Ivan Skender

SLUČAJ IVAN SKENDER - DRŽAVA U SLUŽBI DILERA

SLUČAJ SKENDER: BUDUĆI DA ĆE PROCES PROTIV NARKODILERA IVANA SKENDERA BITI VOĐEN U AUSTRIJI, PROGONA ĆE BITI POŠTEĐENI LJUDI IZ HRVATSKIH DRŽAVNIH STRUKTURA KOJI SU GA GODINAMA ŠTITILI

Feral Tribune 21 avg 2003

Da se kriminalistička policija previše ne miješa u narko-biznis Ivana Skendera, koji je svoj prljavi posao obavljao okićen službenim značkama SZUP-a i SIS-a, o tome su se brinuli smjerni SIS-ovi špijuni i vojni policajci odani jedino Gojku Šušku. Ne treba biti puno pametan pa zaključiti kako je hrvatska vlast Austriji prepustila Skenderov progon da nikad ne bi bila rasvijetljena prljava uloga države i viđenijih HDZ-ovaca

Ivan Skender, četrdesetdvogodišnjak rođen u Lovreću kod Imotskoga i nastanjen u Solinu, konačno je dolijao. Uhićen je u austrijskome mjestašcu St. Veit am Vogau, dvadesetak kilometara udaljenom od slovenske granice, na mjesnom groblju, a u njegovu mercedesu bila su uredno zapakirana dva kilograma kokaina koja na tržištu vrijede blizu pola milijuna dolara.

Ivan Skender, koji se već deset godina uspješno bavi preprodajom ozbiljnih količina heroina i kokaina na području Dalmacije i Hercegovine, u austrijskom će zatvoru sasvim sigurno imati dovoljno vremena da se prisjeti svih onih laži što ih je svojedobno sipao u lice hrvatskoj javnosti: tvrdio je, naime, da preživljava zahvaljujući vojnoj mirovini i sitnoj zaradi od neuglednog kafića, te da, uglavnom, nema novca ni da plati piće u birtiji. Od droge, naravno, oduvijek zazire.

Vinko Martinović Štela
Vinko Martinović Štela

Zahvaljujući činjenici da će se postupak protiv njega voditi u Austriji, a ne u Hrvatskoj, Skender bi mogao biti pošteđen neugodnih pitanja o naravi svojega biznisa tokom devedesetih godina u zemlji kojom je suvereno vladao Franjo Tuđman, isti onaj Tuđman koji je 3. ožujka 1997. godine na sastanku u Predsjedničkim dvorima tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška pitao ovako: "A tko je taj Skender?" Šušak mu je potom objasnio da je "osoba po imenu Skender" glavni diler u Splitu, da pokriva tržište Dalmacije i Hercegovine, te da je u vezi s Vinkom Martinovićem Štelom, mostarskim ratnim kabadahijom koji je uhapšen u Splitu neposredno prije sastanka na Pantovčaku čiji je stenogram objavljen u Feralu u listopadu 2000. godine.

Objavljeno: 21 avg 2003 | feral-audiolinux-com