Dragan Lukač i Milorad Dodik

Vojin Mijatović: Milorad Dodik vakcinisao Nenada Stevandića

Dodik hapšenjem Zeljkovića umirio Stevandića - kazna stiže odmah, neka se pripreme Nešić, Selak i Radović

Vojin Mijatović: Dodik je od mnogih napravio milionere

• Lukač kontroliše samo dio policije i on je, van svake sumnje, mogao da naredi ova hapšenja, ali na sudski postupak ne može da utiče

Nakon što je vršiocu dužnosti Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislavu Zeljkoviću određen jednomjesečni pritvor, u političko-doušničkom vazduhu ostalo je da lebdi tek jedno pitanje: Da li je hapšenje Zeljkovića i njegovih "saradnika" udar Dodika na Stevandića, Lukača na Dodika ili stranaca na pravosuđe?

Pokazna vježba

• Javna je tajna ko i koliko krade u svakom dijelu javnog sektora i to traje decenijama, kaže potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović

Izvori našeg lista kažu da predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić sve češće pominje samostalni izlazak na izbore, a postoje i oni koji ističu da na terenu radi otvoreno za Draška Stanivukovića koji će, po svemu sudeći, biti kandidat opozicije za predsjednika Srpske. Ukoliko je to tačno, onda je više nego jasno da je Milorad Dodik hapšenjem Zeljkovića umirio Stevandića.

Ministar MUP-a Dragan Lukač je, sa druge strane, već mjesecima u direktnom sukobu sa Dodikom i hapšenje Zeljkovića i njegovih "saradnika" može biti snažna poruka lideru SNSD-a. Lukač kontroliše samo dio policije i on je, van svake sumnje, mogao da naredi ova hapšenja, ali na sudski postupak ne može da utiče, jer je sudstvo i dalje pod Dodikovom šapom.

Vojin Mijatović
Vojin Mijatović

Nakon smjene Milana Tegeltije i Gordane Tadić, više je nego jasno da je krenulo i "čišćenje" pravosuđa u BiH. Hapšenje Zeljkovića moglo bi da bude "tačka oslonca" u sređivanju pravosudnih institucija u Srpskoj. Postavlja se pitanje da li i u kolikoj mjeri sredstva za čišćenje donose stranci.

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović smatra da su ova hapšenja zapravo pokazna vježba Milorada Dodika kako se prođe kad se krade bez njega. On dodaje da je lider SNSD-a navikao na procenat i da niko, pa ni Stevandić, taj procenat ne može da mu uskrati bez ozbiljnih posljedica po "političko zdravlje".

- Stevandić je počeo da solira i kazna stiže odmah. Neka se spreme Nenad Nešić, Goran Selak i Milan Radović. Na kraju krajeva, Dodik je i napravio milionere od njih. Sve to plaća narod pod zastavom Srpske i to na ćirilici. Javna je tajna ko i koliko krade u svakom dijelu javnog sektora i to traje decenijama, kazao je Mijatović.

Papiri s UKC-a

Imena uhapšenih, dodaje on, nisu nikakvo iznenađenje. Kriminal u zdravstvu Srpske, smatra on, traje decenijama. Tužilaštvo treba samo da pogleda papire u projektima rekonstrukcije UKC-a RS-a, Korea 2 i hemodijalize.

- Neka Tužilaštvo samo baci pogled na tendere oko insulina sve ove godine i opet ćemo doći do istih imena i firmi. Zato je neophodan zakon o porijeklu imovine. Svi ovi ljudi nisu za kafe imali prije dolaska na pozicije unutar režima. Zakon će biti donesen jednog dana i prijaviću se sam da prvi budem tretiran zakonom, jer se račun narodu mora položiti, zaključio je Mijatović.

Objavljeno: 21. sep 2021 | Goran Dakić