The Economist: Sirija je postala narko država

Hezbollah proizvodi Captagon u sirijskim planinama Qalamoun

• Zbog propasti ekonomije u toj državi pod teretom rata, sankcija i represivne vladavine porodice Assad, droga je postala glavna izvozna roba, objavila je britanska web stranica

21 jul 2021

Izvještaj koji je objavila britanska web stranica The Economist navodi da se Sirija pretvorila u narko državu, čiji su glavni izvoz tablete Captagon, kao i da se upotreba ovih tableta unutar te zemlje uveliko proširila, što nanosi štetu mladim ljudima.

Izvještaj ukazuje da je Captagon postao blagoslov za sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, barem kratkoročno, a njegova zemlja je postala najveći promotor njegove upotrebe u svijetu.

The Economist dodaje da je, zbog propasti ekonomije u toj državi pod teretom rata, sankcija i represivne vladavine porodice Assad, droga postala glavna izvozna roba i izvor čvrste valute.

'Vještine' boraca iz Libana i Afganistana

Napominje da je Centar za operativne analize i istraživanja (COAR), konsultantska kuća sa sjedištem na Kipru, izvijestio da su vlasti na drugim mjestima prošle godine zaplijenile sirijske droge ulične vrijednosti najmanje 3,4 milijarde dolara.

To se upoređuje s najvećim legalnim izvozom u Siriji, maslinovim uljem, koje godišnje iznosi 122 miliona dolara.

Web stranica ističe da je Sirija bila umiješana u proizvodnju i prodaju droga 1990-ih godina, kada je vladala Libanom.

Dolina Beqaa je bila glavni izvor hašiša u regiji, no masovna proizvodnja droge u Siriji počela je tek nakon izbijanje rata 2011. godine, kada su oficiri svojim vojnicima počeli davati tablete Captagon.

Šiitski borci iz Afganistana i Libana, koji su došli podržati sirijski režim, donijeli su svoje "vještine" u proizvodnji i trgovini drogama.

Hemijska postrojenja u Halepu i Homsu

Libanski Hezbollah, koji je pružio ključnu podršku Assadovom režimu, stekao je ogromna područja preko granice u sirijskim planinama Qalamoun, gdje je proširio uzgoj hašiša i razvio novu domaću industriju za proizvodnju tableta Captagon, navodi se u izvještaju.

Prema izvještaju, Sirija je počela izvoziti Captagon 2013. godine, dok je ekonomija u državi propadala zbog rata, ekonomskih sankcija i korupcije unutar režima.

Hemijska postrojenja u gradovima Halep i Homs pretvorena su u tvornice ovih tableta.

Izvještaj navodi da bi dobit od prodaje Captagona u Zaljevu mogla biti i do 50 puta veća od cijene u Siriji.

Policijske zapljene Captagona u stranim vodama otkrivaju razmjere ove trgovine.

Italijanska policija je prošle godine zaplijenila 84 miliona tableta, vrijednih više od milijardu eura na jednom brodu.

U Maleziji zaplijenjeno 95 miliona tableta

Tada je rečeno da je to najveće presretanje lijekova povezanih s amfetaminima u svijetu.

U maju su malezijske vlasti, na osnovu saudijskih dojava, zaplijenile 95 miliona tableta, a libijska luka Benghazi, koja je povezana redovnom brodskom linijom sa Sirijom, navodno je glavni centar trgovine.

Izvještaj upozorava da droga može uništiti omladinu koja je ostala u Siriji nakon desetljeća građanskog rata, napominjući da su mladi ljudi koji nisu ubijeni, prognani, zatvoreni ili napustili zemlju postali ovisnici.

Objavljeno: 21 jul 2021 | balkans-aljazeera-net