Sebija i Bakir Izetbegović, 2011 Reuters

Bogatstvo i luksuz Dinastije Izetbegović

Bogatstvo klana Izetbegović na hrvatskoj obali

Kako je zet Izetbegovićeve supruge kupio luksuzni ljetnikovac pokraj Dubrovnika

Jedna vreća zlata za mog Bakira

• Čelnik SDA Bakir Izetbegović i supruga Sebija posjeduju imovinu na kojoj bi im pozavidjele i hollywoodske zvijezde - s kojima se vole družiti na poznatom filmskom festivalu svoga zeta

• Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra sa suprugom Izetom Građević Purivatra, sestrom Sebije Izetbegović, osnovao je u Hrvatskoj tvrtku "Riva Film" preko koje je 2009. kupio kameni ljetnikovac u Slanom nadomak plaže

Objavljeno: 10. okt/lis 2016 | Mirela Šerić

Na netom završenim izborima u BiH zbog izbornih rezultata u Federaciji slavila je koalicija SDA predvođena Bakirom Izetbegovićem i SBB - medijskog tajkuna Fahrudina Radončića. Pred kamere je u izbornoj noći, ne skrivajući trijumf, izašao i sin utemeljitelja SDA Alije Izetbegovića, ali i čelnik Stranke za bolju budućnost Radončić - iza kojega su i zatvorski dani zbog optužbe za povezanost s likvidiranim vođom narko-klana Naserom Keljmendijem.

Ta koalicija, kao i savez dvojice BH političara pokazuje da u ovom kutku svijeta caruju samo interesi lišeni svakog morala i elementarnih principa.

Naime, proteklih su godina Izetbegović mlađi i Radončić bili "krvni" neprijatelji - "Dinastija Izetbegović pokrala je milijarde i neka se Bakir ne krije iza svoje majke" - samo je jedan u nizu negativnih napisa iz 2014. o dinastiji Izetbegović u Radončićevom dnevniku "Avaz".

U istom mediju opisivan je i nepotizam Izetbegovića, pa su tako i publicirani dijelovi knjige sarajevskog pisca i novinara Nedžada Latića Sarajevski Armagedon.

Na stranicama te knjige detaljno je opisivan uzlet članova najuže obitelji Izetbegović, primjerice uspon ambiciozne Bakirove supruge Sebije Seke Građević čiji je zet Mirsad Purivatra u regiji i šire poznat kao direktor međunarodnog Sarajevo Film Festivala.

Sestra Izetbegovićeve supruge Izeta Građević Purivatra i sama je umjetnička direktorica tog festivala.

Izeta Građević Purivatra
Izeta Građević Purivatra

Hrvatska javnost upoznata je s tim festivalom ne samo kroz činjenicu da ga uvijek pohode i svjetski slavni glumci - nego i po činjenici da posebna čast uvijek pripadne i hrvatskom tajkunu Emilu Tedeschiju koji, kao jedan od glavnih sponzora, dobije i posebnu prigodu biti specijalni festivalski DJ u Sarajevu.

Emil Tedeschi
Emil Tedeschi

 

Jedna vreća zlata za mog Bakira

Gospodari bosanskih prstenova

Alija Izetbegović
Alija Izetbegović

• Dok su bili krvni neprijatelji Radončićevi mediji su brutalno vrijeđali Bakirovu majku Halidu Izetbegović

Samo dvije godine ranije Izetbegović i Radončić su vodili rat svim sredstvima budući su bili politički protivnici, a čelnik Stranke za bolje budućnost SBB obilato je koristio svoju medijsku mašineriju.

Tako je primjerice objavio da je majka Bakira Izetbegovića pokrala donirani novac što je u formi dokumentarca prikazano na njegovoj TV Alfa, a što je potom objavio Avaz. Radilo se o emisiji "Gospodari bosanskih prstenova" u kojima je opisivano kako je supruga Alije Izetbegovića - Halida - skupljala zlatni nakit po Turskoj i europskim zemljama tijekom agresije na BiH, a da nitko ne zna gdje je zlato završilo - odnosno iznešena je sumnja da je isto postalo obiteljskom imovinom Izetbegovićevih.

