Bashkim Osmani

Jutarnji: U Poreču uhićen Bashkim Osmani

Tko je čovjek uhićen u centru Poreča? Tajne službe bave se njim još od 90-ih: "Nisam kriv, izručite me!"

Ja se već više od 30 godina bavim legalnim poslovima, imam kuću u Palma de Mallorci, odakle sam i doputovao u subotu 12. veljače preko Londona i Italije u Hrvatsku i imao sam rezerviranu kartu za povratak u nedjelju 20. veljače. Nemam ništa protiv da me predaju španjolskim vlastima, nemam nikakve veze s onim za što me terete.

To je, kako doznajemo, rekao Bashkim Osmani (56) koji je u utorak uhićen u sobi svog hotela Palazzo (bivši Rivijera) u središtu Poreča. Osmaniju su lisice na ruke stavili hrvatski policajci na zahtjev španjolske policije i pravosuđa koji su putem Eurojusta u nekoliko europskih zemalja pokrenuli veliku akciju Sky Ecc, u kojoj je samo u Bruxellesu uhićeno 30 osoba, zaplijenjeno 1,2 milijuna eura, nekoliko desetaka kilograma.

S obzirom na to da se postupalo prema europskom uhidbenom nalogu, istražni zatvor koji je određen traje do predaje osobe državi koja je podnijela zahtjev - rekla nam je sutkinja i glasnogovornica pulskog Županijskog suda Edvina Draguzet Suevich. Osmaniju se na teret stavljaju kaznena djela zločinačkog udruživanja i pranja novca stečenog krijumčarenjem droge od 2020. godine. Nakon uhićenja Osmani je prvo doveden i ispitan u pulskom tužiteljstvu, koje je predložilo određivanje istražnog zatvora, što je sudac istrage i prihvatio.

Nije bježao

Moj branjenik nigdje nije bježao, on želi da se cijela situacija što prije razjasni i zato je pristao na što bržu predaju Španjolskoj. Stoga se mi nećemo ni žaliti na rješenje kojim se odobrava njegova predaja i nadamo se da će se to dogoditi u sljedećih desetak dana - rekao nam je pulski odvjetnik Matija Miloš, jedan od dvojice branitelja koje je angažirao Osmani.

Osim pretrage u Poreču, kako smo doznali, pretraga vezana za ista kaznena djela obavljena je u utorak i u Zagrebu kod Shelkyena M. (60) i njegove supruge Aide M. (56), također na zahtjev španjolskog pravosuđa. Opis kaznenog djela za koje se tereti Bashkim Osmani prilično je štur i ne spominju se ni iznosi ni količina droge koja je navodno krijumčarena.

Ćazim Osmani
Qazim Osmani

Bashkim Osmani tereti se da je bio dio zločinačke organizacije koja je krijumčarila drogu iz Latinske Amerike u Europu, a zatim i kroz tvrtke, među ostalim i neke koje su osnovane u Hrvatskoj, prala novac stečen narkoticima. Braćom Osmani, njima četvoricom među kojima su najistaknutiji Qazim zvani Feliks te Bashkim, mediji, a posebno njemački, ali i tajne službe poput BND-a, bave se još od 90-ih godina.

Droga i prostitucija

Tvrde da su jedna od najmoćnijih albanskih obitelji koja je stotine milijuna eura stekla od ilegalnih poslova s drogom, prostitucijom i drugih. Bashkim Osmani još je 2007. godine u intervjuu za Jutarnji list zanijekao sve optužbe, optuživši njemačke tajne služe, ali i medije da mu podmeću. Tada je najavio da će uložiti znatan dio novca pa tako i 10 milijuna eura u bivši hotel Riviera u Poreča, koji je u međuvremenu obnovio i nazvao ga Palazzo. U jednoj od soba, u utorak ga je u prisutnosti supruge policija i uhitila, a prije nego što je stigao u Poreč, u jedno od svojih prebivališta, iz Palma de Mallorce preko Londona, gdje je posjetio djecu, došao je u Italiju. Iz Italije su on i supruga vozilom stigli u Poreč.

Kao dokaz da se namjeravao vratiti u Španjolsku Osmanijev odvjetnik priložio je spisu i povratnu avionsku kartu. Hoće li je čovjek kojeg terete da je, među ostalim, prljavim novcem stekao nekretnine i poslove i u Hrvatskoj, iskoristiti, znat će se sljedećih dana. Hrvatski MUP potvrdio nam je u četvrtak postupanje prema troje državljana RH, obavljanje pretraga te uhićenje jednog hrvatskog državljanina.

Kako se navodi u službenoj izjavi Europola, do razbijanja navedene skupine došlo je zahvaljujući tome što je među ostalim razbijena njihova kriptirana komunikacija. Samo u Belgiji u utorak je pretraženo 49 kuća i uhićeno 30-ak osoba. Skupina kojoj je navodno pripadao i Osmani bila je, kako se tvrdi, visoke kriminalne razine, a njezin pad počeo je 2020. godine kad su u jednoj garaži otkrivene velike količine acetona koji se koristio za ispiranje kokaina, kojim su bili natopljeni i odjevni predmeti.

Objavljeno: 17. feb 2022 | jutarnji-hr