Dragan Čović Tzar

Dragan Čović rekorder po broju optužnica

Dragan Čović rekorder po broju optužnica - zasad bez pravomoćne presude

Objavljeno: 31. jan 2013

Unatoč brojnim korupcijskim aferama, u BiH su osuđena tek dva visoka politička zvaničnika. Iako zakonska regulativa postoji, tužitelji nerado priznaju kako još uvijek nisu stvorene političke pretpostavke da se u BiH presuđuje u velikim slučajevima, pišu e-novine. Prenosimo ovaj zanimljiv tekst:

Iako je Kantonalnom tužilaštvu u nekoliko navrata dostavljena dokumentacija kojom se, uz ostalo, potvrđuje i uloga Dragana Čovića u uništavanju firme "Soko", koji je u vrijeme privatizacije bio njen generalni direktor, aktualnom predsjedniku HDZ-a BiH do sada u ovom predmetu nije suđeno:

- Mi znamo da nam se iza leđa smiju. Jer sudovi su korumpirani, tužiteljstva su privatne firme vrhova stranaka na vlasti. I normalno, ti mene u moj kanton, ja tebe u tvoj kanton, kaže Zoran Čorić, sindikalni predstavnik "Sokola" za Radio Slobodna Europa (RSE).

Milorad Dodik - Dragan Čović
Milorad Dodik - Dragan Čović

Za Dragana Čovića može se reći da je rekorder među političarima po broju sudskih procesa iz kojih godinama izlazi s oslobađajućim presudama. Nije bilo dovoljno dokaza ni u predmetu pred Sudom BiH u kojem se Čović, skupa s nekadašnjim federalnim premijerom Edhemom Bičakčićem, teretio za zloporabu ovlasti i nezakonito trošenje proračunskog novca.

U četvrtak je ponovno započeo proces pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u predmetu koji Čovića tereti da je kao ministar financija Federacije BiH 2000. godine pogodovao tvrtki "Lijanovići" oslobodivši ih plaćanja posebnih taksi. S obzirom na ranija upozorenja iz Tužiteljstva da su dva važna dokaza optužbe nestala iz arhiva institucije, vrlo je izvjesno da će Čović ponovno biti oslobođen.

Amor Bukić iz Republičkog tužiteljstva Republike Srpske (RS) slaže se kako je Čović samo još jedan u nizu bh. političara kojima nikada nije pravomoćno presuđeno.

- Brojni su naši "krupni ribe" bile i pred tužiteljstvima i sudovima i RS-a i Federacije i Sudom BiH. Ne može borba protiv te vrste korupcije dok god se ne stvore objektivne okolnosti, da nema političke krize, da ima uređena država. I mi smo tu nemoćni, navodi Bukić.

U javnosti se mnogo govorilo i o građevinskim i drugim poslovima koje su Vlada i druge institucije RS-a sklapale sa firmama Integral grupe. U izvještaju koji je Tužiteljstvu BiH dostavila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA(, za organizirani kriminal, zloporabu položaja, pranje novca i poresku utaju osumnjičeni su tadašnji premijer RS Milorad Dodik, šest ministara Vlade RS-a i šest visokih funkcionara i rukovoditelja javnih institucija, te vlasnici firme Integral. Istraga još uvijek traje.

- Kod nas je nova korupcija, dakle visoka, viša, definirana jer se može materijalizirati kao krivično djelo zloporabe službenog položaja. Suci neće u slučaju ako imaju interes ili utijeaj da netko ne bude osuđen, on ne može biti osuđen. Bez obzira - postoje dokazi i sve, ali oni će reći nije tužitelj dokazao namjeru direktora, ministra..., navodi Amor Bukić.

Od njegovog osnivanja 2003. godine, pred Sudom BiH suđena su 22 političara. Njih 14 je pravosnažno ili nepravosnažno oslobođeno. Ante Jelavić je u Bijegu, dok petero još čeka prvostupanjsku presudu. Dvojica osuđenih su Momčilo Mandić, dužnosnik SDS-a, i Miroslav Rupčić, član HDZ-a BiH, koji je kao ministar obrane zlorabio novac HVO-a za uspostavu Hercegovačke banke. U međuvremenu je pomilovan odlukom člana bh. Predsjedništva Nebojše Radmanovića.

- Nema političke volje da se uđe u konflikt. Većina velikih slučajeva uključuje obično i nekog od političara u BiH, tako da oni jednostavno sami protiv sebe ne mogu - tvrdi Emir Đikić, Transperancy International.