Niti klan Izetbegovićevih nije ostao dužan svojim kritičarima, pa su tako preko svojih pobočnika odmah one koji su sudjelovali u iznošenju zamračenih tajni proglasili psihopatima s dijagnozama.

U raznim medijima bliskim SDA i Izetbegovićima objavljivano je kako Radončić djeluje po recepturi KOS JNA te se isticalo kako je sagradio Tržni centar u Tuzli sa srbijanskim tajkunom Miroslavom Miškovićem.

Mišković, Dodik i Radončiċ
Mišković, Dodik i Radončiċ

Isticalo se kako je Radončićeva TV Alfa za svjedoka da je pokojna Halida rekla - kako od četiri vreće zlata jednu treba ostaviti za Bakira, uzela psihički neuračunljivu osobu pa su se svojevremeno na društevnim mrežama pojavili i medicinski nalazi tog svjedoka:

Uvidom u te nalaze koji prikazuju povijest i kontinuitet bolesti svjedoka, a obzirom da su plasirani u vremenu predizborne kampanje lako je zaključiti da je kompromitacija Alije Izetbegovića preko njegove supruge Halide bila predizborni "metak" Radončića i njegovih medija - pisali su SDA bliski mediji, te istodobno Radončićeve medije nazivali "najodvratnijim, najbolesnijim, najnečasnijim, najljigavijima... u poslijeratnoj BiH".

Bilo kako bilo, napisa o Izetbegovićevoj pokojnoj majci ili njegovj supruzi - koju su nazivali Bosanskom Hurem u Radončićevim medijima - sve dok je koalicije SDA i SBB - više neće biti!

Što god da je bilo u prošlosti između dva bošnjačka politička i medijska moćnika u idućem periodu zacijelo neće biti.

Između njih dvojice i političkih stranaka koje vode odsad će vladati interesni sklad. Trajati će točno onoliko dugo koliko obojica procijene da su potrebni njihovim privatnim i dinastijskim interesima.

Naime, obojica imaju stil života koji je daleko od stvarnosti prosječnog građanina BiH.

Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić

Fahrudin Radončić osim medijskog i građevinskog carstva izraslog na sumnjivim kreditima ima i luksuzni dio biznisa koji uključuje i charter njegove luksuzne jahte na Jadranu.

Od ranije je poznato i kako posjeduje luksuzni avion.

Obitelj Bakira Izetbegovića osim luksuznih vila na tzv. sarajevskom Dedinju - ulici Poljine - posjeduje i brojne apartmane za odmor. Sudeći prema Bakirovoj imovinskoj kartici imovina njegove najuže obitelji uključuje i luksuzni apartman za odmor koji glasi na suprugu Sebiju.

Sebija Izetbegović
Sebija Izetbegović

No, postavlja se pitanje i koliko je bogatstva akumulirala i šira obitelj, a što prema zakonskim odredbama ne ulazi u Izetbegovićev imovinski karton.

Naime, da nije bilo političke i društvene pozicije Bakira Izetbegovića ni predratni anonimus - znan jedino kao sin dekana Fakulteta politički nauka u Sarajevu Atifa Purivatre - ne bi postao respektabilan igrač na svjetskoj filmskoj sceni niti bi Sarajevo Film Festival ikada dobio poziciju koju uživa sada.

Upućeni znaju da je otac šefa sarajevskog festivala prije uspona nacionalizma na društvenu scenu u BiH - bio provjereni partijski kadrovik koji je skrbio da neki slučajno partiji nepoćudan element ne dobije priliku uspona na društvenoj sceni.

Jedna vreća zlata za mog Bakira 1. dio
Published on Oct 1, 2014 - Dnevni Avaz

Najmoralniji politički savez

• Da nije bilo Izetbegovićevih tko zna što bi danas radio Mirsad Miro Purivatra

Mirsad Purivatra Miro
Mirsad Purivatra Miro

No, danas je situacija radikalno drukčija. BiH izgleda točno onako kako je ta zemlja karikaturalno uprizorena u blistavim kreacijama Top liste nadrealista. Budući je nemoguće nadrealno postalo zbilja, onda je moguće da u takvoj zemlji "najljigaviji i napokvareniji medijski tajkun" postane politički ortak "sinu najvećeg BH kradljivca".

U takvoj zemlji ionako iza scene vlada samo interes privatnog džepa.

