Sanela Klarić

Sanela Klarić: EU je izgubila strpljenje

Formiranje IPARD strukture u BiH po standardima EU

Formiranje ministarstva poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja

• Zbog velikog neuspjeha vlasti BiH - izrada državne strategije ruralnog razvoja za BiH

• Radi se o milionskim iznosima koje su političari BiH ODBIJALI a koji su trebali biti direktno uloženi u ruralne zajednice; radi se o izgubljenom vremenu koje niko ne može vratiti; radi se o nezaposlenosti i o izgubljenom ugledu

• Posljedice odluke Evropske komisije da otkaže dva ranije suspendovana projekta iz oblasti poljoprivrede zbog neuspjeha vlasti u BiH da se dogovore o strukturama za usmjeravanje finansijske pomoći EU za poljoprivredu i ruralni razvoj (IPARD) mogle bi biti ogromne, upozorila je u izjavi za Fenu Sanela Klarić, tematski stručnjak na projektu "Građani za Evropu"

Objavljeno: 13. sep 2013

Podsjetila je kako je Evropska komisija u BiH od 2007 godine finansijski podržavala dva IPA projekta koji su imali isti projektni zadatak - formiranje ministarstva poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja na državnom nivou, izrada državne strategije ruralnog razvoja za BiH i formiranje IPARD strukture u BiH po standardima EU koji su isti za sve države koje žele da postanu dijelom EU, sa jednom platnom agencijom i upravljačkim tijelom.

Oba ova projekta nisu uspjela postići navedene zadatke.

Evropska komisija je 2012. godine podržala finansijski i treći IPA projekat, SAPIC, koji je ponovo imao zadatak da podrži BiH institucije da izrade državnu strategiju ruralnog razvoja u BiH i formira IPARD strukture po standardima EU sa jednom platnom agencijom i jednim upravljačkim tijelom:

- "Naši donosioci odluka u BiH su i u radu trećeg IPA projekta pokazivali nerazumjevanje za standarde te trošili vijeme i novac projekta i podršku stručnjaka ponavljajući da se oni ne mogu dogovoriti oko ovih struktura" - kazala je Klarić.

Istaknula je da je "EU izgubila strpljenje da ponavlja svoje uslove i nailazi na nelogične i nerealne argumente naših donosioca odluka i političara":

- "Evropska komisija je odgovorna prema građanima EU i ne želi da ponovo uzalud potroši novac u BiH te je dala rok našim političarima da se dogovore oko struktura i strategije do 17. septembra. Na sastanku Monitoring komiteta 10. septembra je donesena odluka da se projekti SAPIC i SAIPARD otkažu jer politička volja u BiH ne postoji da se sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH razvije" - navela je Klarić.

Ovom odlukom ukinuta je pomoć EU u ovom sektoru i zaustavljena su sredstva nepovratne pomoći IPARD koja direktno treba da idu našim poljoprivrednicima:

- "IPARD fondovi iznose više od 35 posto ukupnog budžeta EU i predstavljaju ogromna sredstva koja direktno hrane ruralne zajednice. Odgovorni su BiH političari i donosioci odluka koji brinu samo na svoje privatne interese. Njih ne interesuje nepovratna podrška za građane u BiH jer je, kako svjedočimo, odbijaju godinama" - rekla je Klarić

Upozorila je da su posljedice po BiH ogromne, jer od 2001. godine kada je BiH ušla u proces pridruživanja u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, napravila je samo kozmetičke promjene:

- "Suštinske promjene se nikada nisu desile te su sva sredstva pomoći kako instutucijama BiH tako i nepovratna sredstva koja idu direktno građanima BiH zaustavljana godinama i bila preusmjeravana u one države koje pokazuju političku volju i koje su ozbiljno pristupile procesu pridruživanja a to su naše susjedne države" - kazala je Klarić.

Kazala je kako je Hrvatska zajedno sa BiH u skoro isto vrijeme ušla u pregovore za pridruživanje EU, a traženi proces u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja završila u roku 12 godina, dok je za to vrijeme BiH napravila ono što je Hrvatska uradila u prvih 12 mjeseci.

- "Radi se o milionskim iznosima koje su političari BiH odbijali a koja su trebala direktno biti uložena u ruralne zajednice, izgubljenom vremenu razvoja koje niko ne može vratiti, nerazvijenim ruralnim sredinama, nezaposlenosti te proizvodima koje bacamo u BiH godinama a da ne govorimo o izgubljenom ugledu. Razuman čovjek ne može da shvati interese BiH političara koji našu državu vode u propast. Građani BiH trebaju zajednički da reaguju i traže svoja osnovna ljudska prava da pošteno žive i privređuju u državi velikih potencijala i raznolikosti" - kazala je Feni ekspert na projektu "Građani za Evropu" Sanela Klarić.

izvor: tip.ba