Viktor Anatolyevich Bout

Ko je Viktor Bout, Rus u centru američke "razmjene" zarobljenika

Prema izvještajima, SAD su Rusiji predložile oslobađanje osuđenog trgovca oružjem za Brittney Griner i Paula Whelana

• Viktor Bout, koji je prozvan "trgovcem smrću", trenutno služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD

Vlada Sjedinjenih Američkih Država navodno je ponudila oslobađanje ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta u zamjenu za oslobađanje košarkaške zvijezde Brittney Griner i bivšeg američkog marinca Paula Whelana koje drže ruske vlasti.

Evo šta trebate znati o Boutu, koji je prozvan "trgovcem smrću", a koji trenutno služi 25-godišnju zatvorsku kaznu.

Ko je Viktor Bout?

Vjeruje se da je Bout rođen 1967. godine u Dušanbeu, u Tadžikistanu koji je tada bio pod sovjetskom vlašću. On je bivši sovjetski vojni prevodilac koji je karijeru započeo u aviosaobraćaju početkom devedesetih, nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Prema izvještajima, otac mu je bio automehaničar, majka knjigovođa, a imao je i brata.

- "Bio je avanturističkog duha... presnimavao je zabranjene pop pjesme kako bi zaradio dodatni džeparac i učio esperanto vjerujući da će mu dobro doći kasnije u životu", izvijestio je njemački sedmičnik Der Spiegel 2010. godine.

Pridružio se Komunističkom savezu omladine, a također je pohađao Vojni institut stranih jezika u Moskvi.

Tokom služenja vojske poslali su ga u Mozambik i Angolu da radi kao prevodilac.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Bout je kupio flotu starih vojnih teretnih aviona, prema izvještaju Timea, i pokrenuo posao zračnog prevoza tereta.

O njemu govori knjiga Trgovac smrću (Merchant of Death) koju su napisali istraživački novinari Douglas Farah i Stephen Braun. Vjeruje se da je bio inspiracija za lik kojeg je u filmu Gospodar rata (Lord of war) iz 2005. utjelovio Nicolas Cage.

Od Afrike preko Afganistana do Iraka

Lord of war (2005. Nicolas Cage)

Prema izvještajima, Bout je u određenim razdobljima legalno pružao usluge francuskoj vladi, Ujedinjenim narodima i SAD-u.

Međutim, prema podacima organizacije Amnesty International, također je bio upleten u kršenje ili je dopinio kršenju embarga UN-a na oružje u Angoli, Sierra Leoneu, Liberiji i Demokratskoj Republici Kongo.

Bout je također priznao da je devedesetih bio u Afganistanu, ali je odbacio optužbe da je opskrbljivao talibane.

Dokumenti pokazuju da je njegova kompanija bila jedna od onih koje je američka vlada angažovala za dopremu zaliha u Irak nakon invazije 2003. godine.

"Bout je vodeći trgovac smrti koji je bio glavni kanal za avione i opskrbne rute kojima se oružje prenosi... od istočne Evrope, prvenstveno Bugarske, Moldavije i Ukrajine do Liberije i Angole", rekao je 2003. godine Peter Hain, bivši ministar u britanskom ministarstvu vanjskih poslova.

Šta je dovelo do njegovog hapšenja?

Američke vlasti su od ranih 2000-ih pokušavale kazneno goniti Bouta, iako su s njegovom kompanijom sklopile ugovor za pružanje logističke podrške invaziji na Irak.

Međutim, američke vlasti bile su suzdržane zbog nedostatka zakona po kojem bi ga mogle optužiti.

Godine 2008, agenti Agencije za suzbijanje droga SAD-a su, predstavljajući se kao kupci za kolumbijske pobunjenike FARC-a, uspjeli upoznati Bouta.

Bouta su uhapsile tajlandske vlasti, prije nego je izručen SAD

Ubrzo nakon što su razgovarali s njim o mogućim isporukama oružja, uhapsile su ga tajlandske vlasti prije nego je izručen SAD-u.

Optužen je samo u vezi sa navodnom trgovinom oružjem, no američke vlasti kažu da je od devedesetih upleten u trgovinu oružjem.

Osuđen je 2012. godine na 25 godina zatvora zbog podrške terorizmu.

Uvijek je govorio da je poslove vodio u skladu sa zakonom i da je pružao usluge logistike.

Prilikom izricanja kazne, okružna sutkinja Shira Scheindlin rekla je da je minimalna kazna prikladna jer nema dokaza da bi Bout počinio zločine za koje je osuđen da nije bilo prikrivene operacije.

U intervjuu za CNN 2002. rekao je: "Ne bojim se. Nemam ništa u životu čega bih se trebao bojati. I cijela ova priča mi liči na lov na vještice."

Rusko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je presudu Boutu, rekavši da se radi o "političkoj naredbi". Kremlj je godinama zahtijevao njegovo oslobađanje.

Što znamo o razmjeni zarobljenika?

Potencijalni dogovor o razmjeni zarobljenika posljednji je u nizu napora SAD-a da dogovore oslobađanje Griner i Whelana, za koje SAD tvrdi da ih je Rusija nepravedno zatvorila.

Osvajačica zlatne olimpijske medalje Griner uhapšena je zbog optužbi za posjedovanje ulja kanabisa, dok je bivši marinac Whelan zatvoren pod optužbama za špijunažu.

- "Prije nekoliko sedmica stavili smo na sto značajan prijedlog kako bismo olakšali njihovo oslobađanje", rekao je u srijedu američki državni sekretar Antony Blinken.

Objavljeno: 28. jul 2022 | balkans-aljazeera-net