Josip Perić

Josip Perić: U BiH imamo četiri vrste HDZ-a

PERIĆ: U Hercegbosanskoj županiji imate četiri vrste HDZ-a

• U BiH imamo Izborno povjerenstvo koje kažnjava ljude koji žele pošteno raditi a nagrađuju razbojnike koji kradu na izborima

• 29 maj 2020 hbz-vijesti-com

Trenutno političko stanje u našoj županiji za SB komentirao je dr. Josip Perić, zastupnik u Skupštini HBŽ i predsjednik Hrvatske nezavisne liste.

Imamo izbore koji su krađa, imamo povjerenstvo koje je besmisleno i postavljeno od strane partija, koje kažnjava ljude koji žele pošteno raditi, a razbojnike koji kradu na izborima, nagrađuju. Masovno se provodi zapošljavanje obitelji zastupnika. Ako nisi s njima, onda i ne možeš ostvariti svoja prava - rekao je dr. Perić.

Upitan je da komentira spornu naplatu korištenja vode iz Buškog jezera:

Ja sam se dugo borio za naknadu za vodu iz jezera i nismo to riješili. Država se slabo uključuje, zapravo nikako. Imamo neraščišćenu situaciju. Netko bi trebao odgovarati, a ministar Brešić nije glup i zna o čemu se radi. Više je nego očita sprega HDZ Hrvatske, HDZ BiH i SNSD. Sve se radi na način koji odgovara stranačkim klikama. Zanima ih osobni interes, a ne naroda. Taoci smo takve politike. Ne samo Hrvati i Srbi - već cijela BiH. Dokle god trijumvirat Dodik-Čović-Izetbegović vlada - ovdje nema države i sreće - rekao je zastupnik Perić.

Na pitanje o odnosima unutar HDZ i odnosima s partnerom SNSD, Perić ističe da su sada, nakon što su opljačkali sve druge, počeli krasti između sebe:

To je borba između livanjskog i duvanjskog HDZ. Interesne skupine koje se bore oko financijskih tokova. Imate, zapravo, četiri vrste HDZ:
• prvi je HDZ BiH, gdje su ostala samo dva zastupnika
• drugi ima četiri zastupnika, koji su formalno još u HDZ-u i podržavaju Vukadina i ekipu koja je izbačena iz stranke
• treća vrsta HDZ su dvojica koja su izbačena iz HDZ i ne znamo gdje su
• četvrta je, kako ih ja zovem "Sanaderov HDZ" - odnosno HDZ 1990.

Sve je to jedan bućkuriš, da ne upotrijebim težu riječ. To su interesne skupine koje samo zanima kako biti na vlasti i trošiti proračun. Što se tiče uspostavljanja vlasti, nisam optimista da će se ikada formirati po rezultatima posljednjih izbora jer će 17 ruku biti teško skupiti - smatra dr. Perić.

Perić je posebno akcentirao problem nepotizma i stranačkog zapošljavanja:

Trebate poslušati tematsku sjednicu na kojoj smo raspravljali o javnom poduzeću Hercegbosanske šume. Zaposlili su 300 ljudi nezakonito, tvrdeći da je to "tražila stranka". Ja nisam znao da su šume vlasništvo jedne stranke. To su čuli i tužitelji i policija i svi šute.

Predsjednik HNL smatra da je vlast u HBŽ u pat-poziciji, a narod se seli i nedostaje kritične mase koja će se pobuniti:

Pitanje je dokle će agonija trajati i hoće li biti moguće nešto promijeniti ako se ne uključe institucije pravne države i ako izborno povjerenstvo ne postane politički neovisno, od općinskog pa prema višim razinama. Sadašnja izborna povjerenstva male stranke za minimalne propuste kažnjavaju tisućama maraka, a ne reagiraju na ogromne lopovluke velikih i time blokiraju bilo kakve promjene koje bi dovele do poštenih izbora - zaključuje dr. Josip Perić.

Objavljeno: 29 maj 2020 hbz-vijesti-com HBZ Vijesti