Naser Orić - Fotografija sa proslave rođendana Slobodana Miloševića, bivšeg lidera Jugoslavije, zvanog Balkanski Koljač, čovjeka najodgovornijeg za ratove u Jugoslaviji

Kako je Naser Orić slavio Miloševićev rođendan

Kako su Naser Orić i Mladen Naletilić Tuta slavili Slobin rođendan u Haagu

• Heroj Naser Orić slavio Miloševićev rođendan u Hagu, a Ratka Mladića bi navodno udavio golim rukama

• Naš "heroj" Naser Orić slavio u Hagu rođendan našeg krvnika, Miloševića, uz pečenu svinjetinu

Objavljeno: 27. sep 2013 | SirokiBrig

Rođendansko slavlje dugo je skrivano od javnosti i dogodilo se najvjerovatnije 20 avgusta 2004. godine. Milošević je tom prilikom, svoje zatvorske supatnike počastio vrućim svinjskim pečenjem, a za desert je bio zadužen bivši zapovjednik Kažnjeničke bojne Mladen Naletilić Tuta, koji je u zatvorskoj kantini naručio tortu, uz inzistiranje da ju on plati kao rođendanski poklon za "predsjednika". Tuta je, naime, Miloševića zvao predsjednikom, a ovaj Tutu generalom.

Na "zabavi" nije bilo alkohola koji prema pravilima zatvora nije dopušten zatvorenicima.

Četiri godine kasnije, društvo se većinom rasulo. Milošević je umro u ćeliji u Scheweningenu. Tuta je prebačen na odsluženje 20-godišnje kazne u drugi zatvor. Paško Ljubičić je vraćen u Sarajevo na izdržavanje kazne za zločin u Ahmićima dok je Naser Orić oslobođen jer je u pritvoru proveo dosuđene dvije godine za ratni zločin.

Naser Orić - Fotografija sa proslave rođendana Slobodana Miloševića, bivšeg lidera Jugoslavije, zvanog Balkanski Koljač, čovjeka najodgovornijeg za ratove u Jugoslaviji

Fotografija sa proslave rođendana Slobodana Miloševića
U gornjem redu: Paško Ljubičić, Slobodan Milošević, Mladen Naletilić, Mehmed Alagić i Naser Orić -- čuče: Goran Jelisić, Dragoljub Prcač, Predrag Banović i Zoran Žigić

Tokom 2008. godine procurile su fotografije u javnost pa je beogradski "Blic" pokupio priču u sramotnom slavlju na najsramotnijem mjestu na svijetu danas. Kad je Milošević umro, beogradska "Politika" objavila je smrtovnicu koju su potpisala 34 haaška optuženika među kojima i Mladen Naletilić Tuta, Ivica Rajić, Paško Ljubičić i general Ante Gotovina, koji je Hag zaglavio nekoliko mjeseci ranije. Tuta je navodno bio najbliži upravo sa Miloševićem i Vojislavom Šešeljem.

O zajedničkim proslavama rođendana i blagdana u Hagu mediji su pisali i prije, ali smo fotografije i pikantne detalje saznali tek nakon izlaska iz zatvora predratnog Miloševićevog tjelohranitelja - i osuđenika za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici - Nasera Orića. On je, ko zna zašto, detaljno prepričavao zabave koje su se odvijale u Hagu, naročito ističući kako zatvorenicima u Hagu "nije smetala nacionalnost ili vjera da bi se družili i bili zajedno". Prema Orićevim riječima danima su znali igrati šah i hrabriti jedan drugog.

Dok se cijeli svijet radovao što je Balkanski Koljač konačno iza rešetaka, Naser Oriċ ga je bodrio da izdrži proces, jeo s njim pečenu svinjetinu i igrao šah.

Famozna fotografija prikazuje Slobodana Miloševića između dvojice zapovjednika HVO-a, Mladena Naletilića Tute i Paška Ljubičića. Pokraj njih stoje Naser Orić i Mehmed Alagić, koji je još zagrlio Tutu, kao prisnog prijatelja.

Na drugoj fotografiji se vidi rečena pečena svinjetina ispred Nasera Orića, vidno raspoloženog i udobno smještenog između Tute i Paška Ljubičiċa.

Naser Orić - Fotografija sa proslave rođendana Slobodana Miloševića, bivšeg lidera Jugoslavije, zvanog Balkanski Koljač, čovjeka najodgovornijeg za ratove u Jugoslaviji
Naser Orić - Fotografija sa proslave rođendana Slobodana Miloševića, bivšeg lidera Jugoslavije, zvanog Balkanski Koljač, čovjeka najodgovornijeg za ratove u Jugoslaviji

Za Nasera Orića tvrde da i dan danas svakodnevno komunicira s Miloševićevim sinom Markom (koji je u bijegu zbog optužbi za šverc cigaretama).

izvor: sirokibrig.com-2162

 

Kako se u haaškom pritvoru slave rođendani

Milošević je preminuo u pritvoru i nije dočekao presudu za jednu od najtežih optužnica, koja je uključivala i BiH i Hrvatsku i Kosovo, pa ipak, s Miloševićem u Haagu su rođendan slavili i Hrvati i Srbi i Bošnjaci.

