Stanko Sopta

General Stanko Baja Sopta pulen udbaša Tute

FELJTON - TAMNA STRANA HDZ-a (60)

Kako je general zbora Stanko Sopta zarađivao prodajom ukradenih kazetofona...

Sitni lopov i kokošar - General Stanko Sopta Baja

• Opskrba Armije BiH od strane logističkog centra HVO Grude pod zapovjedništvom pukovnika HVO-a, Ante Jelavića za vrijeme ratnih sukoba HVO-Armija BiH bila je sasvim normalna

Objavljeno: 21. avg 2018

Psi rata iz logističkog centra HVO Grude i Armije BiH svakodnevno su bili u kontaktu. Dok su bojovnici HVO-Armije BiH bili i ginuli. Treći Korpus Armije BiH narudžbe je slao preko bivših oficira JNA, a kolege iz JNA su profesionalno radile svoj posao. Dragan Čović u to vrijeme bio je voditelj namjenske industrije HVO-a u Soko Mostar.

Konvoji koji su odvozili robu za Armiju BiH imali su nesmetan prolaz. Roba iz proizvodnih hala Sokola, Dragana Čovića minobacači i granate za Armiju BiH odlazile su preko avijatičarskog mosta u Rodoču. Nije slučajno da je i II. gardijska brigada HVO zauzela mjesto u mostarskom Sokolu.

Zapovjednik brigade General zbora Stanko Sopta imao je jako dobru suradnju s pukovnikom Antom Jelavićem. Zanimljiv je dopis Slobodana Praljka, ministru unutarnjih poslova RH, Ivanu Jarnjaku kojim traži brisanje kaznenih djela Stanka Sopte iz računala MUP-a. U dopisu stoji:

Poštovani gospodine ministre, gospodin Stanko Sopta bavio se prodajom kožnih jakni, može se nazvati sitnim švercom. Robu u vrijednosti cca. 800,00 DEM dao je nekim momcima, točnije lopovima. Nisu mu vratili niti novce niti robu, pa ih je stisnuo. U zamjenu za jakne (novac) dali su mu ukradenu tehničku robu koju je on prodao. Znao je da je roba ukradena. Uhvatili su onog kojemu je dao da robu proda, a i njega (Stanka Soptu). Osuđen je. U Domovinskom ratu je od početka (Lučko), a potom u HVO-u... Nedostaje mu četiri ispita do diplome na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu. Sada je na Zapovjedno stožernoj školi. Molim da mu se iz računara izbriše opis krivičnog djela. Moje mišljenje podupire i ministar obrane gospodin Gojko Šušak. - Prof. Slobodan Praljak dipl.ing.

Drugi dopis Slobodan Praljak piše ministru Gojku Šušku u kojem navodi:

Iz priloženog pisma saznat ćete u kojem kontekstu sam upotrijebio Vaše ime. Iskreno prof. Slobodan Praljak dipl.ing.

Iz navedenog se vidi da se Slobodan Praljak zauzeo kod Ivana Jarnjaka, ministra MUP-a RH, za dobivanje čina Stanka Sopte koji nije mogao dobiti čin zato što se nalazio u kaznenoj evidenciji.

Slobodan Praljak urgira za Soptu
Slobodan Praljak urgira za Soptu

Pozivajući se na ministra Gojka Šuška, koji nije znao za aktivnosti Praljka dok nije dobio službeno pismo. I tako je hrvatski narod dobio viteza Generala Zbora HVO, Hrvatske Vojske, Stanka Soptu Baju koji je u ratnim vremenima dobivao plaću, završio Zapovjedno stožernu školu, Fakultet za fizičku kulturu, brisan iz kaznene evidencije MUP-a radi kokošarenja - sitnih krađa.

Stanko Sopta - Milijan Brkić Vaso
Stanko Sopta - Milijan Brkić Vaso

Zanimljiv detalj je da je kao sitni delikvent po operativnoj evidenciji MUP-a, koji je osuđen, dobiva posao u Rakitju - MUP, uz plaću koja je tada prelazila 1.200 DEM.

Suradnja Ante Jelavića, Stanka Sopte i Dragana Čovića došla je do izražaja prilikom planiranja puča protiv dr. Franje Tuđmana i njegove politike prema BiH. Peti Sabor HDZ-a bio je primjer neprikosnovene suradnje školarca Stanka Sopte, poručnika JNA Ante Jelavića i direktora proizvodnje Vazduhoplovne industije SOKO Mostar d.d. Dragana Čovića.

Poznavatelji političkih prilika i danas tvrde da je njihova suradnja besprijekorna. Progon politički nepodobnih časnika HVO, s serviranim Optužnicama za počinjeni ratni zločin u BiH, svakako trebaju zahvaliti linkovima Vazduhoplovne industrije Soko Mostar - JNA KOS-a, članovima Glavnog štaba Armije BiH, koji imaju pedigre iz KOS-a, kao i pojedinim utjecajnim oficirima KOS JNA koji su involvirani u HVO.

