Kolinda Grabar-Kitarović - Vladimir Putin - Dragan Čović

Čović tražio da ruska vojska dezinficira Mostar

ČOVIĆ POZVAO RUSE Traži pomoć za Mostar, ministar odbrane se proglasio nenadležnim

Nakon odlučne reakcije institucija BiH: Rusi ostali na Rači!

• Ministarstvu inostranih poslova Bosne i Hercegovine notom se obratila Ambasada Ruske Federacije u BiH, a na zahtjev Dragana Čovića, kojom se traži dozvola ulaska na teritoriju BiH za "24 člana medicinskog tima i pet specijalizovanih vojnih BAH vozila za dekontaminaciju i dezinfekciju"

Prema dokumentu koji je ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković uputila ministru odbrane BiH Sifetu Podžiću, ulazak ruskog tima je zahtijevao predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider HDZ-a Dragan Čović kako bi "pružili pomoć Mostaru".

Turkovićeva je zahtjev Ambasade Rusije u BiH proslijedila Podžiću, koji je naveo da Ministarstvo odbrane nije nadležno dati dozvolu za ulazak oružanih snaga druge države na teritoriju BiH, piše N1.

Kako je Podžić naveo, ovom ministarstvu nije poznato da je eventualno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo odluku kojom bi se odobrio ulazak vojno-medicinskih timova Ruske Federacije na teritoriju Bosne i Hercegovine, kao ni o zadacima na kojima bi eventualno bili angažovani.

Takođe, Ministarstvo odbrane i Odružane snage BiH nisu ni na koji način bile uključene u dogovaranje bilo kakvog bilateralnog aranžmana koji bi podrazumijevao boravak i angažovanje pripadnika Oružanih snaga Ruske Fedracije na teritoriji BiH - stoji u odgovoru Podžića.

Objavljeno: 01. maj 2020 | srpskainfo-com

 

Nakon odlučne reakcije institucija BiH: Rusi ostali na Rači!

Dragan Čović - Petar Ivancov
Dragan Čović - Petar Ivancov

• Pripadnici vojske Ruske Federacije koji su danas trebali doći u Mostar kako bi, na molbu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića izvršili "dekontaminaciju" i "dezinfekciju" Univerzitetsko kliničke bolnice Mostar, ostali su na Graničnom prijelazu Rača jer im nije dozvoljen ulazak iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu!

Granična kontrola

Ovakva odluka je rezultat odlučnog stava institucija države Bosne i Hercegovine da pripadnici ruskih oružanih snaga, dakle, strane vojne sile, ne mogu ući na teritoriju naše zemlje bez njihove saglasnosti.

Informaciju da pripadnici ruskih snaga nisu uspjeli ući u BiH objavio je danas Hrvatski medijski servis (HMS) blizak Hrvatskoj demokratskoj zajednici, nazivajući takvu odluku "sramnom". HMS optužuje "bošnjačke ministre" da su "otpočeli igrokaz kako bi se opstruirala ruska humanitarno-medicinska pomoć žiteljima Mostara".

Portal dalje navodi da je Direkcija za kordinaciju policijskih tijela koja je jučer dostavila Graničnoj policiji plan eskorta ruskog humanitarno- medicinskog konvoja, taj plan danas povukla, dok "ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić nije dostavio suglasnost GP BiH sukladno Zakonu o graničnoj kontroli za ulazak ruskog konvoja u BiH".

Podsjetimo, Ministarstvu vanjskih poslova BiH se notom obratila Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu. Navedenom notom se, kako se navodi u dopisu koji potpisuje ministrica vanjskih poslova naše zemlje Bisera Turković, traži "dozvola ulaska na teritoriju BiH 24-članog tima i pet specijaliziranih vojnih ABHO vozila za "dekontaminaciju" i "dezinfekciju", koji bi na osnovu Čovićevog zahtjeva pružili pomoć bolnici u Mostaru.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić odbio dati saglasnost za ulazak pripadnika vojske Ruske Federacije.

"Ovim vas podsjećamo da Ministarstvo nije nadležno dati dozvolu za ulazak oružanih snaga druge države na teritoriju BiH, i nije nam poznato da je eventualno Predsjedništvo BiH donijelo Odluku kojom bi se odobrio ulazak vojno-medicinskih timova Ruske Federacije na teritoriju Bose i Hercegovine, kao ni o zadacima na kojima bi eventualno bili angažovani", navodi se u dopisu koji potpisuje ministar Podžić.

O cijelom slučaju se oglasilo i Ministarstvo sigurnosti sa ministrom Fahrudinom Radončićem na čelu.

"Činjenica da nam je gospođa Turković uputila akt na postupanje i da su oba ministarstva praktično odbila opciju prelaska ruskog vojno-sanitetskog konvoja preko granice BiH, ne govori ni o kakvom izbjegavanju u vršenju naših odgovornosti ili straha od toga, već o našem punom poštivanju institucija BiH, njihovih jasnih zakonskih nadležnosti i odgovornosti", naveli su iz Ministarstva sigurnosti.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković potvrdila je danas za Radiosarajevo.ba da se u cijeli slučaj uključilo Predsjedništvo BiH.

Reakcija OSBiH

Kako saznajemo, i vrh Oružanih snaga BiH je, također, tražio odgovor po kojem aranžmanu dolaze pripadnici ruske vojske (a nedavno su u Banjoj Luci i bili), jer "nemamo bilateralni sporazum, niti su Oružane snage BiH upoznate sa detaljima" ovih aktivnosti.

Inače, jedinicom koja je trebala doći u Mostar komanduje general-major Mihail Černišov, načelnik hemijske, biološke i radijacijske zaštite Zapadnog vojnog okruga čije je sjedište u Sankt Petersburgu.

General Černišov je tokom aprila boravio u Beogradu gdje se susreo sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a sastanku je prisustvovao i bivši ruski ambasador u BiH, a sada ambasador te države u Srbiji - Aleksandar Bocan Harčenko.

Prilikom nedavnog dolaska ruskih snaga u Banju Luku kazano je da dolazi "grupa vojnih stručnjaka-ljekara, sa specijalnom tehnikom", koja će omogućiti dezinfekciju prostora i zgrada što bi trebalo omogućiti sprečavanje širenja zaraze.

Kako su nedavno objavili nezavisni mediji, ne treba zaboraviti da se u ovakvim situacijama obično šalju pripadnici Vojno-obavještajne službe (GRU) i da njihovo prisustvo u RS može biti i subverzivno-obavještajnog karaktera.

Podsjetimo, u intervjuu za ruski dnevni list Rossiyskaya Gazeta, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović je poručio da u Bosni i Hercegovini "nažalost ima vrlo malo ruskog utjecaja".

Objavljeno: 01. maj 2020 | radiosarajevo-ba