Marko Radić Maka

Tko je bio Marko Radić Maka

Ponovo kreće suđenje za "Krvavi Bajram" u Mostaru

Cvikiju 17 godina robije za likvidaciju Make

• Radićeva ekipa je napala kolonu koju su predvodili Safet Oručević i Seid ef. Smajkić

Kako saznaje Avaz, ovaj slučaj, jedna od najvećih sudskih saga na Kantonalnom sudu u Mostaru, poznat i kao "Krvavi Bajram" dobio je novi obrat, jer je, nakon prekida u januaru 2013. godine za 11. novembar zakazan glavni pretres.

Odlučeno je to koncem prošle sedmice kada je održana statusna konferencija, a što nam je potvrdila zamjenica glavnog kantonalnog tužioca, Mirjana Đerić, kao postupajuća na ovom predmetu. No, Đerić nije sigurna da li će cijeli proces ići ispočetka.

Kako je podsjetila, suđenje je prekinuto, praktično, na samom kraju procesa, kod iznošenja završnih riječi.

Đerić, koja je četvrta tužiteljica u ovom slučaju, kazala je da će predmet u odnosu na Radića, kao prvooptuženog, kojeg je Cvitanović ubio lani 9. novembra u Mostaru biti razdvojen od drugih.

Uz Cvitanovića među optuženima su Božo Perić, Željko Planinić i Zlatko Pavlović, kao i Ivan Hrkać čiji je predmet, također, razdvojen od drugih, zbog bjekstva u Hrvatsku.

Suđenje započeto 2006. godine

Suđenje je započeto još 2006.godine, a prema optužnici Radić, u svojstvu bivšeg načelnika Policijske uprave u zapadnom dijelu grada te Cvitanović i ostali kao bivši pripadnici specijalne policije MUP-a HR Herceg-Bosne teretili su se da su na Bajram, 10. februara 1997. godine oko 14 sati, naoružani pištoljima i palicama, zajedno napali grupu od više stotina građana bošnjačke nacionalnosti koji su se, prema prethodno najavljenoj posjeti, kretali u blizini groblja u Liska parku.

Nakon što su ih udarcima pomoću palica pokušali prisiliti da se vrate unazad, počeli su pucati iz pištolja te zajedničkim pucanjem usmrtili Šefika Sulejmanovića, a teže i lakše ozlijedili 23 osobe. Seid Maksumić i Safet Radoš su bili teško ozlijeđeni, a među onima koji su zadobili lakše ozljede bio je i bivši mostarski muftija Seid ef. Smajkić.

Glumio da gubi svijest

Cvitanović je početak suđenja dočekao u zatvoru zbog ubistva svog punca Davora Knezovića, kojeg je ubio u junu 2004. godine, a za što je osuđen na osam godina zatvorske kazne.

Cvitanović se u aprilu ove godine namjeravao nagoditi s Tužilaštvom HNK, ponudivši im, između ostalog, informacije za slučaj "Liska park".

Upravo je on "najzaslužniji" za silno odugovlačenje suđenja u ovom slučaju. U nekoliko navrata je otkazivao punomoć svojim advokatima, a nerijetko je u sudnici glumio da gubi svijest, izjavljivao da zbog terapije koju prima kao PTSP-ovac ništa ne razumije do raznih drugih "izgovora".

Podsjetimo, Josip Cvitanović je skupa s Radićem bio jedan od optuženih za napad na Bošnjake na Bajram 10. februara 1997. godine, kada su namjeravali obići mezarje u mostarskom Liska parku.

Tog 10. februara 1997. godine je Šefik Sulejmanović, skupa sa nekoliko stotina Mostaraca bošnjačke nacionalnosti, u koloni koju su predvodili tadašnji gradonačelnik Mostara Safet Oručević i muftija mostarski Seid ef. Smajkić, i uz pratnju pripadnika IPTF-a i SFOR-a, krenuo ka Liska parku u zapadnom dijelu grada. U toj namjeri ih je, napadom vatrenim oružjem i palicama, spriječila skupina policajaca. Sulejmanović je smrtno stradao, Seid Maksumić i Safet Radoš su teško povrijeđeni, dok su lakše povrede zadobile još 22 osobe. Za napad su, pored Radića, optuženi specijalci Ivan Hrkać, Božo Perić, Željko Planinić i pomenuti Josip Cvitanović.

Marko Radić je u tom periodu bio zapovjednik Policijske uprave Mostar. Sa te ga je dužnosti smijenio visoki predstavnik i to upravo zbog napada na Bošnjake u Liska parku. Njegova je odgovornost za napad utvrđena istragom IPTF-a, u čijim je izvještajima opisivan kao "surov i opasan uvijek naoružani ekstremist".

Objavljeno: 10. okt 2021 | VijestiBa

 

Tko je bio Marko Radić Maka, ratni zločinac likvidiran u Mostaru

U CENTRU Mostara iz vatrenoga oružja ubijen je bivši zapovjednik Hrvatskoga vijeća obrane u Mostaru Marko Radić Maka, a policija je uhitila bivšeg pripadnika Specijalne policije Josipa Cvitanovića zvanog Cviki, ratnog suborca Make, za kojega se sumnja da je počinio ovo ubojstvo.