Časnici HVO: Zlatan Mijo Jelić, Milenko Lasić, Ivica Ančić, Ivica Tomić samo su jedni od časnih osoba, Dragovoljaca Domovinskog rata, koji se nikada nisu slagali s oficirima JNA, djelatnicima Soko VI Mostar, to bi bio i razlog njihovog sklanjanja u matičnu državu Republiku Hrvatsku, koje su se oficiri JNA uz asistenciju delikvenata (kojima su se brisala kaznena djela iz operativne evidencije MUP-a kako bi postali časnici HVO), u korist Mostarskih Sokolovaca odrekli na Petom saboru HDZ BiH.

Otklon od Tuđmana i Tuđmanove politike, Sokolovcima je osigurao materijalnu dobit, kontinuiranu trgovinu niz godina, koja je završila kaznenim progonima u BiH, ne za 800 DEM, već za puno veće iznose.

Mladen Naletilić Tuta je osobno molio Gojka Šuška za unapređenje Stanka Sopte - zato jer ima završen časnički kurs:

Stanko Sopta - od kursa do generala
Stanko Sopta - od kursa do generala

Ubrzane tečajeve koje su završili za vrijeme rata, očito im nisu pomogli u realnoj simulaciji - planiranju njihove životne perspektive. Kadrovi Vojne akademije Beograd i danas s njima manipuliraju - a jedan od razloga neograničenog manipuliranja može biti beogradska evidencija.

Hrvatski narod ni danas ne prepoznaje utjecaj Beograda nad Draganom Čovićem i njegovim Sokolovcima. Spinovi s Grobljem mira, žrtvama rata, samo je jedna od profesionalnih manipulacija Beograda.

Jučer su trgovali oružjem s neprijateljem, uništili i raselili svoj narod, danas polažu cvijeće i pale svijeće uz nazočnost biskupa mira.

Oni i danas trguju.

NASTAVLJA SE...

izvor: progledajmo.com-2018

 

General Stanko Sopta želi osnovati vojsku Hrvatske samouprave

Stanko Sopta
Stanko Sopta

• Pouzdani izvori tvrde kako se u BiH okupljaju visoki časnici HVO-a radi izdvajanja iz Vojske Federacije

Objavljeno: 13. mar 2001 | Sanja Modrić

General Stanko Sopta Baja okuplja visoke časnike HVO-a radi dogovora o izdvajanju iz zajedničke Vojske Federacije BiH i formiranja posebne vojske Hrvatske samouprave u Bosni i Hercegovini, tvrde upućeni izvori Jutarnjeg lista.

General Sopta formalno je bio savjetnik Ante Jelavića za nacionalnu sigurnost do Jelavićeve smjene iz Predsjedništva BiH, ali vjeruje se da je najutjecajniji vođa tvrdolinijaša koji po svaku cijenu žele obnoviti nekadašnju Herceg Bosnu. Sopta je i glavni igrač Ivića Pašalića u susjednoj državi i, kako se tvrdi, upravo preko Sopte Pašalić pokušava povratiti nekadašnji utjecaj u Hercegovini. Mladi general bivši je pripadnik Kažnjeničke bojne Mladena Naletilića Tute i diplomant Ratne škole u Zagrebu.

Jelavićev savjetnik postao je nakon što mu je SFOR zabranio vojnu djelatnost. Hrvatski narodni sabor prije tjedan dana u Mostaru je odlučio osnovati samoupravu na većinskim hrvatskim područjima u Bosni i Hercegovini, no još nije jasno koliko daleko HDZ misli ići i hoće li doista osnovati posebnu, hrvatsku vojsku i policiju. Nema sumnje da bi to bio otvoreni poziv u novi rat, što se ne može protumačiti drukčije nego kao samoubilački potez u trenutku kad u Bosni i Hercegovini svu moć u rukama imaju predstavnici međunarodne zajednice potpomognuti savezničkim snagama SFOR-a. Izvori Jutarnjeg lista tvrde da takve inicijative nemaju nikakvu budućnost, posebno stoga što je, kako tvrde, već sada izvjesno da neće naići na dobar odjek izvan Hercegovine, jer su časnici u Posavini i srednjoj Bosni neskloni takvim radikalnim rješenjima.

Ako samo dio HVO-a prihvati poziv generala Sopte, bit će bjelodano da Hrvatska samouprava nije proglašena radi zaštite interesa Hrvata u Bosni i Hercegovini, kako tvrdi Jelavić, nego radi zaštite privilegija vrhuške u Hercegovini, kako tvrde međunarodni predstavnici.

izvor: hsp1861.hr-1861-010313