Jovica Mirosavljević CHETNIKS

Zlatna policijska značka za Chetniksa

• Direktor SIPA-e Goran Zubac za dobitnike najvećeg policijskog priznanja predložio svoje poslušnike Slađana Čerkeza, Marija Kapetanovića i Jovicu Mirosavljevića Chetniksa

Slobodna Bosna: 24. sep 2013 - Suzana Mijatović

Iako će jedanaesta godišnjica od osnivanja SIPA-e biti obilježena za desetak dana, već se uveliko spekulira o imenima "lauerata", koje je direktor Goran Zubac predložio za dobitnike Zlatne policijske značke. Budući da je na prošlogodišnjoj gala svečanosti Zlatnu policijsku značku dao sebi i svom najbližem suradniku Anđelku Hrgiću, ove je godine Zubac odlučio nagraditi lojalne inspektore, koji su bespogovorno, pa čak kada je to podrazumijevalo i kršenje zakona, izvršavali njegove naloge.

Prvi je na listi predloženih dobitnika priznanja inspektor Slađan Čerkez, koji je bio ključni direktorov operativac u istrazi protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, čiji je ured pretresao čak tri puta.

Slađan Čerkez
Slađan Čerkez

Iako je Čerkez proteklih godina bio glavna tema sprdnje među kolegama (još se uvijek prepričava kako je u jednoj akciji od policajaca iz Službe za operativnu podršku tražio da uđu u označeno minsko polje kako bi pratili sumnjivca), taj bi poslušni inspektor, na prijedlog direktora Zupca, uskoro trebao biti unaprijeđen i u viši čin. Slađan Čerkez je, inače, prije dvije godine konkurirao za čin samostalnog inspektora, ali je diskvalificiran kao ubjedljivo najgori kandidat, koji je uspio riješiti samo 20 posto testa.

Drugi predloženi kandidat za Zlatnu policijsku značku je "zlatni specijalac" Jovica Mirosavljević zvani Chetniks, koji se "istakao" u akcijama hapšenja Živka Budimira i zastupnika SDA u Parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića - obojicu je u zgradu SIPA-e doveo s lisicama na rukama. Prije posljednjeg hapšenja zastupnika Mehmedovića, Mirosavljević je pripadnike Jedinice za specijalnu podršku pitao: "Da li među vama ima neko ko se ne osjeća spremnim za izvršenje zadatka iz vjerskih ili nacionalnih razloga?", što bi u svakoj policijskoj agenciji, osim u SIPA-i, bio prvorazredni skandal.

Istraga protiv Šemsudina Mehmedovića bila je i jedini razlog da Goran Zubac za trećeg dobitnika Zlatne policijske značke predloži Marija Kapetanovića, jednako kompromitiranog inspektora u Centru za istraživanje ratnih zločina. Protiv Kapetovića je Odjelu za unutarnju kontrolu SIPA-e podneseno više disciplinskih prijava, ali i kaznena prijava koju je podnijela šefica Odjela za ratne zločine Vesna Budimir Tužiteljstva BiH, zbog sumnje da je primao novac od optuženog Zulfikara Ališpage Zuke.

izvor: slobodna-bosna.ba-10578

 

Marijo Kapetanović primao novac od Zulfikara Ališpage

Inspektora SIPA-e tužiteljica Vesna Budimir prijavila za PRIMANJE NOVCA od Zulfikara Ališpage

Marijo Kapetanović
Marijo Kapetanović

• Marija Kapetanovića, inspektora u Odjelu za ratne zločine SIPA-e, tužiteljica Vesna Budimir prijavila za primanje novca od Zulfikara Ališpage

Srijeda, 31 Srpanj 2013 | S. Avdić

Slobodna Bosna već je pisala kako su predsjednika Federacije BiH Živka Budimira krajem travnja ove godine u njegovom uredu u Predsjedništvu BiH uhapsili pripadnici Jedinice za podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e) predvođeni Jovicom Mirosavljević, koji se javno deklarira kao četnik (" chetnics ").

Mirosavljević je bio i na čelu specijalaca SIPA-e koji su početkom ovog mjeseca uhitili i pritvorili Šemsudina Mehmedovića, zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kojeg je Tužiteljstvo BiH dvanaest sati kasnije pustilo na slobodu.

Akcijom privođenja Mehmedovića rukovodio je Mario Kapetanović, inspektor Centra za istraživanje za ratne zločine u SIPA-i, zajedno sa svojom bliskom suradnicom Dženanom Omerhodžić, inspektoricom ove državne agencije iz Goražda. U internim krugovima u SIPA-i inspektor Kapetanović (kojeg je na tu dužnost, tvrdi se, postavio njegov susjed iz Kiseljaka, bivši član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović) važi za krajnje problematičnog čovjeka.

Protiv njega su disciplinskim tijelima SIPA-e upućene brojne prijave u kojima ga se teretilo za različite vrste zlouporabe položaja, muljanje s dnevnicama, nestanak elektroničke opreme, ali i dilanje povjerljivih informacija iz istraga o ratnim zločinima "zainteresiranim klijentima".

No, nisu se samo interni disciplinski organi, unutarnja kontrola SIPA-e bavili (ukoliko su se uopće bavili!) Inspektorom Mariom Kapetanovićem. "Slobodna Bosna" iz pozdanih izvora u Tužteljstvu Bosne i Hercegovine saznaje da je protiv Kapetanovića prije više od godinu dana prijavu podnijela i državna tužiteljica Vesna Budimir, šefica Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH.

Goran Zubac
Goran Zubac

Tužiteljica Budimir, koja zastupa optužnicu protiv optuženih za zločin nad Hrvatima u selu Trusina, optužila je Kapetanovića da je primio novac od Zulfikara Ališpage Zuke, zapovjednika jedinice Armije BiH Zulfikar, čiji su pripadnici počinili zločin u Trusini i kojem se sudi pred Sudom BiH.

Zulfikar Ališpago uhićen je od strane pripadnika SIPA-e u svom ugostiteljskom objektu u Sarajevu 1. veljače 2010. kao posljednji od osumnjičenih za zločin nad 19 hrvatskih civila i tri vojnika u Trusini. Tri mjeseca prije njega, 4. studenog 2009., uhapšen je njegov zamjenik Nihad Bojadžić, dok su ostali pripadnici "Zulfikara", Mensur Memić, Senad Hakalović, Nedžad Hodžić, Dževad Salčin, Edin Džeko i Rasema Handanović uhićeni još ranije.

Navodno je prema tvrdnjama i dokazima koje je prikupila tužiteljica Budimir, Ališpago za odlaganje svoga uhićenja platio Mariju Kapetanoviću nemalu svotu novca. Podsjetimo, Ališpago se od srpnja prošle godine brani sa slobode, nakon što je Sudu BiH položio jamčevinu od 530 tisuća KM.

Zašto direktor SIPA-e Goran Zubac u najdelikatnijim slučajevima, poput uhićenja Budimira i Mehmedovića, poseže za kompromitiranim, u najmanju ruku nevjerodostojnim kadrovima poput specijalca Jovice Mirosavljevića i inspektora Marija Kapetanovića, može samo on odgovoriti.

izvor: croportal.ba-15881