Milorad Dodik - Dragan Čović

Dragan Čović i SOKO-lovci otuđivali dionice EroNeta

Dragan Čović, Marinko Gilja, Matan Žarić i Vladimir Šoljić otuđivali dionice EroNeta

• Čović je u aprilu 2010. godine novinarima otkrio kako je dobio poverljive informacije da je u tom periodu SIPA imala razrađen plan za njegovo hapšenje

Objavljeno: 01. feb 2010 | Sanja Bjelica

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona podiglo je, nakon sedam godina istrage, optužnicu protiv lidera bosanskih Hrvata Dragana Čovića i još nekoliko osoba koji se terete da su na nezakonit način prebacili dionice telekom operatera "Eronet" u vlasništvo tri privatne kompanije.

Podizanje optužnice potvrdio je glavni kantonalni tužilac u Mostaru Nijaz Mehmedbašić koji u narednih nekoliko dana očekuje potvrđivanje optužnice čime bi mogao početi sudski proces.

Čović je za vreme prebacivanja dionica "Eroneta" 1999. godine bio predsednik Uprave Hrvatskog Telekoma iz Mostara, inače jednog od tri telekom operatera u BiH, u čijem je sastavu bio "Eronet". Pored njega optužnica tereti i Marinka Gilju, tadašnjeg direktora, Matana Žarića, bivšeg člana Uprave, i Vladimira Šoljića, bivšeg predsednika Federacije.

Presudom Kantonalnog suda u Mostaru iz 2004. prenos spornih dionica sa "Eroneta" na tri privatne kompanije označen je nelegalnim i naložen povratak "Eroneta" stvarnom vlasniku HT-u Mostar. Inače, Federacija BiH ima 50,1 odsto vlasništva ovog preduzeća, a ostatak vlasništva su THT Zagreb, Hrvatske pošte Zagreb i mali dioničari.

Dragan Čović, koji je predsednik Hrvatske demokratske zajednice, najjače hrvatske stranke u BiH, rekorder je po broju optužnica među bosanskim političarima. Protiv Čovića se trenutno na Kantonalnom sudu u Sarajevu vodi proces za dodelu stanova vladinim zvaničnicima u vreme dok je bio potpredsednik Vlade Federacije BiH i ministar finansija tog entiteta.

Edhem Bičakčić
Edhem Bičakčić

On i tadašnji premijer Edhem Bičakčić u aprilu prošle godine optuženi su da su mimo propisane procedure i bez znanja vlade odobrili izdvajanje 7,8 miliona konvertibilnih maraka budžetskih sredstava za kupovinu ili renoviranje 64 kuće ili stana za zaposlene u organima vlasti FBiH. Istragom je utvrđeno da su stanovi dodeljivani bez prethodno utvrđenih kriterijuma.

No, tu nije kraj. Na Kantonalnom sudu u Sarajevu protiv Čovića se vodi istraga u slučaju "Lijanovići". U ovom slučaju Čović je optužen da je u vreme dok je bio ministar finansija Federacije BiH protivzakonito oslobodio plaćanja carine kompaniju "Lijanovići" iz Širokog Brijega za što je dobio novčanu naknadu. Za ovo mu se već sudilo na Sudu BiH, gde je prvostepenom presudom osuđen na pet godina zatvora, ali nije otišao u zatvor jer se Sud BiH u drugostepenoj presudi proglasio nenadležnim i slučaj prebacio na niži nivo. Tada je državno tužilaštvo slučaj prebacilo sarajevskom kantonalnom koje sada vodi istragu.

Nakon izricanja presude Čović je bio zadržan u pritvoru zbog sumnji da bi mogao pobeći u susednu Hrvatsku čiji je državljanin, ali je ubrzo pušten na slobodu uz kauciju od oko 250.000 maraka.

Protiv ovog visokog zvaničnika, koji trenutno nije ni na jednoj državnoj funkciji ali kao politički lider vodi politiku BiH, u mostarskom tužilaštvu vodi se još nekoliko istraga. Jedna od njih je i za mostarski "Soko" koji je bio gigant u vazduhoplovnoj industriji u bivšoj Jugoslaviji, gde je Čović nakon rata bio direktor.

Dragan Čović je juče novinarima rekao da ga nova optužnica neće omesti da nastavi da radi svoj posao, jer mu i prethodne dve nisu stvarale poteškoće.

- "Na moju sreću, ili nesreću, ali u ovakvoj državi je moguće da se čovek prilagodi ambijentu nestabilnosti. Meni je žao što je donesena, ali s druge strane uistinu sam ponosan na sve što sam radio u životu, pa i u vreme kada sam 1999. bio predsednik Upravnog odbora HT-a. Učinićemo sve kao stranka da BiH bude uistinu pravna država, a podizanje ove optužnice govori da to BiH sada nije. Zanimljivo je vreme kada se diže, ali ja se radujem što je podignuta", izjavio je Čović ističući da nikad nije prekršio nijedan zakon u Bosni i Hercegovini.

Uklanjanje Čovića, Izetbegovića i Dodika

Čović je u aprilu prošle godine novinarima otkrio kako je dobio poverljive informacije da je u tom periodu trebao biti uhapšen.

- "Moram vam reći da je bilo krajnje ozbiljno i da je reč o nečijoj jako prljavoj igri", rekao je tada Čović. Mediji bliski Čoviću tada su objavili da je u pravosudno-policijskim institucijama BiH, koje su pod uticajem međunarodne zajednice, razrađen plan za Čovićevo hapšenje koje je trebalo biti politička ravnoteža za pravosudno uklanjanje bošnjačkog političara i člana SDA Bakira Izetbegovića te srpskog lidera Milorada Dodika.

izvor: politika.rs-121937