine.

Ali proizvodnja zapravo nije stala

Kako je službena proizvodnja prestala, neke od preostalih zaliha prokrijumčarene su iz istočne Evrope, posebno Bugarske, na Bliski istok.

Naposljetku, nove krivotvorene tablete s oznakom kaptagona proizvedene su 1990-ih do ranih 2000-ih u Bugarskoj, prema izvještaju Evropskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama iz 2018.

Drogu su potom iz zemlje prokrijumčarile balkanske i turske kriminalne mreže na Arapski poluotok.

Stroge mjere protiv proizvodnje od strane turskih i bugarskih vlasti, koje su uključivale zatvaranje 18 uglavnom velikih laboratorija uključenih u sintezu amfetamina, rezultirale su drastičnim smanjenjem trgovine s Balkana.

Zašto Sirija sada proizvodi toliko kaptagona?

U 2011, nakon brutalnog vladinog slamanja demonstracija protiv Assada, Sirija je utonula u građanski rat.

Međunarodno izolirana i razbijena borbama, zemlja je upala u ekonomsku krizu.

Iako Damask poriče bilo kakvu umiješanost u trgovinu, posmatrači kažu da su proizvodnja i krijumčarenje droge donijeli milijarde dolara al-Assadu, njegovim saradnicima i saveznicima dok su tražili ekonomski spas.

Prema izvještaju Instituta New Lines, sirijska vlada koristi "lokalne strukture savezništva s drugim oružanim grupama kao što je Hezbollah za tehničku i logističku podršku u proizvodnji i trgovini kaptagona".

Stručnjaci kažu da je većina globalne proizvodnje kaptagona sada u Siriji, s bogatim zaljevskim državama kao primarnim odredištem.

Šta Jordan i zaljevske države rade po tom pitanju?

Od prošle godine, zemlje preko čijih su granica prošle velike količine kaptagona pojačale su napore da zaustave protok iz Sirije.

U februaru 2022, jordanska vojska rekla je da je ubila 30 krijumčara od početka godine i spriječila pokušaje krijumčarenja 16 miliona tableta kaptagona u kraljevstvo iz Sirije - što premašuje cjelokupnu količinu zaplijenjenu tokom 2021.

Krajem augusta 2022, saudijske vlasti izvele su svoju najveću zapljenu jer su otkrile 46 miliona tableta amfetamina koje su se krijumčarile skrivene u pošiljci brašna.

Glasnogovornik suadijske Glavne uprave za kontrolu narkotika rekao je da je to bila "najveća operacija te vrste krijumčarenja ove količine narkotika u Kraljevinu Saudijsku Arabiju u jednoj operaciji".

U februaru 2023, muškarac je uhapšen na aerodromu u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nakon što je pokušao prokrijumčariti 4,5 miliona tableta kaptagona u limenkama zelenog graha.

Šta radi ostatak svijeta?

Iako je droga relativno nepoznata izvan Bliskog istoka, zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država izrazile su zabrinutost zbog njene proizvodnje u Siriji.

Obje su zemlje ove godine uvele nove sankcije Sirijcima povezanima s trgovinom droge.

U saopćenju britanske vlade navodi se da se 80 posto svjetskog kaptagona proizvodi u Siriji i da je "finansijska slamka spasa" za al-Assadov režim "vrijedan otprilike tri puta više od ukupne trgovine meksičkih kartela".

Također je navedeno da Hezbollah i druge milicije koje podupire Iran olakšavaju industriju "i na taj način potiču regionalnu nestabilnost i stvaraju rastuću krizu ovisnosti u cijeloj regiji".

U decembru 2022. SAD je također uveo Zakon o kaptagonu, koji nalaže američkim agencijama da se bore protiv nezakonite trgovine zbog straha da bi se droga mogla pojaviti na američkim obalama.

Kako je kaptagon vratio Siriju u Arapsku ligu?

Čini se da je želja članica Arapske lige da zaustave proizvodnju kaptagona i trgovinu iz Sirije bila ključni adut za pregovaranje za Damask.

Jordanski dužnosnik na sastanku arapskih ministara vanjskih poslova 1. maja rekao je da će Sirija morati pokazati da je ozbiljna u pogledu postizanja političkog rješenja jer bi to bio uslov za lobiranje za ukidanje zapadnih sankcija, ključni korak za finansiranje obnove u Siriji.

Saudijska Arabija, koja je i dalje najveće tržište za drogu, također je tražila garancije dok je razgovarala o normalizaciji veza s Damaskom.

Kraljevstvo je podržavalo pobunjeničke grupe koje su se borile protiv vladinih snaga u prvim godinama rata.

No, nedavno je pokazala želju za omekšavanjem odnosa kao dio šireg zaokreta u regionalnoj diplomatiji, uključujući približavanje Iranu.

Nakon sastanka u Amanu, ministri vanjskih poslova Egipta, Iraka, Jordana, Saudijske Arabije i Sirije rekli su da je Damask pristao "poduzeti potrebne korake za zaustavljanje krijumčarenja na granicama s Jordanom i Irakom".

Ko je narko-boss ubijen u Siriji?

Ministri vanjskih poslova Arapske lige glasali su za povratak Sirije na sastanku u Kairu. Samo dan kasnije, Marai al-Ramthan, osumnjičeni sirijski krijumčar droge, i njegova porodica ubijeni su u zračnom napadu u južnoj Siriji, napad koji se pripisuje Jordanu.

Al-Ramthan se smatrao "najistaknutijim trgovcem drogom u regiji i najvećim krijumčarem droge, uključujući kaptagon, u Jordan", objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Objavljeno: 09 maj 2023 | balkans-aljazeera-net