Aleksandar Vučić - Hashim Thaçi

Kosovo: Tačijeva Vlada ostvaruje godišnji prihod od 200 milijuna USD od organiziranog kriminala

Objavljeno: 30. maj 2010 | Domagoj Margetić

Američko izvješće od 1. svibnja 2010. godine otkriva sprege kosovskih vlasti s kriminalnim i obavještajnim podzemljem. Prvi put je objavljen podatak kako od djelatnosti organiziranog kriminala Vlada Hašima Tačija preko svoje paraobavještajne organizacije SHIK ostvari godišnji prihod od 200 milijuna američkih dolara.

Izvješće Davida L. Phillipsa od 1.5.2010.

U najnovijem izvješću, od 1. svibnja 2010. godine, koje je za Nacionalni odbor za praćenje vanjske politike SAD, pripremio David L. Phillips, koji je kao stariji savjetnik za demokraciju i regionalnu stabilnost radio za američki State Department, u Odjelu za europska pitanja, te kao direktor radne skupine za južni Balkan, Vijeća za vanjsku politiku (Council on Foreign Relations); identificirao je slabe točke kosovske neovisnosti, a posebno spregu kosovskih vlasti s organiziranim kriminalom i obavještajnim podzemljem, čime je praktički potvrdio kako je Vlada u Prištini pod kontrolom organiziranih kriminalnih grupa i obavještajnog podzemlja, s kojim je usko povezan i kosovski premijer Hašim Tači, i njegova politička stranka.

Izvješće otkriva postojanje i djelovanje specijalnih paraobavještajnih skupina pod kontrolom premijera Hašima Tačija, koje ujedno predstavljaju i glavnu organizacijsku spregu Vlade Kosova i organiziranog kriminalnog podzemlja.

Izvješće izrađeno na temelju informacija i dokumenata State Departmenta, Kongresa, kongresnog Odbora za vanjsku politiku, te informacija prikupljenih na Kosovu

Informacije u ovom izvješću prikupljene su od više primarnih i sekundarnih izvora, uključujući razgovore s predstavnicima Vlade Kosova, kosovskim političarima, predstavnicima medija na Kosovu, i članova Albansko američke zajednice.

Također, vođene su rasprave s dužnosnicima State Departmenta, te na Capitol Hillu s članovima američkog Kongresa, kao i profesionalnim osobljem Odbora za vanjsku politiku Kongresa.

Sekundarni izvori informacija uključuju dokumente pripremljene od strane Vlade SAD, Europske unije, Svjetske banke, drugih međunarodnih financijskih institucija, članaka u medijima, kao i izvješća međunarodnih ali i domaćih nevladinih organizacija na Kosovu - stoji u Izvješću - u dijelu kojem se opisuju izvori informacija kojima je pri izradi ovog dokumenta raspolagao autor David L. Phillips.

Sjedinjene Države pomažu Kosovo zbog boljeg imidža u islamskom svijetu

Zanimljivo je i da se po prvi puta, kao motiv Vlade SAD za pružanje pomoći neovisnom Kosovu, pojavljuje bolji imidž Sjedinjenih Američkih Država u islamskom svijetu, zbog čega se i u ovom izvješću naglašava činjenica kako je stanovništvo na Kosovu uglavnom muslimansko, što prema ovom dokumentu predstavlja i jedan od posebnih interesa operacija SAD na Kosovu i pružanje financijske i druge pomoći vlastima u Prištini.

Obamina administracija pruža vrijednu političku, diplomatsku i ekonomsku podršku Kosovu. SAD su među najvećim donatorima Kosova, sa 120,9 milijuna američkih dolara za političke i ekonomske reforme u 2009. godini i 100 milijuna američkih dolara u 2010. godini...