Budući je stvoren najamoralniji politički savez SDA i SBB, ne treba nas čuditi ako iduće godine na ljeto ne osvanu zajedno na ljetovanju Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra. Susret bi se mogao dogoditi u Slanom gdje su zet i sestra Izetbegovićeve supruge uknjižili skupu nekretninu - inače spomenik kulture!?

Radi se o kamenoj kući za odmor u ulici Gregurići nadomak rive u Slanom.

Alija Izetbegović - Ejup Ganić
Alija Izetbegović - Ejup Ganić

Inače, iz magazina Glorija 2012. se moglo doznati kako su Mirsad Purivatra i kćer drugog BH moćnika i političara Ejupa Ganića jahtom otplovili po Jerremy Ironsa i doveli ga u restoran Mirakul u Gregurićima u Slanom.

U toj nas reportaži naravno nisu izvijestili niti kako je direktor Sarajevo Film Festivala član dinastije Izetbegović, niti kako je vlasnik luksuzne nekretnine na hrvatskoj obali. Takve stvari nam inače tzv. mainstream mediji prešućuju, jer se njihovi glavni oglašivači među kojima je spomenuti Tedeschi ne žele zamjeriti.

Naime, kako bi onda mogli zamisliti na jednom takvom budućem druženju i Tedeschija ili nekog drugog HR moćnika izraslog jednako na sumnjivom kapitalu i političkim spregama poput ovih koje smo gore opisali.

Bilo kako bilo, u "zemlji meda i mlijeka" lideri poput Izetbegovića i Radončića i njihovi klanovi imaju osiguranu budućnost. Glasačko tijelo je inficirano nacionalizmom u tolikoj mjeri da će uvijek imati prostor da skrivaju osobno enormno bogatstvo akumulirano pod mračnim okolnostima sve dok im kao valuta za unutarnju mobilizaciju služi Milorad Dodik i njegov separatistički san.

Sve dok Banja Luka sanja odcjepljenje i sve dok se ta tema može u kritičnom trenutku nametnuti kao najvažnije pitanje u federaciji sve su abnormalne koalicije moguće i probavljive.

Milorad Dodik Vehabija
Milorad Dodik Vehabija

BH građani sanjat' će svoj ljetni odmor na ručniku s paštetom i paradajzom, a do tada će njihova elita u kojoj vide božanstva ploviti tim istim Jadranom u jahtama i pristajati na rivama tik do svojih ljetnikovaca iz snova. S neba u svom privatnom zrakoplovu šef SBB Radončić sletjet' će možda u Dubrovnik i zaputit' se do svoje jahte. Smišljat će kako još jednom izvući maksimum profita za sebe i minimum servilnosti za svoje glasače.

Ratni Fond Hasana Čengića

• Kriminal težak stotine milijuna maraka

Radončić optužuje Izetbegoviće za navodnu pljačku milijunskih sredstava u gotovom novcu, bankovnim čekovima, vrijednom nakitu..., koja su u ratu prikupljena za pomoć BiH, a za koje nema službene evidencije kome su predata, odnosno, kada su i gdje potrošena.

Budući su gospodari javne i tajne scene - mogu se slobodno opustiti jer nema nikoga tko bi preispitao koliko su oni svi skupa uistinu financijski teški. I jesu li, primjerice, supružnici Građević dio posjeda, spomenika kulture, kupili i dijelom ilegalnog novca koje je pokojna supruga Alije Izetbegovića skupljala po svijetu - a o čemu su javnost izvijestili Radončićevi mediji.

Kakogod bilo, zet klana Izetbegovića nekretninu je uknjižio u svibnju 2009. preko svoje hrvatske tvrtke Riva Film (za nekretnine i usluge), a koju su moćni sarajevski supružnici Mirsad Purivatra i Izeta Građević Purivatra osnovali u svibnju 2008.

Premda naziv sugerira da se tvrtka bavi produkcijom, zacijelo je osnovana samo kako bi se uknjižila nekretnina i kako bi eventualno preko nje plaćali troškove ugošćavanja svjetske elite kada ih preuzmu u Dubrovniku, a prije nego ih odvedu do Sarajeva i Baščaršije.

izvor: dnevno.hr-962043