Salko Beba

Izetbegovićev pratilac KOS-ovac Salko Beba

Biografija - Ko je opskurni srednjobosanski bezbjednjak Salko Beba

Salko Beba alfa i omega u ministarstvu Salke Bukvarevića

Drži li Salko Beba, bivši KOS-ovac, Bakira Izetbegovića u "šahu", i čime

Objavljeno: 12. avg 2016

Salko Beba je nevjerovatno vitalna, neuništiva, samoodrživa kreatura. Pamtim ga kao ratobornog provincijskog studenta općenarodne odbrane na sarajevskom Fakultetu političkih nauka, nakaradnog - odakle ga god pogledate. Klasični, besprizorni agitpropovski skojevski masovik.

Odbrambeni fakultet upisao je i završio u istom džemperu - trapavo ispletenom u bojama zastave tadašnje zajedničke nam države - bivše Jugoslavije. Na pozadini džempera je neka gruba ruka, u maniri hlebinskih naivaca, izvezla profil "voljenog Maršala Tita" - koji je tih mjeseci živio posljednje dane na Brdu kod Kranja.

Sredinom osamdesetih, nakon dugo godina, Salku Bebu sam vidio u hotelu Grand u Prištini, kratko smo razgovarali budući da je imao neodložne poslove - slijedio je odlučni, svojeručni, obračun sa albanskom iredentom.

Bio je obučen u relativno pristojno sivo-maslinasto odijelo, koje je imalo samo jednu falinku: iz aviona se vidjelo da je pribavljeno sa dječijeg odjela konfekcije koja je opsluživala jugoslovenske tajne službe (22. decembar).

Kleli su mi se ljudi kako je srednjobosanski bezbjednjak Salko Beba viđen na Gazimestanu u junu 1989. godine; stajao je tik uz Sentu Milenkovića, oficijelnog tjelohranitelja Slobodana Miloševića - dok je Sloba vatreno najavljivao da "ni oružane bitke nisu isključene, ako su u interesu očuvanja Jugoslavije".

Slobodan Milošević na Gazimestanu
Slobodan Milošević na Gazimestanu

Pa sam u proljeće 1993. u Travniku istog toga Salka Bebu našao u štabu Sedamnaeste krajiške brigade Armije BiH. Nisam do kraja razumio na kojoj je tačno dužnosti bio, ali, opet se radilo o nečem jako, jako povjerljivom: sigurnosno-obavještajni poslovi i razmjena zarobljenika - koliko sam uspio shvatiti.

Potkraj rata se prišlepao Ejupu Ganiću. Kako, pod kojim okolnostima, na čiji nagovor, za čije babe zdravlje - niko ne zna; uglavnom, dok se Ganić oporavljao u hotelu Reumal u Fojnici, Beba se požrtvovano starao da čitav jedan blok tog medicinsko-ugostiteljskog kompleksa mjesecima bude pod najstrožom sigurnosnom pažnjom.

Potom se, nadalje, ne baš kratko vrijeme nije odmicao od Ganića (i obrnuto), bavio se delikatnim i krajnje unosnim pitanjima povratka u Federaciji BiH, osmišljavao nekakve snishodljive, podaničke peticije po središnjoj Bosni sa ciljem podrške, odbrane i zaštite doktora Ganića, šetkao po Vladi Federacije od jednog do drugog ministarstva (izbjeglice - borci - izbjeglice).

Zukan Helez
Zukan Helez

I, evo ga na kraju: dočekuje na Sarajevskom aerodromu zlatne olimpijske odbojkaše, trajne invalide. On im se obraća u ime Vlade Federacije - odnosno Ministarstva za boračka pitanja, jerbo je njegov šef, bugojanski napola-šehid, ministar Zukan Helez, negdje zaglavio na važnom partijskom zadatku, samo se ne zna u kojoj tačno birtiji.

izvor: sanela.info-9908

 

Suradnik pod kodnim imenom STUDENT

Samozvana Zelena Beretka i travnički "vrtni patuljak"

Dokumentacija koja pokazuje da je Salko Beba bio suradnik SDB - kodnog imena "STUDENT"

Salko Beba
Salko Beba

• Doživotni špijun Salko Beba je Šef kabineta Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata u BiH - rođen je 14. jun 1960. godine u Turbetu pored Travnika. Završio je fakultet FFN u Sarajevu, odsjek za ONO i DSZ. Oženjen je Hrvaticom, pravnicom po imenu Matković Jasna

Drug Salko Asima Beba bio je operativac DB Travnik pod kodnim imenom STUDENT - sve do 1992. godine (najprije UDB pa kasnije KOS). Njegov posao bio je ucijenjivanje i vrbovanje vjerskih vođa sva tri naroda u BiH. Prve kontakte sa STUDENTOM ostvario je operativni radnik Enes Adžemović, početkom 1982. goodine - povodom organizovanja Susreta studenata FFN u Zagrebu

Početkom rata u BiH malko je promijenio stranu - postao je najbliži suradnik stranog ratnika - mudžahedina - Abduladhim Maktoufa - osuđenog za ratne zločine nad Hrvatima u Središnjoj Bosni. Bio je zadužen za koordinaciju zapovijedanja između ABiH i mudžahedina koji su boravili na prostorima Središnje Bosne.

vrtni patuljak
vrtni patuljak

Na suđenju Maktoufu Salko Beba je bio svjedok obrane. U Haagu, u jednom od svjedočenja, označen kao "Komandant logora za Hrvate i Srbe u bivšoj kasarni JNA Petar Mećava" u Travniku.

Salko Beba je sudjelovao u dislociranjima masovnih grobnica ubijenih Hrvata, što je konstatirano i u Izvješću komisije za razmjenu zatočenih pripadnika ABiH i HVO.

Osumnjičen je za krađu 14.000.000 KM u tadašnjem Ministarstvu za izbjegle i raseljene i uskoro se očekuje podizanje optužnice u tom predmetu.

Bakir i Salko Beba
Bakir i Salko Beba

Salko Beba je bio, kao odani provjereni kadar DB, u pratnji Slobodanu Miloševiću na Gazimestanu. Pratio je Miloševića - a sada prati, i ponosno korača, uz Bakira Izetbegovića!?

Drži li Salko Beba, bivši KOS-ovac, Bakira Izetbegovića u "šahu", i čime?

izvor: sanela.info-9890