Filip Zavadlav - Davor Božinović

Telegram: Hrvatska skriva izvješća Vijeća Europe

Vijeće Europe objavio izvješće koje Hrvatska skriva: Migrante skidaju, vežu im ruke, bacaju u rijeku

Udarci, sadizam i zavjera šutnje, to je sukus hrvatskog tretmana migranata na granici s BiH kako je opisano u izvješću Odbora za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) Vijeća Europe. Odbor je prošlog kolovoza bio u posjetu Hrvatskoj, a od tad traje natezanje o tome hoće li izvješće ugledati svjetlo dana.

Hrvatska je, za razliku od svih dosadašnjih posjeta ovog Odbora, odbila dati svoju suglasnost na objavu izvješća, a kad se vidi njegov sadržaj, sasvim je jasno što su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i Vlada pokušavali prikriti.

"Teškoće u suradnji"

Po prvi put su, naime, izaslanici Vijeća Europe u Hrvatskoj, a ovdje dolaze 1998. godine, bili suočeni s "teškoćama u suradnji". Kako se kaže u izvješću, izaslanstvu CPT-a su davane "nepotpune informacije o mjestima gdje bi migranti mogli biti zatočeni", a policijski službenici su im zapriječili pristup dokumentaciji nužnoj da obave svoj posao. No, to je tek početak.

Unatoč svim opstrukcijama, članovi izaslanstva su obavili cijeli niz razgovora na osnovu kojih su došli do "vjerodostojnih i suglasnih" svjedočenja o fizičkom maltretiranju migranata. Pa nabrajaju: šamaranje, udarci nogom, udarci pendrekom ili drugim tvrdim objektima po raznim dijelovima tijela. Doktori sudske medicine koji su bili dio izaslanstva CPT-a su zaključili da su ozljede i hematomi koje su im migranti pokazivali sukladni svjedočenjima o premlaćivanjima od strane hrvatske policije.

U rijeku s vezanima rukama

Stvari su, međutim, još užasnije. Neki od migranata su im posvjedočili kako ih je hrvatska policija tjerala da bosi hodaju kroz šumu do granice s BiH, kako su ih ubacivali u rijeku Koranu, iako su im ruke i dalje bile vezane. Neki od migranta su protjerani u BiH samo u donjem rublju ili čak potpuno goli. Nekoliko ih je svjedočilo da su im hrvatski policajci naredili da legnu na pod, s licem prema zemlji, a onda ispaljivali metke pored njih. U izvješću CPT-a se zaključuje kako ne postoji učinkovit mehanizam kojim bi se identificirali počinitelji djela iz ovakvih svjedočenja i razjasnilo što se točno dogodilo.

Kako se kaže u priopćenju uz izvješće, ono je objavljeno unatoč tome što Hrvatska za to nije dala svoju dozvolu, zbog "pisanih izjava visokog hrvatskoj dužnosnika koje se ticalo sadržaja izvješća"; a koje su izašle u javnost. U Odboru su zaključili da se u slučaju tih izjava radi o "lažnom predstavljanju sadržaja izvješća, te profesionalnog integriteta i načina rada članova izaslanstva" koji su bili u posjetu Hrvatskoj.

Izvješće objavljeno jer je MUP pretjerao

Gotovo je sigurno da se ovdje misli na odgovore državne tajnice u MUP-u Terezije Gras Centru za mirovine studije, o kojima je u listopadu pisao tjednik Novosti. Gras je zaključila kako je ophođenje izaslanstva CPT-a bilo suprotno svim diplomatskim uzusima, kako su prijetili policijskim službenicima, pokušali otuđiti službenu dokumentaciju i nasilno ući u službene prostorije, čime je "ujedno iskazano nepoštovanje prema institucijama i predstavnicima Republike Hrvatske".

Gras i MUP su time, po svemu sudeći, prekršili poslovnik CPT-a po kojem ne smiju jednostrano komentirati postupanje, pa su se stekli uvjeti za objavu mučnog izvješća koje je Hrvatska uporno pokušavala sakriti. Odmah nakon objave izvješća reagirao je i MUP, ponovivši kako je "Odbor je svoje Izvješće temeljio na neprovjerljivim informacijama iz BiH te evidentno prekoračio svoje ovlasti".

Objavljeno: 03. dec 2021 | telegram-hr Jasmin Klarić