Razbijena međunarodna mreža kradljivaca luksuznih automobila

Operacija "Matador": Kako je razbijena gigantska mreža krađe luksuznih automobila širom EU

• U operaciji kodnog naziva "Matador", organi za provođenje zakona iz Francuske, Njemačke, Latvija, Poljske, Španije i Ukrajine uhapsili su 13 osoba odgovornih za krađu luksuznih automobila velikih razmijera širom Evrope

31 maj 2024 klix-ba S. Š.

Kako se navodi u saopćenju Europola, istrage koje su i dalje u toku do sada su otkrile da se kriminalna grupa sastoji od preko 50 osoba iz raznih zemalja i odgovorna je za otuđenje najmanje 36 luksuznih vozila.

U toku dana akcije, 21. maja, nadležni organi su izvršili preko 70 pretresa koji su doveli do oduzimanja šest vozila, falsifikovane dokumentacije i registarskih tablica, kao i 132.165 eura u gotovini. Samo u Ukrajini, policajci su izvršili više od 50 pretresa u prostorijama osoba umiješanih u kriminalne radnje, uključujući i one koje su vrbovale i pomagale u logistici.

Međunarodna operacija počela je kao španska istraga, pokrenuta kada su kompanije za iznajmljivanje automobila u oblasti Malage prijavile nestale luksuzne automobile.

Istražitelji su ubrzo otkrili kriminalnu mrežu koja je koristila vozačke dozvole ili pasoše osoba koje su radile u agencijama za iznajmljivanje prestižnih automobila (rent a car).

Europol je formirao operativnu radnu grupu sa Francuskom, Španijom, Poljskom i Ukrajinom kako bi spriječio ove kriminalne aktivnosti. Na pravosudnoj strani operacije, Eurojust je pokrenuo zajednički istražni tim sa istim zemljama, saopćeno je.

Korporativni kriminalni poduhvat

Tokom godinu i po dana uključene vlasti su napravile obavještajnu sliku o operacijama kriminalne mreže širom Evrope. Organizacija, uglavnom sa sjedištem u Ukrajini, unajmila je građane Ukrajine da putuju u EU kako bi iznajmili luksuzne automobile koristeći njihove stvarne identitete. U drugim slučajevima korišteni su falsifikovani lični dokumenti. S obzirom da su kriminalci dogovarali letove, hotelske sobe i drugu logistiku, svaka osoba bi iznajmila jedan do dva automobila, uglavnom u Španiji ili Francuskoj.

Kada bi bili iznajmljeni, automobili su predati kontakt osobama koje su organizovale odvoz vozila, kopnom ili morem, u razne zemlje, uključujući Latviju, Njemačku i Poljsku. Na ovim lokacijama, posebna grana organizacije, koju čine specijalizovani automehaničari, pripremala je automobile za izvoz. To je uključivalo onesposobljavanje GPS predajnika ugrađenih u vozila i krivotvorenje i zamjenu registarskih tablica i drugih numeriranih dijelova vozila.

U nekim slučajevima, automobili su potpuno rastavljeni za prodaju na tržištu rezervnih dijelova.

Nakon promjene matičnih brojeva, pripadnici druge podružnice su preko korumpiranih službenika legalizovali automobile i registrovali ih pod ličnim dokumentima. To bi im omogućilo da prodaju vozila unutar EU i u inostranstvu, u zemlje čak do Ujedinjenih Arapskih Emirata ili destinacija u Aziji. Cijeli proces je finansirala druga grana organizacije, uglavnom sa sjedištem u Španiji.

Cilj visoke vrijednosti uspješno je uklonjen

S obzirom na obim istrage oko operacije "Matador", kao i naprednu kriminalističku ekspertizu njenih članova, Europol je glavnog vođu klasifikovao kao metu visoke vrijednosti (HVT). Bio je u kontaktu sa drugim organizacijama specijalizovanim za krađu vozila, koje bi mogle biti uklonjene u narednim sedmicama, saopćio je Europol.

Na dan akcije uhapšeni su jedan Jermen, jedan Litvanac, dva Francuza, šest Rusa i tri ukrajinska državljana, uključujući i HVT.

Uoči dana akcije održano je devet osobnih i online operativnih sastanaka između nadležnih organa i agencija. Europol je kreirao obavještajne pakete za analizu kriminala i podijelio ih s nacionalnim istražnim jedinicama.

Dana 21. maja 2024. uspostavljen je operativni centar u Malagi, u Španiji, za koordinaciju akcionog dana na nivou policije, povezujući se sa centrom za koordinaciju pravosuđa koji je uspostavljen u Eurojustu.

Objavljeno: 31 maj 2024 | klix-ba | S. Š.