Nedaleko od mostarske tržnice policija je zaustavila vozilo u kojem se nalazio ubojica te su ga nedugo nakon toga s uperenim naoružanjem izveli i zapovjedili mu da legne na pod. Stavili su mu lisičine i strpali ga u policijsku maricu.

U centru Mostara ubijen bivši zapovjednik HVO-a Marko Radić Maka

Pucnjevi u Radića ispaljeni su nedaleko od zgrade gdje je živio, oko 19 sati, a u blizini je i sjedište hercegovačko-neretvanskog (HNŽ) ministarstva unutarnjih poslova.

- "Marko Radić je preminuo na licu mjesta", potvrdili su iz mostarske policije. Na mjesto događaja stigla je i hitna pomoć, no liječnici su mogli samo konstatirati smrt.

Josip Cvitanović zvani Cviki, koji je tijekom rata bio pripadnik Specijalne policije MUP-a Hrvatske republike Herceg-Bosne, je 2004. godine iz pištolja ubio punca, a pokušao je ubiti i svoju suprugu te njezinu sestru, no pištolj je zatajio. Za tri mjeseca izdržavanje kazne smanjio mu je pomilovanjem 2012. godine tadašnji predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

Tko je bio ubijeni Marko Radić Maka?

Ubijeni Marko Radić Maka je na Sudu BiH bio osuđen za ratne zločine u logoru Vojno na 27 godina zatvora, a Županijski sud u Zagrebu preinačio je tu presudu te je smanjio na 12.5 godina zatvora jer je odbacio kvalifikacije udruženog zločinačkog pothvata. Radića je Sud BiH pravomoćno osudio za ratne zločine nad Bošnjacima na području Mostara navodeći da je bio dio udruženog zločinačkog pothvata.

Pušten je na slobodu 2. prosinca 2018. godine, a kako piše Radio Sarajevo, za puštanje na slobodu mogao je zahvaliti ministru pravosuđa BiH Josipu Grubeši, dužnosniku HDZ-a BiH.

Logor Vojno, u kojem je Maka Radić bio naveden kao glavni izvršitelj, nalazio se šest kilometara od grada, u kućama i garažama.

Prema iskazu jedne svjedokinje, u sobi u kojoj je boravila 109 dana bilo je zatočeno 15 djece i 21 žena, koje su svakodnevno odvođene na silovanje. Najmlađe dijete je imalo samo osam mjeseci, a najstarija žena oko 85 godina, opisala je svjedokinja za Radio Sarajevo.

- "Zločini u logoru Vojno su bili toliko monstruozni da su čak i živi ljudi zakopavani, a na desetine žena je seksualno zlostavljano", kazala je ranije Saja Ćorić, koja je i sama svjedočila u postupku protiv zločinaca u slučaju "Radić i ostali".

"Neopisive su patnje koje su bošnjački civili doživjeli u tom logoru. Tamo su se dogodili neopisivi zločini. Veliku težinu predstavlja činjenica da su tamo bili zatočeni i patili žene i djeca. Uhićeni je bio dio niza izvršitelja tih zlodjela", rekao je prije nekoliko godina Idriz Merzić iz Udruženja logoraša Mostar.

Kroz logor je, prema tvrdnjama svjedoka, prošlo više od 800 ljudi. Između 15 i 30 ih je ubijeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Objavljeno: 10. okt 2021 | IndexHr Hina

 

Cvikiju 17 godina robije za likvidaciju Make

Josip Cvitanović Cviki (48) danas je pred Sudskim vijećem Kantonalnog suda u Mostaru, kojim je predsjedavao Darko Zovko, proglašen krivim za likvidaciju Marka Radića Make (61), osuđenog ratnog zločinca za što mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 17 godina. Također, za nedozvoljeno držanje oružja izrečena mu je zatvorska kazna u trajanju od pola godine, odnosno, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 17 godina i pet mjeseci.

Riječ je o ponovljenom sudskom postupku, nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH uvažio žalbu odbrane u dijelu koji se odnosi na to da im nije ostavljen rok od 15 dana da se izjasne po izmjenjenoj optužnici od 20.decembra prošle godine.

Prethodno, Sudsko vijeće Kantonalnog suda Mostar kojim je predsjedavao Marin Zadrić Cvitanoviću je izrekao identičnu zatvorsku kaznu.

On se, prema optužnici, teretio da je 9.novembra 2020.godine u ulici Brune Bušića u Mostaru u Radića ispalio pet hitaca iz automatske puške i usmrtio ga na licu mjesta, a nakon verbalnog i fizičkog sukoba između njih dvojice, kojeg je inicirao optuženi.

Izricanje presude Cvitanović je prokomentirao riječima: "Opet isto", nakon čega je zatražio da napusti sudnicu, piše Avaz.

Objavljeno: 11. okt 2022 | crna-hronika-info