Mustafa Čandić

Oslobođenje: Radončić je (bio) špijun Beograda

Mustafa Čandić - bivši major Centralne kontraobaveštajne grupe (KOS) JNA

Čandić potvrdio višegodišnje pisanje Oslobođenja: Radončić je (bio) špijun Beograda

• Ja nisam bio saradnik, već sam bio radio u Kontraobavještajnoj službi za platu - profesionalno i ne bih dao nikome za pravo da me zbog toga blati i ponižava. Međutim, u slučaju Radončić Fahrudina postoji nešto što svakog iole obrazovanog čovjeka dovodi u dilemu, a to je da on krije, i to veoma energično, da je radio za KOS, kaže Čandić

Objavljeno: 01. okt 2010

Svaki glas koji građanin Bosne i Hercegovine bude dao Fahrudinu Radončiću glas je za podjelu države, za nazadak na evropskom putu, za neuključenje u NATO i Evropsku uniju, za državu korupcije i bezvlašća. Ovo mnogi govore, ali rijetko ko se usudi reći. Riječ je o čovjeku koji se ne libi da Miroslava Miškovića, svog partnera u pranju para u regionu, Bošnjacima podmeće i predstavlja za uspješnog biznismena. Zašto je tako, najbolje zna Mustafa Čandić, nekadašnji major Jugoslovenske narodne armije, koji je o Radončiću svojevremeno dao izjavu koja potvrđuje višegodišnje napise u Oslobođenju da je crnogorski tajkun na privremenom radu u Sarajevu, bio agent Kontraobavještajne službe, popularnog KOS-a.

Bitan je kvalitet

Fahrudin Radončić
FaRo Radončić - ministar četničke sigurnosti

Kao pripadnik Centrale kontraobavještajne grupe Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane sa stopostotnom tačnošću želim da istaknem da je današnji vlasnik dnevnog lista Avaz Fahrudin Radončić bio saradnik KOG-a i PVO-a pod pseudonimom Šćepo. Sa njim je saradnju uspostavio kapetan I klase Radujko Nikola (ja sam mu bio pretpostavljeni starješina u centralnom KOG-u negdje u periodu 1984-85. godina dok je još bio pripadnik 1. detašmana u Skoplju) - piše Čandić.

On u svojoj pisanoj izjavi objašnjava kako svi saradnici nisu bili istog kvaliteta i da je po značaju, rezultatima i ostvarenjima vršena klasifikacija.

Saradnik Šćepo je spadao u kategoriju vrhunskih saradnika. Ovo je isticano na svim analizama rada (polugodišnjim i godišnjim), a na kojima su bili prisutni svi pripadnici Centralne kontraobavještajne grupe i sva tri detašmana. Kada se govorilo o saradnicima i rezultatima rada sa njima, nikada se nije baratalo imenima i prezimenima, već samo konspirativnim imenima, odnosno pseudonimima - pojašnjava Čandić.

izvor: oslobodjenje.ba-2780

 

Mustaf Čandić svjedok optužbe protiv Miloševića

Mustafa Čandić
Mustafa Čandić

1. nov 2008 - Haško suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj nastavljeno je nakon osam dana prekida zbog njegove iscrpljenosti

Tužiteljstvo je nastavilo ispitivati pripadnika KOS-a Mustafu Čandića, koji je prije prekida suđenja opisao kako su se naoružavale snage hrvatskih i bosanskih Srba početkom 90-ih godina. Čandić, kao 12. svjedok optužbe, opisao je kako je KOS u sklopu operacije Labrador preko svojih operativaca u Zagrebu organizirao miniranje židovskih grobova na Mirogoju. Cilj je bio da se hrvatska vlast predstavi kao profašistička i da se stvori animozitet Židova, istaknuo je.

Posvjedočio je da je radom KOS-a u Hrvatskoj, u sklopu operacije Labrador, iz Zemuna upravljao Slobodan Rakočević, a u Zagrebu su operaciju vodili zapovjednici KOS-a Ivan Sabolović i Čedo Knežević. Čandić je radio u zemunskoj centrali Kontraoperativne grupe JNA.

Kontraobavještajna je služba JNA u sklopu operacija Labrador i Opera početkom 90-ih godina pokušala destabilizirati hrvatsku vlast i stvoriti animozitet prema Hrvatskoj intenzivnom propagandom i terorističkim akcijama, posvjedočio je danas u Haagu bivši operativac KOS-a Mustafa Čandić.

U sklopu Labradora, preko protuobavještajne je suradničke mreže u Zagrebu izvršena teroristička akcija miniranja židovskih grobova na Mirogoju, istaknuo je Čandić.
U kolovozu 1991. na Mirogoju je minirana zajednička židovska grobnica. Planirana je i teroristička akcija protiv židovske općine u Zagrebu, ali su glavni akteri otkriveni, pa su morali pobjeći u Beograd, rekao je svjedok.

Fahrudin Radončić - Oslobođenje

Čandić je napustio JNA u veljači 1992 godine. Istaknuo je kako je Kontraobavještajna služba imala jaku doušničku mrežu u SDB-u Hrvatske i među dužnosnicima HDZ-a. Svjedok je opisao kako je, u sklopu protuhrvatske propagande, televizija iskorištena za operaciju Opera, i to kako bi se snimke stradalih Hrvata s područja Slavonije plasirale kao srpske žrtve hrvatskih zločina. Opera je označavala Odjeljenje za propagandni rat.

Opisao je i kako je radi poticanja animoziteta prema Hrvatskoj na beogradskoj televiziji puštena i snimka razgovora čelnika HDZ-a Zagreba i Iloka u kojem se iz Zagreba nalaže mobilizacija hrvatskog stanovništva s područja Vojvodine. Akteri su u stvari bili Radenko Radojčić i Ivan Sabolović. Prepoznao sam njihove glasove, istaknuo je svjedok imenujući dvojicu pripadnika KOS-a koji su odglumili razgovor. Cilj te akcije bio je da se stvori lažno objašnjenje za odlazak Hrvata, koji su tada bili izlagani napadima paravojnih snaga poput arkanovaca ili šešeljevaca, objasnio je.

Svjedok je opisao i kako se manipuliralo snimanim razgovorima navodeći primjer montaže razgovora generala Antuna Tusa i Mile Dedakovića Jastreba. Opisao je da je montažom stvoren dojam da je zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković tražio od generala Tusa pomoć u naoružanju, a da mu je Tus odgovorio da se snađe kako zna i da ne računa na pomoć.

Opisao je kako je KOS početkom 90-ih organizirao sabotažu na pruzi kod Vinkovaca kako bi je pripisao nalogu tadašnjega hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Fahrudin Radončić je srpski špijun! SVJEDOČENJE!
Sep 28, 2014 - Stop-avaz

izvor: