Borka Vučić

Duhanska mafija uklanja svjedoke: Borka Vučić ubijena

Objavljeno: 07. avg 2009 | Domagoj Margetić

Dana 1. kolovoza u teškoj prometnoj nezgodi na autocesti Beograd - Niš poginula je i Borka Vučić, inače poznata kao jedna od ključnih osoba u mreži za međunarodno pranje novca, kojom je u vrijeme svoje vladavine u Srbiji upravljao bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević. Javnosti je, međutim, manje poznato kako je Borka Vučić i jedan od glavnih "igrača" duhanske mafije na Balkanu, odnosno kako je upravo ona bila glavni koordinator financijskih operacija pranja novca stečenog međunarodnim krijumčarenjem cigareta preko Srbije, Crne Gore, ali i Hrvatske.

Borka Vučić - jedna od najnezgodnijih svjedokinja o organizacijskoj, financijskoj, poslovnoj i hijerarhijskoj povezanosti balkanske duhanske mafije

Smrću Borke Vučić nestala je jedna od najnezgodnijih svjedokinja o organizacijskoj, financijskoj, hijerarhijskoj i poslovnoj povezanosti balkanske duhanske mafije u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Vučić je bila jedan od blagajnika te kriminalne organizacije, te jedna od rijetkih insajdera koja je znala skrivene veze kriminalnih organizacija na Balkanu s visokopozicioniranim državnim dužnosnicima u Zagrebu, Beogradu i Podgorici, a činjenica da je poginula upravo u trenutku kada je na Balkanu u tijeku reorganizacija kriminalnog podzemlja, ali i onoga što nazivamo duhanskom mafijom, budi sumnju kako se ne radi samo o "nesretnom slučaju".

Vozač automobila: "Nešto je puklo"

Prema informacijama iz srbijanske policije, Dejan Blagojević, vozač automobila u kojem je poginula Borka Vučić izjavio je kako je "kada je prešao OMV pumpu kod Lapova, na autoputu Beograd-Niš, nešto puklo i vozilo se potom više puta prevrnulo, uslijed čega su svi putnici, i poginuli i povrijeđeni, ispali iz automobila".

Drugim riječima, i sam vozač automobila policiji je u iskazu rekao kako se nesreća nije dogodila slučajno, nego je "nešto puklo", nakon čega se vozilo u kojem je bila i Borka Vučić prevrnulo.

Altamura: U nestanak novca sa tajnih računa na Cipru umiješana i bivša državna tajnica SAD

Niti talijanski istraživački novinar i urednik portala "Rinascita Balcanica" Michele Altamura ne vjeruje kako je smrt Borke Vučić tek "nesretan slučaj".

Iza ove priče ne stoji samo mafija, nego čitava geopolitika i centri moći koje je lako zadovoljiti sa malo kokaina i kojom prostitukom. Upravo takvi su uništili jednu državu, uvjeravajući nas da je to učinjeno zbog demokratije. Istina o kojoj oni govore mnogo je drugačija. Imao sam prilike da vidim kako rade mnoge fondacije, iskorištavaju vas uz osmijehe i ljubaznost, a onda kada im više niste potrebni unište vas profesionalno izmišljajući skandale ili vas ubiju u potpunoj tišini.

Možda mnogi ne znaju da je Crna Gora nezavisnost dobila zahvaljući Janku Jekniću. I on je, kao i nedavno Borka Vučić, poginuo u automobilskoj nesreći, nesretan slučaj kako bi to rekli.

Vjerojatno će netko nakon 50 godina doživjeti prosvijetljenje i otkriti kako su novci sa Cipra nestajali zahvaljujući Madelein Albright.

Zanimljivo je da je bivši američki ambasador Montgomery u razgovoru i sa Ivom Pukanićem i sa Ratkom Kneževićem spominjao iznos od 190 milijuna dolara u vlasništvu Mila Ðukanovića i da je Ivo Pukanić, kao i samo ministarstvo unutrašnjih poslova, tvrdilo da nikada prije 2001. nisu čuli za Stanka Subotića Caneta.

Isto to je potvrdio i šef tajne službe, ne znajući činjenicu da je avion u vlasništvu jednog hrvatskog građanina u kome je bilo 18 milijuna, sletio na zagrebački aerodrom.

Potpuno je nevjerojatno da niko od njih nije znao nešto takvo - navodi u izjavi za NecenzuriranoCom Michele Altamura.

Michele Altamura u nekoliko je navrata objavio dokumente koji potvrđuju transakcije i operacije ekonomskog kriminala, vođene iz pozadine od strane velikih moćnika, mnogo većih od malenih kriminalaca koji sebe smatraju važnim uporištem političkih krugova.

Veza duhanske mafije u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj preko Borke Vučić i Anglo Yugoslav Bank u Londonu

Borka Vučić, zapravo je, od samog početka bila jedna od ključnih osoba u izgradnji balkanske mreže duhanske mafije, i to od trenutka kada je 90-ih godina preuzela ulogu koordinacije inozemnih financijskih operacija za režim Slobodana Miloševića.

Operacije koje je Vučić organizirala preko Anglo Yugoslav Bank u Londonu, ujedno su i glavna do sada neotkrivena poveznica kriminalnih operacija režimske mafije u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori 90-ih godina.

Naime, bez obzira na ratne sukobe na prostoru bivše SFRJ, cijelo vrijeme rata srbijanski režim i političko, obavještajno, kriminalno podzemlje u Zagrebu bili su zajednički suvlasnici te banke u londonu i zajednički investitori kod osnivanja Anglo Yugoslav Bank u Londonu i to upravo preko zagrebačke banke d.d. Zagreb, koja je formalno bila suvlasnik ove londonske banke, preko koje je Borka Vučić, između ostalih, organizirala pranje novca za balkansku duhansku mafiju.

Veza Zagrebačke banke s duhanskom mafijom i Borkom Vučić

Franjo Gregurić i Josip Manolić
Franjo Gregurić i Josip Manolić

U isto vrijeme, Zagrebačka banka d.d. Zagreb preuzela je kontrolu nad duhanskom industrijom u Hrvatskoj, nezakonitim preuzimanjem kontrolnog paketa dionica Tvornice duhana Zagreb d.d., u dogovoru s tadašnjom Vladom Franje Gregurića.

Dakle, u trenutku kada Borka Vučić preuzima upravljanje mrežom za pranje novca, između ostalog novca duhanske mafije, Zagrebačka banka d.d. je suvlasnik stranih banaka preko kojih Vučić obavlja svoje financijske operacije za Beograd i Podgoricu, te upravo Zagrebačka banka kontrolira u tom trenutku duhanski biznis u Hrvatskoj i odlučuje tko će u privatizaciji preuzeti vlasništvo nad Tvornicom duhana Zagreb d.d. i njezinim duhanskim proizvodima i robnim markama nekih od najpoznatijih cigareta na Balkanu.

Ratnoprofiterske veze Zagreba, Beograda i Podgorice

Možda su upravo te linije komunikacije balkanskog kriminalnog podzemlja, povezanog s najvišim državnim institucijama u novonastalim balkanskim državama, o kojima je Borka Vučić očito znala sve, bile presudne za njezino uklanjanje kao opasnog svjedoka.

Upravo je Borka Vučić, koja je koordinirala izvlačenje novca na tajne račune u inozemstvu iz Srbije i Crne Gore, a nije isključeno i iz Hrvatske, i to preko inozemnih banaka u kojima je značajan suvlasnik bila Zagrebačka banka d.d., pod kontrolom kriminalnog klana na čijem se čelu nalazio ratni premijer Franjo Gregurić (početkom godine taj je klan preuzeo aktualni ministar policije Tomislav Karamarko), mogla biti jedan od najopasnijih svjedoka ratnoprofiterskih igara političkog Zagreba, Beograda i Podgorice, i to u jeku ratnih sukoba na Balkanu.

Koordinirani kriminalni centri moći na Balkanu

Slobodan Milošević

Bez obzira na rat, političke elite u ova tri regionalna centra formirale su jake, dobro povezane, koordinirane i dobro organizirane kriminalne centre moći, koji su više od desetljeća i pol u potpunosti kontrolirali organizirano kriminalno podzemlje Balkana, i na kriminalnim operacijama tako umreženih kriminalnih organizacija te su političke elite u Zagrebu, Beogradu i Podgorici ostvarile pozicije financijske moći.

Sve su to razlozi zbog kojih je Borka Vučić, moguće, bila opasan svjedok protiv političkih, poslovnih i kriminalnih elita u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Ona je bila koordinator njihovih ratnih kriminalnih operacija i jedan od ključnih svjedoka stvaranja arhitekture organiziranog kriminala na Balkanu 90-ih godina.

Financijske operacije započele 1992. i 1993. - točno kada se u Zagrebu formira duhanska mafija pod pokroviteljstvom Zagrebačke banke i ratne Gregurićeve Vlade

Nije zanemariva i činjenica da se termini financijskih operacija koje je za Beograd i Podgoricu vodila Borka Vučić preko Anglo Yugoslav Bank u Londonu podudaraju sa vremenom nastanka infrastrukture duhanske mafije u Hrvatskoj, pod formalnim nadzorom uprave Zagrebačke banke i Franje Lukovića, ali pod političkim pokroviteljstvom ratne Vlade premijera Franje Gregurića.

Naime, 1992. godine nakon stupanja na snagu sankcija UN-a prema Saveznoj Republici Jugoslaviji (Rezolucijom broj 757 Vijeća sigurnosti UN) Borka Vučić dobila je od Slobodana Miloševića mandat za koordiniranje financijskih operacija izvlačenja i pranja novca iz Srbije i Crne Gore preko Cipra i drugih stranih banaka.

Vučić je bila upraviteljica tajnih operacija balkanskih kriminalnih političkih elita

Istovremeno, Zagrebačka banka na svojim skupštinama donosi odluke o dodatnom suvlasničkom investiranju u dionice LHB International Handelsbank Ag Frankfurt; Banque Franco Yugoslave Paris; Adria Bank AG Wien; Anglo Yugoslav Bank Limited London; The Development Bank of Zambia, Lusaka.

U isto vrijeme i preko istih inozemnih banaka, Franjo Luković je iz Hrvatske prebacivao novac za Gregurićev klan na tajne račune u inozemstvu, baš kao što je u to vrijeme i preko istih banaka Borka Vučić prebacivala novac iz Srbije za Miloševićev klan.

Karamarko-Gregurićev čovjek za vezu s operativcima Borke Vučić

Podsjetimo, u to vrijeme jedan od ključnih ljudi od povjerenja ratnog premijera Hrvatske Franje Gregurića i njegov ključni operativac za prljave poslove bio je današnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Prema našem izvoru iz Gregurićevog kruga, upravo je Karamarko tih godina bio jedan od koordinatora komunikacije između Franje Gregurića, Franje Lukovića s jedne strane i Borke Vučić i njezinih suradnika s druge strane.

Tomislav Karamarko je, kao i u nekim drugim slučajevima, bio Gregurićev čovjek za vezu sa operativcima Borke Vučić, a ujedno je i kontrolirao Franju Lukovića u Zagrebačkoj banci, kako se ovaj ne bi osamostalio i oteo kontroli Gregurićevog klana.

Borka Vučić bila je jedna od rijetkih koja je kao insajder znala kako trag balkanske duhanske mafije vodi u Zagreb

Već 1993. godine, u Zagrebu je usuglašen model privatizacije duhanske industrije i to na način da se duhanska industrija ne proda na javnoj ponudi najvišem ponuđaču, nego strogo odabranoj grupi kupaca, pod kontrolom Franje Gregurića i Zagrebačke banke d.d., pa je tako u samoj pretvorbi Tvornice duhana Zagreb d.d., Franjo Luković na nezakonit način u ime zagrebačke banke preuzeo kontrolni paket dionica, po osnovi tada nepostojećeg kreditnog duga TDZ prema ZABI.

Tako je započelo stvaranje kriminalne infrastrukture, koja se kasnije razvila u organizirano kriminalno podzemlje danas poznato pod nazivom "balkanska duhanska mafija".

