Ante Pavelić

Potiho se radi na novom zakonu o hrvatskom jeziku

Odbrana od "srpske ugroze" - Mogao bi se naslanjati na Pavelićev

Zakon o jeziku koji najavljuje Matica hrvatska je budalaština. Neka taj novac država radije uloži u kulturu

• Neki od najglasnijih zagovornika donošenja zakona, i danas govore o nekoj srpskoj ugrozi hrvatskog jezika

• Projekt je započeo, početkom ovog tjedna ponosno ga je najavio novi predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran

Ako je suditi prema nedavnoj najavi iz Matice hrvatske, njihova će peteročlana radna skupina "u miru i tišini, bez izlaska u medije" do ljeta ili jeseni dovršiti svoj nacrt "Zakona o hrvatskom jeziku" i predstaviti ga Hrvatskome saboru. Bit će to njihov drugi pokušaj zakonskog uobličenja hrvatskoga jezika. No osim inicijativa Matice, od osamostaljenja Hrvatske bilo ih je još, počevši od 1995. i kontroverznog prijedloga zakona pisanog ustaškim - korienskim - pravopisom, piše Telegram.

A upravo se u ustaškoj NDH prvi i posljednji put politički izravno interveniralo u hrvatski jezik. U kolovozu 1941., kada je donesen zakon o čistoći hrvatskog jezika, propisivale su se kazne "za zaštitu čistoće jezika i pravopisa", zabranjivala se ćirilica, formirala jezična policija i jezik se minuciozno iščešljavao od srbizama.

Vlada NDH na čelu sa poglavnikom Antom Pavelićem sa 3 prsta
Vlada NDH na čelu sa poglavnikom Antom Pavelićem - sa 3 prsta

Da hrvatski jezik i danas ponajviše ugrožavaju naši prvi susjedi s istoka, smatraju neki od u javnosti godinama najglasnijih zagovornika donošenja zakona, poput senzacionalne jezikoslovke Sande Ham. Nedavno je briljirala tezom o nužnosti titlovanja velikog Mustafe Nadarevića, no u jednosatnom je razgovoru s Tihomirom Dujmovićem zapravo uvelike govorila o navodnoj velikosrpskoj ugrozi hrvatskog jezika. Što nas nužno vraća na početak, na endehazijsko zakonsko rješenje.

Na čelu je radne skupine Matice hrvatske - one koja u tišini piše zakon - Mario Grčević, bivši pročelnik Hrvatskih studija koji se sa svojim studentima i medijima svojevremeno razračunavao putem samoprozvanih priopćajnica.

Za priču još važnije, Grčević je jedan od najbližih suradnika Sande Ham u uredništvu časopisa "Jezik". Doduše, Ham je - ima tome nekoliko godina - Grčevića nazivala "špijunom i pokvarenjakom", "ulizicom" koja se "uvlači u dupe kome treba", a povrh toga je "nesposoban". Sve je to marljivo bilježio Telegramov Drago Hedl.

Ham sada o Grčeviću govori u superlativima, očekujući da će napraviti sjajan posao na čelu Matičina povjerenstva.

A Grčević, on se u široj javnosti prije nekoliko godina proslavio kao potpisnik važnog otvorenog pisma tadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. U njemu se zahtijevalo da se ustaški pozdrav "Za dom spremni" uvede u službenu upotrebu u Hrvatskoj vojsci. Zato je, između ostaloga, ovaj povijesno-zakonodavni pregled valjalo započeti onim jedinim uspješno donesenim zakonom o hrvatskom jeziku, koji potpisuje ustaški poglavnik - piše Telegram.

Objavljeno: 20. mar 2022 | sbplus-hr, telegram-hr