Josip Perković - Zdravko Mustač

Ko je bio Ragib Merdžanić i zašto je brutalno otrovan

AVDO HEBIB: Merdžanić nije bio Alijin savjetnik, već mešetar koji se vrzmao po Sarajevu

• Merdžanić je 1991., vrlo kratko, sjedio i u zgradi Predsjedništva BiH

Svjedok na suđenju protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, prvih policajaca bivše Jugoslavije, a kasnije MUP-a Republike Hrvatske optuženima za ubistvo Stjepana Đurekovića, koje je u toku pred Visokim zemaljskim sudom u Münchenu, Vinko Sindičić rekao je da su bivšeg direktora INA, a tada odbjeglog emigranta u Njemačkoj ubili bivši djelatnici Službe državne bezbjednosti Luka Sekula i Branko Bijelić.

Za Đurekovićevo ubistvo optuženi su upravo Perković i Mustač, piše Patria.

- Josip Perković nije izabrao ubice nego druge osobe. Samo ubistvo su izvršili Branko Bijelić i Luka Sekula - rekao je Sindičić, a na pitanje ko su ti ljudi koji su izabrali ubice, svjedok je odgovorio da su to bili Blagoje Zelić u Splitu i Ragib Merdžanić u Rijeci.

Alija Izetbegović

Ragib Merdžanić bio je bivši šef Odjela za operacije SDB u Rijeci, a poslije načelnik Odjela za analitiku hrvatskog Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova. U ljeto 1991. godine iz Hrvatske dolazi u Sarajevo, gdje je četiri mjeseca bio savjetnik za sigurnost Alije Izetbegovića, koji je u to vrijeme bio predsjednik RBiH.

Tada je Ragib Merdžanić stanovao u hotelu Monik na Dolac Malti, čiji vlasnik je bio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Alija Delimustafić.

Nekako u isto vrijeme sa dolaskom Merdžanića u BiH, SDB BiH imao je pouzdane informacije da on radi, barem, za dvije obavještajne službe - hrvatsku Službu državne bezbjednosti i Kontraobavještajnu službu JNA (KOS).

Merdžanić je iznenada, nekoliko mjeseci prije napada srpskih snaga, napustio Sarajevo i BiH, kada su razotkriveni njegovi kontakti sa drugim tajnim službama. Kažu da je Izetbegoviću poručio da mu je mogao pomoći samo sa tim višestrukim agenturnim vezama.

U oktobru 1997. godine Ragib Merdžanić je brutalno otrovan. Mnogi smatraju da je bio svjedok brojnih zločina i bio mogući opasni svjedok, pa nije odgovarao ni srpskom ni hrvatskom političkom vrhu, piše Patria.

Objavljeno: 06. jul 2016 | nap-ba

 

AVDO HEBIB: Merdžanić nije bio Alijin savjetnik, već mešetar koji se vrzmao po Sarajevu

Jok, eto nije

Avdo Hebib
Avdo Hebib

U Minhenu je nastavljeno suđenje bivšim pripadnicima nekadašnjih jugoslavenskih i hrvatskih službi sigurnosti zbog saučesništva u ubistvu hrvatskog disidenta i emigranta Stjepana Đurekovića, ubijenog u njemačkom gradu Volfratshausenu 1983. godine. U do sada desetinama spomenutih imena tokom saslušanja velikog broja osumnjičenih, optuženih te svjedoka, ove sedmice spomenuto je i jedno ime iz BiH.

Dvostruki špijun

Vinko Sindičić, svjedok na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, rekao je da je Đurekovićeve ubice, za koje tvrdi da su Luka Sekula i Branko Bijelić, izabrao, pored Blagoja Zelića iz Splita, i Ragib Merdžanić, bivši šef odjela za operacije Službe državne bezbjednosti u Rijeci. Za Merdžanića hrvatski mediji čak tvrde i da je bio nekadašnji savjetnik prvog predsjednika Predsjedništva RBiH rahmetli Alije Izetbegovića.

Ovo nije prvi put da se Merdžanić dovodi u vezu ne samo s Izetbegovićem nego su ga neki mediji ranije povezivali i s osnivanjem Patriotske lige u BiH.

Prema nekim izvorima, Merdžanića je Udba poslala u Sarajevo kako bi špijunirao Izetbegovića, a navodno je početkom devedesetih istovremeno radio i za hrvatsku Službu državne bezbjednosti i Kontraobavještajnu službu (KOS) bivše JNA.

Merdžanićev zadatak bio je da dezinformacijama o planovima za Izetbegovićevo hapšenje, pa čak i o atentatu koji je navodno planiran uoči agresije na BiH na predsjednika Predsjedništva RBiH, dezorijentira Izetbegovića i drži ga pod pritiskom kako ne bi bio u stanju rezonirati stvarnu situaciju. U međuvremenu su navodno tadašnje bh. obavještajne službe razotkrile Merdžanića, ali on je uspio pobjeći u Hrvatsku.

Tragom ovih navoda, kontaktirali smo jučer Avdu Hebiba, bivšeg pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Republike BiH, koji je početkom devedesetih bio itekako upućen u dešavanja u BiH i sve u vezi s organiziranjem patriotskih snaga za odbranu zemlje.

Bez funkcije

Hebib je potvrdio da se Merdžanić u praskozorje rata u BiH vrzmao po Sarajevu i da ga je on čak i upoznao i sreo nekoliko puta. Prisjeća se da se Merdžanić, za kojeg kaže da, koliko se sada sjeća, potječe iz Bileće, predstavljao kao patriota koji je iz Hrvatske došao pomoći BiH, ali negira njegovu ikakvu vezu s Patriotskom ligom.

O Merdžanićevim špijunskim poslovima Hebib kaže da ne zna ništa, ali odlučno odbacuje tvrdnje da je bio savjetnik predsjednika Izetbegovića.

- Nije on bio savjetnik Alije Izetbegovića. Sjećam se da sam ga nekoliko puta sreo, nije imao nikakvu funkciju i apsolutno nije imao nikakve veze s Patriotskom ligom. Imali smo mi tada dosta nekih mešetara po Sarajevu i po Bosni koji su iz ko zna kojih razloga dolazili ovdje. Iskreno, nisam mu pridavao neki značaj, jer nisam imao neki poseban kontakt s njim, da bi za tim bilo potrebe. Ja sam radio s ljudima koji su zvanično bili na nekoj funkciji, a on sigurno nije bio Izetbegovićev savjetnik - kaže Hebib.

Otrovan u Rijeci

Za informacije da je Merdžanić pobjegao u Hrvatskoj kada su razotkriveni njegovi špijunski poslovi u BiH, Hebib također nije čuo, a nije mu poznata ni priča da je Merdžanić navodno otrovan u Rijeci 1997. godine.

- Ne znam ni kada je otišao ni kako je nestao. Imao sam u to vrijeme važnih poslova, ali nisam čuo za to da je otkriven. Smatram da je on samo jedan od brojnih mešetara koji su se predstavljali kao patrioti, a nismo od njih imali nikakve koristi - kaže Hebib.

Objavljeno: 07. jul 2016 | avaz-ba S. Degirmendžić