Iako je do danas ostala tajnom činjenica kako je glavni logističko - proizvodni dio duhanske mafije na Balkanu bio i ostao do danas u Hrvatskoj, upravo operacije pranja novca za duhansku mafiju koje je provodila Borka Vučić, i to preko inozemnih banaka u hrvatskom suvlasništvu, otkrivaju pravi trag međunarodnog šverca cigareta, odnosno trag duhanske mafije koji vodi prema Zagrebu.

Uz posredovanje Borke Vučić Luković 1994. godine za nagradu dobio 226 milijarda (tadašnjih) hrvatskih dinara

Da se doista radilo o dobro umreženoj organizaciji u kojoj su sudjelovali pripadnici elita iz Hrvatske i Srbije, dovoljno govori podatak o 226 milijarda tadašnjih hrvatskih dinara (HRD), koje je kao nagradu za sudjelovanje u ovom transbalkanskom biznisu primio predsjednik Uprave Zagrebačke banke Franjo Luković.

Naime, u to vrijeme ZABA je imala iznimno visoka rizična potraživanja od poduzeća u Srbiji, kao i od poduzeća sa okupiranih hrvatskih područja.

Ta su ukupna potraživanja 1993. godine prelazila iznos od 226 milijarda HRD, a koja po odlukama tadašnje Uprave nisu knjižena niti vođena u redovnim financijskim izvješćima Banke, nego su knjižena u posebnoj tajnoj dokumentaciji, točnije paralelnom knjigovodstvu.

Slobodan Milošević - Borislav Milošević - Yevgeny Primakov
Slobodan Milošević - Borislav Milošević - Yevgeny Primakov

Sredinom 1994. godine, posredstvom upravo Borke Vučić, Franjo Luković se prvi puta sastao u Parizu s bratom Slobodana Miloševića Borislavom Miloševićem, kako bi dogovorili naplatu tog duga.

Tajno Izvješće Uprave ZABE iz 1994. skriva trag pariških transakcija

Iste je godine, uz posredovanje Borke Vučić, preko tajnog računa kod Banque Franco Yugoslave, isplaćen taj iznos na osobni tajni račun Franje Lukovića u Parizu.

Trag o ovim transakcijama pronašao sam i u Izvješću Upravnog odbora Zagrebačke banke d.d. o poslovanju banke u 1993. godini, od 27. travnja 1994. godine, označenom kao "službena tajna", a osobno u posjedu imam primjerak tog izvješća označen brojem "2", obzirom da je zbog kontrole mogućeg "curenja" informacija svaki primjerak dostavljen određenom članu Uprave ili Nadzornog odbora bio označen posebnim brojem.

Sprega Miloševićeve bankarice i vrha političke i financijske elite u Hrvatskoj svakako ukazuje na kriminalne procese koji su se odvijali u balkanskim zemljama, u sjeni ratnih sukoba; procese stvaranja integriranog kriminalnog podzemlja u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i na Kosovu, te stvaranje usprednih, krimogenih centara moći, koji su političkim elitama u Zagrebu, Beogradu i Podgorici omogućili stjecanje nevjerojatnih financijskih bogatstava.

Borka Vučić bila je autentični svjedok podjele krvavog balkanskog profita

Milošević - Tuđman
Milošević - Tuđman

Bila je to tajna tranzicijska šifra pod kojom se odvijala prva velika, ratna, reorganizacija balkanskog kriminalnog podzemlja. Borka Vučić bila je aktivni sudionik i svjedok tih procesa, svjedok kriminalne povezanosti Zagreba, Beograda i Podgorice, svjedok tajnih financijskih operacija i veza političkih elita tada nominalno zaraćenih i sukobljenih zemalja.

Ta Miloševićeva bankarica, blagajnica balkanske duhanske mafije, bila je autentični svjedok tajnih dogovora Zagreba, Beograda i Podgorice, dogovora koji su se odvijali, i operacija koje su zajedno provodili usprkos činjenici što su u tom trenutku njihovi građani bili - zaraćene strane.

Borka Vučić svjedok je podjele krvavog, kriminalnog balkanskog profita, i povezanosti političkih i financijskih elita država na Balkanu s organiziranim kriminalnim podzemljem. Zato je poginula "nesretnim slučajem". Bila je jednako opasan svjedok protiv Zagreba, Beograda i Podgorice.

izvor: google.com