Na fotografijama koje je 2008. godine objavio srbijanski Blic, s Miloševićem su:

  • Goran Jelisić Adolf (osuđen na 40 godina zatvora zbog ratnih zločina u Brčkom)
  • Zoran Žigić (osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina u Prijedoru)
  • Mladen Naletilić Tuta (osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina u Hercegovini)
  • Paško Ljubičić (kasnije na Sudu BiH osuđen na 10 godina zatvora zbog zločina u Ahmićima)
  • Predrag Banović (osuđen na 8 godina zatvora zbog zločina u Prijedoru) i
  • Dragoljub Prcač (osuđen na 6 godina zatvora kao zapovjednik logora Omarska)
  • Naser Orić (komandant odbrane Srebrenice, odvalio 2 godine za zločin nad Srbima)
  • Mehmed Alagić (general Armije BiH, preminuo prije okončanja postupka)

izvor: radiosarajevo.ba-55026

 

Naser Orić u stalnom kontaktu sa sinom Slobodana Miloševića

Marko Milošević i Naser Orić
Marko Milošević i Naser Orić

Marko Milošević, sin Slobodana Miloševića i Naser Orić, nekadašnji komandant Armije BiH za Srebrenicu, kojega je Haški sud osudio na dvije godine zatvora zbog nesprečavanja zločina nad Srbima 1992. godine u tom gradu, u stalnom su telefonskom kontaktu, tvrdi glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić.

I ne samo to, Oriću je Marko Milošević čak i čestitao nakon što ga je Haški sud krajem juna prošle godine pustio na slobodu, budući da mu je vrijeme provedeno u pritvoru uračunato u izrečenu kaznu - kazao je Vekarić, dodajući da taj podatak "najbolje govori o besmislenosti sukoba koji je doveo do raspada SFRJ".

Srbijansko tužiteljstvo, kaže Vekarić, je potvrdilo da kontakt između mlađeg Miloševića i Nasera Orića, nije prekidan od početka devedesetih godina do danas.

Orić (rođen 1967. godine) je, nakon što je završio policijsku školu u Zemunu, radio kao policajac u Beogradu i na Kosovu, a 1990. godine postao je pripadnik policijske jedinice koja je osiguravala tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, s kojim je kasnije - nakon uhićenja 2003. godine - dijelio isti kat pritvorske jedinice u Sheveningenu.

"Politika" piše da je Slobodan Milošević Orića - za odanost u službi - nagradio i pištoljem "Crvena Zastava 99", s ugraviranom posvetom.

O Orićevoj policijskoj službi u Beogradu piše i Vuk Drašković u svojoj nedavno objavljenoj knjizi "Meta", navodeći da je među policajcima koji su njega i suprugu Danicu uhitili nakon beogradskih demonstracija 9. marta 1991. godine, bio i Orić, kojega se sjeća kao "vrlo ljubaznog policajaca".

izvor: klix.ba-071020022

 

Bivši haški optuženik govori o policijskim danima u Beogradu

Naser Orić: Izvlačio sam Marka iz nestašluka

Naser Orić - specijalni Specijalac

Karneval u Hagu
Karneval u Hagu

Objavljeno: 02. dec 2010

Naser Orić potvrdio je da ovih dana namerava da angažuje advokata i podnese zahtev za penziju u Srbiji gde je, kako kaže, kao pripadnik MUP-a učestvovao u akcijama na Kosovu, hapšenju Vuka Draškovića i gušenju pobune rudara u rudniku Trepča

Orić, ratni komandant Srebrenice, u intervjuu za Slobodnu Bosnu ispričao je i da je bio član obezbeđenja Slobodana Miloševića i da je njegovog sina Marka "kao klinca izvlačio iz nestašluka". Orić navodi da je od 1987. do 1991. godine radio najpre godinu dana kao policijski pripravnik na Savskom vencu, nakon čega je prošao obuku za Specijalnu policiju MUP-a Srbije.

Prvi kontakt s Markom Miloševićem imao sam kada je išao u sedmi razred osnovne škole i kada mu je jedan dečak u školi ukrao pištolj - italijansku "beretu". Tada smo jedan moj kolega iz Jedinice i ja išli po zadatku u školu da pronađemo tog dečaka i vratimo pištolj - rekao je Orić.

