Fidel Castro

Fidel Castro obični krijumčar kokaina

NEKAD MU SE DIVIO, SADA OTKRIVA SVE TAJNE

Ma kakav revolucionar, El Comandante je obični krijumčar kokaina!

• VELIKA ISPOVIJEST BIVŠEG TJELOHRANITELJA FIDELA CASTRA

• 04 maj 2015 jutarnji-hr

Juan Reinaldo Sanchez radio je 17 godina kao tjelohranitelj Fidela Castra. Obožavao je kubanskog diktatora, smatrao ga je "božanstvom" i bio je zaslijepljen likom i djelom 'El Comandantea. Živio je život iz snova sve do trenutka kada je shvatio da je cijeli Castrov život jedna velika laž i da prvi čovjek Kube uopće nije revolucionar nego obični - krijumčar kokaina!

Sanchez je 1994. godina pokušao otići u mirovinu, ali umjesto na nekoj plaži, završio je u zatvoru. Čak 10 puta pokušao je pobjeći iz Kube i konačno je uspio u svom naumu 2008. Brodićem je stigao do Meksika nakon čega se "prošvercao" u Teksas. Sada je u javnost izašao s knjigom "Dvostruki život Fidela Castra" u kojoj objašnjava kako je izgubio vjeru u kubanskog predsjednika i općenito u revoluciju...

Jednog dana u prosincu 1988. moj se život zauvijek promijenio. Trebao je to biti obični dan u uredu. Fidel mi je rekao da se pripremim za dolazak generala Joséa Abrantesa, Castrovog ministra od najvećeg povjerenja. On je gotovo svakodnevno dolazio u Fidelovu rezidenciju, bili su vrlo bliski... Uobičajeno su sjeli u ured, počeli pričati, a ja sam, kao i uvijek, razgovor snimao. U jednom trenutku Fidel je izašao iz ureda i naredio mi: "Daniel, ugasi snimanje". Ja sam ga poslušao, a oni su počeli s maratonskim razgovorom. Trajalo je satima, umirao sam od dosade. I onda, iz puke znatiženje, uključio sam mikrofon, uzeo slušalice, te počeo slušati o čemu pričaju - priča svoju priču Sanchez kojem se u narednih nekoliko minuta "spustila roleta". Mit o Catru kao "velikom revolucionaru" u njegovoj glavi se srušio poput kule od karata.

Čuo sam kako pričaju o krijumčaru kokaina koji živi u SAD-u i surađuje s našom Vladom!? Zamislite taj biznis: velika operacija krijumčarenja droge pod pokroviteljstvom predsjednika države! Nevjerojatno, bio sam u šoku. General Abrantes je pitao Castra može li krijumčar provesti tjedan dana odmora na Kubi zajedno sa svojim roditeljima. Za troškove krijumčarenja i odmora, diler je bio spreman platiti čak 75.000 dolara... Fidelu su sline počele curiti kada je čuo cifru.

Međutim, diktator se zabrinuo zbog roditelja mladog dilera. Hoće li se izbrbljati u Americi i nekome reći da su proveli tjedan dana na Kubi?

Ministar je, naravno, imao rješenje i za taj problem. Predložio je da roditeljima kažu da im je sin kubanski špijun u SAD-u i da to ne smiju nikome odati. U suprotnom, njegov život bi mogao doći u opasnost. Castro je bio oduševljen s tim prijedlogom i odmah ga je prihvatio...

Dok su Castro i Abrantes zadovoljno trljali ruke, Sanchez je bio u agoniji. Shvatio je da je čovjek za kojeg je bio spreman primiti metak i kojeg je smatrao ocem, zapravo običan diler drogom.

Ilegalnim operacijama rukovodio je poput pravog kuma.

U međuvremenu je ekonomska pomoć iz Moskve presušila, a Castro je počeo razmijenjivati robu za jake valute iz nekih drugih zemalja, najviše Panamom. Osnovao je odjel koji je bio poznat pod nazivom "Sektor za kokain i marihuanu".

SAD je počeo sumnjati da Kubanci intezivno sudjeluju u krijumčarenju droge, a Castrov odgovor bila je istraga nakon koje je su uhićeni Abrantes i ugledni general Arnaldo Ochoa. Abrantes je dobio 25 godine zatvore zbog "zlouporabe položaja i ovlasti", a Ochoa je osuđen na smrt.

Cijelo suđenje je bilo režirano od strane Fidela....

Abrantes je umro u zatvoru pod sumnjivim okolnostima, dok je Ochoa bio streljan. Štoviše, Castro je naredio da ja i još neki njegovi podanici moramo gledati tu egzekuciju... Bio mi je to najgori trenutak života! - priča Sanchez

Fidelov brat Raul bio je veliki prijatelj s Abrantesom i u jednom trenutku prestrašio se da bi i on mogao biti sljedeći na listi za odstrel. Odao se alkoholu, a kad je stvar otišla predaleko, okrutni diktator ga je pokušao smiriti...

Bojiš se da ćeš završiti kao Abrantes? Vjeruj mi da nećeš. Ti si moj brat, on nije bio...

Sanchez je potpuno poludio zbog dvostrukog života njegova šefa i 1994. je predložio Fidelu da je vrijeme za mirovinu. Castro je na tu ideju potpuno poludio.

Bacio me u zatvor. Mučili su me godinama, izgubio sam preko 30 kilograma...

Ipak, nakon 14 godina uspio je pobjeći iz ćelije i pobjeći brodom do Meksika. Sada mu je životna misija objasniti cijelom svijetu "tko je zapravo Fidel Castro?".

Objavljeno: 04 maj 2015 jutarnji-hr


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *