Osman Kavala

Ko je Osman Kavala - filantrop i dobar građanin u zatvoru u Turskoj

Osman Kavala uhapšen je kao špijun FETÖ i George Sorosa

TURSKA PROTERUJE 10 AMBASADORA! Erdogan je besan, ove države su na udaru!

Osman Kavala je turski biznismen, filantrop, aktivist za ljudska prava i politički zatvorenik u Turskoj. Jedan od najistaknutijih turskih poslovnih ljudi i aktivista civilnog društva. Osnivač je i predsjednik upravnog odbora "Anadolu Kültüra", neprofitne organizacije za umjetnost i kulturu sa sjedištem u Istanbulu. Dobio je nagradu Europskog udruženja arheologa za svoje napore u zaštiti i očuvanju kulturne baštine u Turskoj, i nagradu "Ayşenur Zarakolu" - za slobodu mišljenja i izražavanja.

Uhapšen je 18. oktobra 2017. na aerodromu u Istanbulu. Sud ga je optužio za pokušaj rušenja vlade i "pokušaj ukidanja ustavnog poretka", tokom kampanje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana protiv stvarnih i navodnih neprijatelja - koja je dosegla nevjerovatnu razinu u Turskoj i inostranstvu. Dana 25. oktobra 2017. novine "Sabah", bliske Erdoğanskoj vladi, optužile su Osmana Kavala da je "poslovni tajkun s mutnom pozadinom" i da ima kontakte s "Gülenističkom terorističkom skupinom" FETÖ.

Recep Tayyip Erdoğan Sultan

Osmana Kavala turske vlasti optužuju da stoji iza protesta u parku Gezi od maja 2013. godine - koji je okarakteriziran kao "pokušaj rušenja vlasti nasiljem". U optužnici se također navodi da iza zavjere stoji filantrop George Soros. Suđenje je trebalo započeti 24. aprila 2019. godine. Presuda je donesena tek 18. februara 2020. godine - kada je Kavala oslobođen svih optužbi za nerede u parku Gezi.

Kavala je 09. marta 2020. ponovo uhapšen zbog špijunaže - za "osiguravanje informacija koje zbog svoje prirode moraju biti povjerljive iz razloga koji se odnose na sigurnosne ili unutarnje ili strane političke interese države, u svrhu političke ili vojne špijunaže".

Osman Kavala je u zatvoru Silivri od 01. novembra 2017. Nakon sudske odluke od 20. marta hapšen je 3 puta, i dva puta oslobođen svih optužbi za isto kazneno djelo. "Human Rights Watch" je izvjestio da "trenutačno ponovno uhićenje Osmana Kavale u još jednoj lažnoj istrazi nakon oslobađajuće presude na temelju izmišljenih optužbi za proteste u parku Gezi pokazuje kako se turskim kaznenopravnim sustavom politički manipulira, a pritvor i kazneni progon provode se po političkom hiru predsjednika".

U oktobru 2021. godine zahtjev za oslobađanjem Kavale podržalo je deset veleposlanstava: Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Kanada, Danska, Finska, Francuska, Nizozemska, Novi Zeland, Norveškai Švedska - čiji su veleposlanici naknadno u izjavi predsjednika Erdogana proglašeni "persona non grata" i protjerani iz Turske.

izvor en.wikipedia.org

 

TURSKA PROTERUJE 10 AMBASADORA! Erdogan je besan, ove države su na udaru!

Novo pogoršanje u odnosima sa zapadnim državama

Burek od sira

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan naložio je ministru inostranih poslova da 10 ambasadora, uključujući izaslanike Amerike, Nemačke i Francuske, proglasi "personama non grata" zbog zajedničke izjave u kojoj su pozvali na oslobađanje zatvorenog opozicionog filantropa.

Erdogan je rekao da je povod za proterivanje ambasadora njihov zahtev za oslobađanje filantropa Osmana Kavale. Potpisnice saopštenja su Amerika, Nemačka, Francuska, Kanada, Danska, Holandija, Norveška, Švedska, Finska i Novi Zeland.

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadore na razgovor u utorak zbog "neodgovornog" saopštenja u kojem su pozvali na pravedno i brzo rešavanje Kavalinog slučaja. On je u zatvoru od kraja 2017. godine, a optužen je za finansiranje protesta i učestvovanje u neuspelom državnom udaru.

Kavala je u zatvoru četiri godine bez osuđujuće presude, uprkos tome što je Evropski sud za ljudska prava zatražio njegovo puštanje na slobodu. On je 2020. oslobođen optužbi vezanih za proteste organizovane širom zemlje 2013. godine, ali je presuda ove godine ukinuta i kombinovana sa optužbama u drugom slučaju u vezi sa pokušajem organizovanja državnog udara 2016. godine.

Objavljeno: 23. okt 2021 | srbijadanas | blic