Drugi put Marka je, kako kaže, video kada je morao da ga vrati iz porodične kuće u Požarevcu, gde je bio pobegao s devojkom.

Nikada nisam bio lični pratilac ili telohranitelj Slobodana Miloševića, kako to neki tvrde. Bio sam deo policijskog tima koji je osiguravao Miloševića. Kako je 90-ih godina bilo puno događaja, mitinga, političkih skupova, procena je bila da Milošević mora imati brojnije osiguranje. Između ostalog, obezbeđivali smo Miloševića na Gazimestanu 28. juna 1989 - ispričao je Orić.

On je kazao da je specijalce MUP-a Srbije napustio posle prijateljske sugestije komandanta Radovana Stojičića Badže, koji mu je sugerisao da napusti jedinicu jer će doći vreme kada ni on neće moći kontrolisati situaciju. Orić navodi da se posle zaposlio u MUP-u BiH, i to uz pomoć rođaka Ibrana Mustafića, tadašnjeg predsednika Izvršnog odbora SDA u Srebrenici i tadašnjeg pomoćnika ministra policije u BiH Hilme Selimovića.

Govoreći o kontaktima sa porodicom Milošević, Orić je rekao da je sa Slobodanom Miloševićem kontaktirao u Hagu "u okviru zatvorskih procedura". Orić, koji je, kao srpski Specijalac, bio ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici, nalazio se u Haškom pritvoru zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima tokom 1992. i 1993. godine.

izvor: kurir-info.rs-61316

 

Zaslužio sam srpsku penziju

Zaslužio sam srpsku penziju
Zaslužio sam srpsku penziju

Ratni komandant Armije BiH u Srebrenici i nekadašnji pripadnik MUP-a Srbije Naser Orić izjavio je da je pošteno radio u Srbiji i da smatra da ima pravo na penziju

Objavljeno: 29. nov 2010

Obezbeđivao sam razne visoke dužnosnike srbijanske politike, pa i Slobodana Miloševića na Gazimestanu - rekao je Orić i dodao da je svaki posao u životu radio predano i pošteno.

Išao sam gde god su me starešine rasporedile, pa i na izvlačenje rudara iz rudnika u Kosovskoj Mitrovici. Dakle, moja penzija u Srbiji je pošteno zarađena. Nakon što sam se vratio iz Haga, u nekoliko navrata bio sam u Beogradu, gde sam obišao neke prijatelje, ali i našao advokata koji će regulisati moja prava iz penzijskog osiguranja - rekao je Orić.

Orić je radio u MUP-u Srbije od 1987. godine do početka rata u BiH 1992. godine kao specijalac. Tadašnji ministar policije Radmilo Bogdanović uručio mu je 1990. godine, kao nagradu za izuzetne zasluge pištolj s posvetom Slobodana Miloševića.

izvor: blic.rs-220387

 

Iako je slavio Miloševićev rođendan - Naser Orić kaže da bi Ratka Mladića, da ga sretne, udavio golim rukama...

Naser Orić: Udavio bih Ratka Mladića golim rukama

Objavljeno: 29. maj 2014 - Intervju sa Naserom Orićem - IV dio

Tokom suđenja Naseru Oriću pred Haškim tribunalom, svjedok Tužilaštva bio je Nikola Popović, čovjek koji je kao pripadnik Vojske RS činio zločine na području istočne Bosne. Njegovo je svjedočenje, odnosno sam dolazak na suđenje u svojstvu svjedoka, izazvalo žestoku reakciju Orića.

Nikola Popović, zvani Cojka, to je čovjek koji je lagao. Sve što je pričao je lagao. On je bio čovjek koji je bio zločinac, čovjek koji je tri dana išao od jutra do mraka i ubijao moj narod, odnosno civile Bošnjake. Nisam mogao da se pomirim sa tom činjenicom, da sjedim i slušam, budem miran, a znam da laže. Vidim da je Sudsko vijeće počelo da mu vjeruje. Ja sam jednostavno eksplodirao - objasnio je Orić.

Govorio je Orić i o posljednjoj optužnici koja je došla iz Srbije, te o pozadini iste. Pad Srebrenice i ubijanje naroda je za Orića najbolnije sjećanje, koje ga i dan danas prati, te će ga, prema njegovim riječima, pratiti cijelog života. Ratko Mladić je uhapšen i priveden u Hag nakon što je oslobođen Naser Orić, pa njih dvojica nikada nisu imali priliku da se susretnu.

I bolje što nisam. I bolje što nisam. Sad bih sigurno dobio doživotnu. Ne bih se mogao strpiti. Udavio bih ga rukama - izjavio je Orić.

U nastavku smo govorili i o periodu nakon agresije na BiH, a ovo je ujedno i posljednji dio intervjua sa Naserom Orićem.

izvor: source.ba-4819242196356