SDP BiH - Spin za čovjeka

Alastair Campbell: JA SPIN SAM TVOJ

JA SPIN SAM TVOJ: Ko je Alastair Campbell, Lagumdžijin "doktor" za izbornu pobjedu

Uljepšavanje slike lidera SDP

• "SB" otkriva detalje iz biografije kontroverznog britanskog spin-doktora koji, osim Lagumdžije, savjetuje i predstavnike vlada Kosova i Albanije

Zlatko Lagumdžija, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH i ministar vanjskih poslova BiH, prije nekoliko dana u intervjuu za FACE TV priznao je da je angažirao Alastaira Campbella, britanskog stručnjaka za komunikacije i najpoznatijeg "spin-doktora" na svijetu.

Ne ulazeći u visinu honorara za savjete koje mu pruža gospodin Campbell, a koji sigurno nije nimalo skroman (nagađa se o iznosu i do milion eura), Lagumdžija je ovaj svoj potez obrazložio potrebom da se više približi kako svojim političkim rivalima tako i "običnim smrtnicima", sasluša njihove probleme i stavove, pa čak i ako su ti stavovi u suprotnosti sa njegovim mišljenjem, te da se više "fokusira na rješenje, a ne na problem".

Sve to u teoriji lijepo zvuči, mada nije teško pretpostaviti kako je predsjednik SDP-a u priličnoj panici pred opće izbore 2014. do kojih je ostalo manje od godinu dana. Svjestan kako je u protekle četiri godine njegov imidž, kao i ugled SDP-a u cjelini ozbiljno narušen mnogobrojnim aferama, pogrešnim i neefikasnim političkim odlukama, dr. Zlatko Lagumdžija odlučio se na nesvakidašnji (neki bi rekli očajnički) politički zaokret angažiranjem Alastaira Campbella koji će mu, nada se lider SDP-a, vratiti izgubljeno povjerenje glasača.

ALKOHOL, DEPRESIJA I VISOKA POLITIKA

Campbellov put do cijenjenog komunikacijskog stručnjaka, za čije konsultantske usluge danas političari i vlade raznih zemalja plaćaju stotine hiljada funti, nije bio nimalo lagan. Karijeru je počeo kao novinar, a prve tesktove objavio je za Penthouse Forum, više žurnalistički orijentirano izdanje popularnog pornografskog magazina Penthouse. Neko vrijeme Campbell je redovno objavljivao kolumnu pod nazivom The Riviera Gigolo (Žigolo sa rivijere). Pisao je tako uvjerljivo da su čitaoci dugo vjerovali kako autor "sočnih" tekstova opisuje vlastite seksualne doživljaje. Sa pikantnih erotskih pričica Alastair Campbell prešao je u vode sportskog novinarstva i jedno vrijeme radio kao sportski reporter za list Tavistock Times. Početkom '80-ih godina seli u London i počinje raditi za visokotiražni Daily Mirror, poznat po uređivačkoj politici naklonjenoj laburistima. Godine 1986. počinje raditi kao urednik vijesti u magazinu Today i u to vrijeme uspostavlja prve kontakte sa Tonyjem Blairom.

Paralelno sa usponom u novinarskoj karijeri, Campbell počinje imati sve veće probleme sa alkoholom i depresijom.

- "Prvi put sam se napio u Škotskoj, na proslavi Nove godine. Imao sam 13 godina", ispričao je u intervjuu za Independent. Dugogodišnji problem sa alkoholom Campbell je dugo krio od porodice i prijatelja. Za vrijeme poslovnog puta u Glasgow 1986. policija ga je morala prisilno odvesti u bolnicu jer se "ponašao psihotično". Od tada traje i njegova borba sa depresijom, o kojoj je napisao i knjigu.

- "Knjiga mi je bila svojevrsna terapija. Jednostavno se osjećam bolje kada govorim o tome. Shvatio sam da od trenutka kada sam napisao knjigu, pauze između mojih depresija traju duže. Ali one se uvijek vraćaju. Osjećam kada nailaze i ako se pokušam oduprijeti, još je gore, tada nastaje prava agonija", kaže Campbell.

Nedugo nakon što je Tony Blair postao lider britanske Laburističke partije 1994. godine, Campbell je dao otkaz u magazinu Today kako bi postao njegov glasnogovornik. Tri godine kasnije, kada je izabran za premijera, Blair ga imenuje svojim šefom komunikacija. Za Tonyja Blaira Campbell je radio do 2003. godine. Bio je jedan od njegovih najbližih saradnika i Blair nije donosio nijednu odluku bez prethodnog savjetovanja s Campbellom. Govorilo se da nijedan ministar u tadašnjoj vladi nije mogao davati izjave bez njegovog odobrenja, a Konzervativna stranka, kako je to rekao jedan britanski stručnjak, "nije mogla ni kihnuti a da laburisti odmah ne uzvrate udarac".

IRAČKI DOSJEI

Iz perioda saradnje sa Blairom, najviše je ostala upamćena Campbellova uloga u pripremi i objavljivanju dosjea vezanih za rat u Iraku, u kojima se navodi postojanje "ozbiljne brige" zbog mogućeg oružja za masovno uništenje u toj zemlji. Nakon objavljivanja ovih dosjea, Blair i Campbell su bili žestoko kritikovani u javnosti i medijima koji su ih optuživali da su preuveličali i iskonstruisali stvarne obavještajne podatke iz Iraka kako bi opravdali rat. Daljnja istraga otkrila je da je "Septembarski dosje" izmijenjen prema direktnim Campbellovim instrukcijama, kako bi se podržala politika bivšeg predsjednika SAD-a Georgea W. Busha i izjave pojedinih zvaničnika Ujedinjenih nacija o navodnom postojanju oružja za masovno uništenje u Iraku.

Znakovito je da je Cambell konačno dao ostavku na mjesto Blairovog šefa komunikacija u avgustu 2003. za vrijeme istrage o smrti Davida Kellyja, britanskog naučnika i eksperta za biološko oružje kojeg je UN angažovao da istraži postojanje oružja u Iraku. (M. Radević)

Integralni tekst čitajte u novom broju "Slobodne Bosne" koji je u prodaji od četvrtka, 24. oktobra

Objavljeno: 26. okt 2013 | slobodna-bosna-ba