Michael Ljubas

Ustaški portal DnevnoHr vodi UDBaš iz Beograda

Razotkrivanje DnevnoHr - isti IP, isti server, isto računalo

• Skupina bivših novinara DnevnoHr razotkriva prljavu igru iza portala koji se predstavlja za "hrvatski". Vlasnik portala DnevnoHr, Dnevno.rs i Dnevno.ba - je ratni profiter Michael Ljubas, kojem je za vrijeme rata poklonjeno niz firmi, kao Jadran i Elektropromet, te brojne nekretnine na križanju Savske i Vukovarske u Zagrebu. Prema informacijama na istom serveru ima još mnoštvo domena koje počinju sa "dnevno": dnevno.com, dnevno.org, dnevno.info, dnevno.net, a sve trenutno preusmjeravaju na DnevnoHr.

Objavljeno: 02. nov/stu 2014

Vlasnik ustaškog portala DnevnoHr je poduzetnik Michael Ljubas javnosti poznat po prijetnjama novinarima, poslovnim partnerima i po brojnim financijskim dubiozama.

Ljubas je često spominjan u medijima - a najviše negativnog publiciteta dobio je u člancima u kojima ga Josip Galinec, predsjednik uprave Industrogradnja dd, navodi kao jednog od mogućih napadača i potencijalnog naručitelja njegova premlaćivanja.

Michael Ljubas je većinski vlasnik Elektroprometa dd, koji je većinski udio dionica stekao uz manire pretvorbenih makinacija, zastrašivanja i otpuštanja velikog broja radnika, višestrukih sumnjivih poplavljivanja poslovne dokumentacije i sumnjivih veza sa strukturama trgovačkog sudstva. Michael Ljubas ima nekoliko desetaka kaznenih prijava koje ga nekim čudom ostavljaju na slobodi iako su mu utvrđene sumnjive višemilijunske nedozvoljene radnje.

Kao što je zarađivao na ratu - Michael Ljubas danas zarađuje na ratnom huškanju kroz DnevnoHr, Dnevno.rs i Dnevno.ba, smijući se braniteljima sa svoje dvadesetmetarske jahte.

Portal je ideja Mladena Prenca, Ljubas samo investitor

Idejni začetnik portala DnevnoHr je Mladen Prenc, dok je Michael Ljubas samo jedan od investitora, pojasnili su nam s portala i kazali kako poslove obavljaju preko Ljubasove tvrtke samo zbog smanjenja početnih troškova.

DnevnoHr u Srbiji kao DnevnoRs

Velja Nevolja

Portal DnevnoHr pokrenut je 30. marta/ožujka 2010. godine. U sudskom registru je navedeno da je direktor izdavača - tvrtke Chic Pratico d.o.o. - Michael Ljubas investitor i lice na koje je registrirana domena.

Ogranak u Srbiji, Dnevno.rs, počeo je sa radom 27. maja/svibnja 2013. godine kao "mlađi brat" hrvatskog portala DnevnoHr. U impressumu je navedeno kako je njegov izdavač firma Tehnograd d.o.o. sa sjedištem u Beogradu. Glavni i odgovorni urednik portala Dnevno.rs je Dubravko Jeremić, zamjenik urednika je Nemanja Kranjc, a šefica deska Marijana Ilić.

Najprije su portali DnevnoHr, Dnevno.rs i Dnevno.ba bili vizualno istovjetni, ali je izgled Dnevno.rs kasnije izmijenjen.

Michael Ljubas je pripadnik Mustač-Perkovićeva kraka UDBaške hobotnice. U 90-im mu je UDBa poklonila firme Jadran i Elektrotehna za jednu kunu. Tajkun Michael Ljubas je Hrvtaskoj dužan 70 milijuna kuna, ali ga nitko ne dira jer je pod zaštitom.

Administrative contact: Michael Ljubas, Tehnograd doo

Adress: Gostivarska 70, Beograd, Serbia

izvor:

 

Portal Dnevno 
proširio se na Srbiju i BiH

• Nakon što je zahvaljujući desničarskoj retorici ušao među 20 najposjećenijih hrvatskih portala, DnevnoHr je, unatoč povremenim ksenofobičnim istupima nekih od svojih autora, otvorio filijale u Srbiji i BiH

Objavljeno: 27. sep/ruj 2013

Prilikom nedavne nogometne utakmice između Srbije i Hrvatske, pred televizijskim gledateljima u nekoliko se navrata ukazala, ne baš jeftina, reklama za portal Dnevno. Na prvi pogled, nije jasno zašto jedan osrednje važan hrvatski portal ulaže znatan novac u reklamu, no odgovor ipak postoji - u regiji naime postoje čak tri portala s imenom Dnevno - u Hrvatskoj, Srbiji i BiH, tako da su s jednom reklamom pokrivena tri postjugoslavenska tržišta.

Izdavač dvaju od tih portala, DnevnoHr i Dnevno.ba, ista je, hrvatska tvrtka - Portal dnevno d.o.o., - jedino srpski portal Dnevno.rs ima drugog izdavača, beogradsku građevinsku tvrtku Tehnograd. Sva tri portala koriste isti logo i ista grafička rješenja, pa se razlike svode na jezik i odabir tema.

Jučer su tako čitatelji portala DnevnoHr mogli pročitati tekst pod naslovom "Tesla je Hrvat", na Dnevno.rs piše se o Kosovu i Šešelju a na Dnevno.ba upozorava se kako "Hrvatska želi kontrolu nad nebom BiH".

Niti na jednom od tih portala čitatelje se ne informira da postoji cijela mreža bratskih portala.

Novi Yutel

Zanimljivo je da DnevnoHr slovi kao desničarski i nacionalistički portal, za koji je bilo jako teško pretpostaviti da će se širiti na tržište Srbije. Stoga smo Silvija Čižmaka, direktora tvrtke Portal dnevno, zamolili da nam objasni svrhu osnivanja novih portala u regiji. Također nas je zanimalo slijedi li osnivanje novih portala u ostalim republikama bivše Jugoslavije, odnosno stvara li se pod brendom Dnevno internet inačica nekadašnjeg Yutela.

Pitali smo i tko je vlasnik tih triju portala:

- "Vlasnik portala DnevnoHr je Nikica Gović, što je vidljivo iz trgovačkog registra. Odgovore na ostala pitanje ne mogu vam dati jer se radi o poslovnoj tajni" - odgovorio nam je Čižmak.

U sudskom registru se kao vlasnik Chic turizma navodi Nkica Gović, poduzetnik povezan s kontroverznim Michaelom Ljubasom. Između ostalog, Gović je jedan od najvećih dioničara zagrebačkog Elektroprometa, tvrtke u kojoj Ljubas ima snažan financijski interes.

Minus od pola milijuna kuna

Prema istraživanjima Gemiusa, tvrtke koja daje releventne podatke o posjećenosti web stranica, DnevnoHr je bio 16. najčitaniji hrvatski portal. U kolovozu su imali 180.000 jedinstvenih posjetitelja, što ih svrstava iza Poslovnog dnevnika a ispred Novog lista. Portal je lani snažno rastao, no godina je ipak završena s minusom od pola milijuna kuna.

Od Silvija Čižmaka nismo uspjeli doznati kada se sprema izlazak prvog broja novog tjednika 7dnevno, već najavljenog na portalu DnevnoHr.

izvor: poslovni.hr-253227