Bosna kao rasadnik regionalnih kadrova

Bosna kao rasadnik regionalnih kadrova

BOSANSKI RASADNIK KADROVA - Jeste li znali da je i premijer Milanović iz BiH?

• Većina danas najvažnijih vođa i političara na zapadnom Balkanu vuče porijeklo, rođena je ili živjela na prostorima Bosne i Hercegovine, pokazalo je istraživanje Agencije Anadolija (AA). BiH je dala toliko aktualnih vođa, ali i važnih osoba u povijesti država regije, da se s pravom može reći kako je Bosna i Hercegovina, unatoč nasrtajima i svim užasima koji je prate kroz stoljeća - rasadnik balkanskih vođa

18 jul 2013

BiH je kroz povijest iznjedrila mnogo velikana i vođa. Dovoljno je prisjetiti se Mehmed-paše Sokolovića ili Ahmed-paše Hercegovića Kosače, velikih vezira nekada moćnog Osmanskog Carstva, ali i drugih koji su obavljali brojne važne dužnosti u prijestolnicama diljem Europe.

Aleksandar i Danilo Vučić
Aleksandar i Danilo Vučić

Tako je i danas. Malo je poznato da je aktualni vicepremijer i ministar obrane Srbije, predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, porijeklom iz mjesta Ćipuljići kod Bugojna, u srednjoj Bosni. Vučićev otac Anđelko je iz sela Čipuljići, a majka Angelina (djevojački Milovanov) iz Bečeja u Vojvodini. Otac Anđelko, kako je zabilježeno u Vučićevoj biografiji, rođen je na početku Drugog svjetskog rata nedaleko od Beograda jer je njegova majka Dragica, porijeklom iz Šipova, protjerana od Pavelićevih ustaša iz Bugojna. Tada su ubili njenog muža Anđelka, Vučičevog djeda, pradjeda Radeta, stričeve, gotovo cijelu obitelj. Otac Anđelko preživio je jer je bio u majčinom trbuhu. Vučića i danas ima u Bugojnu.

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj je Bosanac iz Trebinja.

Milan Bandić
Milan Bandić

Gradonačelnik Zagreba i kandidat na izborima za predsjednika Hrvatske 2009. godine Milan Bandić rođen je zaseoku Bandića Brig u Donjim Mamićima kod Gruda, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a njegovi brojni rođaci, kao i majka, i danas žive u Bosni i Hercegovini.

Dragan Đilas
Dragan Đilas

Malo je poznato da i obitelj aktualnog gradonačelnika Beograda i predsjednika Demokratske stranke (DS) Dragana Đilasa ima također korijene u BiH. Njegov otac Dušan je iz sela Očigrije, na putu između Drvara i Bihaća.

Zoran Milanović - Milorad Dodik
Zoran Milanović - Milorad Dodik

I aktualni premijer Hrvatske Zoran Milanović porijeklom je iz zapadne Bosne. Milanovićev djed je iz Livna odselio u Sinj, gdje je rođen njegov otac. Inače, Milanovići su na područje sinjske krajine došli u velikoj seobi koju su ramski franjevci predvodili još 1687. godine. Međutim, neke obitelji Milanovića su se, nakon toga, ponovno vratile u BiH i naselile u katolička sela uz Livanjsko polje. U telefonskom imeniku zabilježeno je 29 Milanovića iz Livna. Stanovnici sela Bila, Čosanlije, Prolog i Guber na području Livna i danas tvrde da su svi Milanovići rodbina te da im je i premijer Hrvatske rod. "Svi su sinjski Milanović iz Livna", tvrde Milanovićevi rođaci.

Iz BiH je porijeklom i Milanovićeva supruga, liječnica Sanja Musić-Milanović. Naime, i njena obitelj Musić je hercegovačkog porijekla. Milanović je prilikom jedne posjete Bosni i Hercegovini i sam kazao da je većina Hrvata u Hrvatskoj porijeklom iz BiH.

Boris Tadić
Boris Tadić

U Sarajevu je 15. siječnja 1958. godine rođen Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije i Demokratske stranke (DS). Rodio se u obitelji srpskog filozofa i člana Srpske akademija znanosti i umjetnosti (SANU) Ljube Tadića, tada zaposlenog u Sarajevu, a obitelj je kasnije odselila u Beograd. Tadić je mnogo puta isticao da je rođen i jedno vrijeme živio u Sarajevu.

Zoran Đinđić
Zoran Đinđić

U Bosanskom Šamcu 1. kolovoza 1952. godine je rođen i ubijeni srpski premijer, pokojni Zoran Đinđić.

Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović

Mileva, rođena Mršić, majka predsjednika Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića, iz sela je Gunjevci kod Bosanske Dubice, gdje je Jovanović naslijedio staru trošnu kuću i šumu. Jovanovići navodno imaju još jednu kuću u selu Lipova Greda kod Bosanske Dubice koju je gradio Mirko Mršić, Čedomirov ujak.

Zanimljivo, bosanske korijene je Jovanoviću spomenuo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tijekom debate o tome je li "RS genocidna tvorevina" u Beogradu 1. veljače 2012. godine, kada je Jovanović od Dodika tražio da mu "ne spominje majku".

Jovanović je kao dijete dolazio u rodni kraj majke Mileve, ali i nedavno kada je, navodno, htio obići imanje.

Vuk Drašković
Vuk Drašković

Iako je rođen u Vojvodini, i lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković djetinjstvo je također proveo u BiH. Osnovnu školu završio je u Fojnici, a gimnaziju u Gacku.

Vuk Jeremić
Vuk Jeremić

Također, bivši ministar vanjskih poslova Srbije i predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) Vuk Jeremić ima bosanske, krajiške korijene. Njegov pradjed i prabaka su Nurija i Devleda Pozderac. Nurija Pozderac imao je osmero djece, četiri sina i četiri kćeri. Dvojica sinova, Hamdija i Hakija, bili su Jugoslaviji važni bosanskohercegovački političari 80-ih godina prošlog stoljeća. Njihova sestra Sadeta Pozderac, koja je živjela u Beogradu i bila direktorica Prve beogradske gimnazije, udala se za diplomata Šerifa Buljubašića. Imali su sina Seada i kćerku Senu. Kćerka Sena udala se kasnije za Mihajla Jeremića i rodila sina Vuka. Vuk Jeremić u nekoliko navrata je otvoreno isticao da "jest Srbin i pravoslavac", ali da je "ponosan i na svoje bošnjačko porijeklo".

Objavljeno: 18 jul 2013 | tportal-hr