Dragan Čović - Tonka Krešić-Gagro

Čovićeva veza s Rusima i Slučaj Tonka

PANIKA U HDZ-u: Tonkini grijesi vode ka Čovićevoj vezi s Rusima

04 okt 2023

Iako je proteklog vikenda odjeknula vijest da je lider HDZ-a BiH Dragan Čović iz stranke isključio najbližu saradnicu Tonku Krešić-Gagro, zvanične potvrde ove informacije kao ni demantija još nema. Mediji su se pozivali na informacije iz izvora bliskih ovoj stranci, navodeći nekoliko razloga koji su kumovali isključenju Krešić-Gagro.

Jedan od njih je taj da je Krešić-Gagro, navodno, bila posrednik za pranje novca za Ruse, a sve preko zvorničke Alumine, koja ima saradnju s mostarskim Aluminijem. No, također nezvanično, Krešić-Gagro je bila tek puki izvršilac poslova koje je dogovarao predsjednik HDZ BiH Dragan Čović tokom svog "ruskog perioda", a prije nego ga je hrvatski premijer Andrej Plenković ponovo okrenuo Zapadu i koliko-toliko udaljio od čelnika SNSD Milorada Dodika.

Za sve se saznalo kada je, navodno, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto dobila papir na kojem su bili "Tonkini grijesi". Poslovično neupućena Krišto obratila se glavi stranke, a glava brže-bolje, spašavajući sebe, odlučila skloniti dugogodišnju najbližu saradnicu. Tako je Tonka Krešić-Gagro postala kolateralna šteta Čovićeve bliskosti i saradnje sa Moskvom.

Nezvanično, Čović je svoju odluku o isključenju objavio na Predsjedništvu HDZ BiH, kao i to da je predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH ostavio na odlučivanje o tome šta će učiniti sa Krešić-Gagro budući da je ona na poziciji šefice kabineta predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Mislim da se dešava proces koji je bilo logično očekivati i koji nije specifično HDZ-ov. Slično nešto se, u nešto drugačijoj formi, događa u funkciji pripreme za partijski kongres i u SDA. Naime, HDZ funkcionira po klasičnom principu autoritarnih organizacija. Organizacija u kojim je lider sve, svi ostali su samo u njegovoj službi.

To je jedno vrijeme išlo. Ljudima je, kako stvari stoje, dosta takve logike i nisu je spremni dalje slijediti. Posljedica je da tu partiju masovno počinju napuštati istaknuti partijski kadrovi u ZDK, vidjeli smo i u Livanjskom kantonu. Posljedica je da je Dragan Čović morao ovih dana iz HDZ-a izbaciti jednu od svojih najvjernijih sljedbenica, gospođu Krešić, a takvih stvari će biti sve više u budućnosti - smatra akademik Slavo Kukić.

Objavljeno: 04 okt 2023 | ljudski-ba