Spašavanje Kosova, čije je stanovništvo uglavnom muslimansko, pod vodstvom SAD-a, je važna poruka široj muslimanskoj zajednici u vrijeme kada Obamina administracija radi na popravljanju imidža SAD-a u svijetu - navodi se u izvješću, u dijelu koji nosi podnaslov "Interesi SAD-a", čime se zapravo objašnjavaju posebni interesi SAD u pomaganju kosovskim vlastima u političkim i ekonomskim reformama.

Kosovo ključno za stabilnost jugoistočne Europe

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Ako postoji mogućnost ponovnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, Kosovo bi vjerojatno moglo biti ta iskra. Stabilno, mirno i Kosovo okrenuto razvoju, koje podržava demokratsko upravljanje i manjinska prava je ključno za stabilnost jugoistočne Europe.

Kao i transparentna i odgovorna vlast, što je nužno za razvoj slobodne tržišne ekonomije, kao i regionalnih napora na suzbijanju organiziranog kriminala i borbi protiv terorizma - navodi u svojem izvješću Phillips.

Ekonomski pokazatelji pokazuju kako je Kosovo država koja funkcionira na organiziranom kriminalu

Međutim, s druge strane, ekonomski pokazatelji koje autor iznosi u svojem izvješću jasno pokazuju kako se u zadanim ekonomskim uvjetima, te u situaciji u kojoj organizirani kriminal praktički kontrolira izvršnu vlast, Kosovo kao država može financirati jedino na nezakonitim prihodima od organiziranog kriminala pod pokroviteljstvom kosovskih vlasti.

Vanjski dug je u porastu. Vlada Kosova financira izgradnju autoceste prema Albaniji i dug bi mogao značajnije porasti zbog prekoračenja cijene troškova izgradnje. Ostale nesigurnosti uključuju razinu, trajanje i visinu donatorske podrške. Dodatni teret je i kosovski dio jugoslavenskog duga - navodi se u izvješću.

Time se zapravo jasno daje do znanja kako stabilnost proračuna Kosova velikim dijelom ovisi o međunarodnim donacijama Vladi u Prištini, te bi najavljena moguća smanjenja financijskih donacija Kosovu, mogla dodatno ugroziti ekonomsku održivost likvidnosti kosovskog državnog proračuna.

Nezaposlenost je visoka. Preko 40% Kosovara su nezaposleni, od čega je polovica nezaposlenih ispod 25 godina starosti. Razina nezaposlenosti za osobe od 15 do 24 godina je 70,5 posto. Od toga 96,3 posto nikada nisu imali nikakav posao.

Oko 30 tisuća ljudi uključuje se na tržište rada svake godine, bez ikakvog izgleda za pronalaženje radnog mjesta. U 2009. godini Kosovo je imalo stupanj siromaštva od 45 posto, dok je 15 posto stanovništva živjelo u ekstremnom siromaštvu - stoji u izvješću, u kojem Phillips zaključuje kako je Kosovo najsiromašnija europska država.

Tačijeva Vlada preko paraobavještajne službe SHIK prikuplja 200 milijuna dolara godišnje od kriminalnih aktivnosti

Organizirani kriminal je također unutar struktura moći i političkih stranaka. SHIK, struktura obavještajnog podzemlja pod kontrolom PDK, prema izvjkešćima prima 200 milijuna američkih dolara godišnje kroz mito, iznude, reket i usluge zaštite.

Postoje kriminalne veze između albanskih i srbijanskih kriminalnih bandi i drugih transnacionalnih kriminalnih mreža.

Ne samo da u kosovskom pravosuđu nedostaje političke volje za borbu protiv tog neformalnog sektora, nego su i zakonske osnove za istrage protiv organiziranog kriminala nedostatne zbog brojnih zakonskih nedorečenosti.

Kosovo nema "Antimafijaški zakon" ili zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnim aktivnostima.

Mjere za zaštitu svjedoka ne postoje - zaključuje Phillips u izvješću Nacionalnog odbora za praćenje vanjske politike SAD, od 1. svibnja 2010. godine.

izvor: google.com