Bh. inačica hrvatskog USKOK-a, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije nema operativnih nadležnosti. Godinu dana nakon osnivanja ima tri zaposlena koji rade bez pravilnika o radu, što najbolje govori o kapacitetima kojima raspolažu.

- Agencija praktično radi na osvješćivanju društva kako se boriti protiv korupcije. Što se tiče borbe protiv korupcije, to rade nadležne policijske agencije - pojašnjava Sead Lisak, ravnatelj Agencije.

Iako se o korupcijskim aferama u BiH mnogo govorilo, bez obzira na presude, do revolucije u glavama bh. birača neće tako skoro doći, slažu se analitičari. Ipak, sindikalni predstavnik Zdravko Čorić drugačijeg je mišljenja:
- Mi se borimo protiv vjetrenjača, ja to znam, ali ono će doći kad-tad. Narod je prije šutio, sad javno govori: Susjed mi je lopov, odakle mu džip, odakle mu ovo, ono? Znači, narod pomalo uzima - jer nema, počeo je gladniti, sve više. I to dolazi. E to je ta stvar - prenosi RSE.

Objavljeno:

 

Demontaža Čovićeve hobotnice

Dragan Čović rekorder po broju kaznenih prijava

LJUBIČANSTVENO - Bakir Izetbegović i Dragan Čović
LJUBIČANSTVENO - Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Objavljeno: 25. nov/stu 2009 | N. Dedić | DnevniListBa

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, državni je rekorder - ako ne po broju optužnica onda je sigurno po broju istraga i kaznenih prijava koje su od 2001. do danas podignute protiv njega.

U posljednje se vrijeme krenulo u demontažu "Čovićeve hobotnice" pokretanjem istraga i podizanjem optužnica u nekim slučajevima. Ali hoće li sve ostati na istragama i optužnicama koje iz raznoraznih razloga budu odbačene ili se sudovi proglase nenadležnima - ostaje da se vidi.

Izostavljen iz svega

Za sada se tužiteljstva baziraju samo na Čovićeve ljude, dok se njega namjerno ili nenamjerno izostavlja. Tako je trenutačno i sa sudskim procesom u slučaju Euroconsulting koji se vodi u Županijskom sudu u Mostaru. Naime, istraga se vodila protiv 11 osoba, a sudi se samo četvero ljudi. Dragan Čović, Filip Andrić, Ivica Galić, Tihana Bevanda, Zdenka Đinkić, Jelka Miličević i Naid Ljubović izostavljeni su iz ovoga procesa, jer bi u suprotnom na optuženičkoj klupi završio i Dragan Čović.

Ova optužnica tretira postupak kupovine objekta u poduzeću Soko od poduzeća Euroconsulting u procesu male privatizacije, dok Tužiteljstvo svjesno i namjerno izostavlja postupak prodaje istog objekta od Euroconsultinga. Valerija Čuljak je otvorila poduzeće Euroconsulting i kupila objekt u izgradnji uz pomoć poduzeća Soko Vita na čijem čelu je Branko Kolobarić.

Kupovina i prodaja

Kolobarić je od Valerije Čuljak zatražio da mu napravi projekt za pravljenje oružja u ovome slučaju višecjevnog bacača raketa, za što joj je uplatio 200.000 maraka. Naknadno je na račun Euroconsultinga Kolobarić uplatio još novca kojim je kupljen objekt u izgradnji. Nakon te kupovine, Valerija Čuljak objekt u izgradnji prodaje Carinskoj upravi Federacije BiH. U to vrijeme ministar financija, a ujedno i šef direktoru Carinske uprave Filipu Andriću, bio je Dragan Čović koji je i naložio kupnju objekta. Tadašnji direktor Carinske ispostave Mostar Ivica Galić s podračuna carinske ispostave koji služi samo za priliv carinskih pristojbi i pražnjenje prema federalnom proračunu plaća dio obveza za kupnju u iznosu od 600.000 maraka.

Dokaz da je tu bilo nezakonitosti jest i činjenica da promjenom vlasti i dolaskom "alijanse" novi ministar i direktor Carinske uprave pokojni Želimir Rebac otkrivaju navedene radnje i obustavljaju daljnje plaćanje te pokreću postupak. Upravo taj dio nije obuhvaćen ovom optužnicom, točnije on se spominje u jednoj rečenici u jednoj od pet točaka optužnice, ali ništa više od toga.

Eronet, Mondo...

Dragan Čović

Protiv Čovića još uvijek nije okončan postupak za zloporabu položaja koju je počinio kao federalni ministar financija u slučaju Lijanović. Sud BiH se u ovom slučaju proglasio nenadležnim i prebacio ga na sarajevsko Županijsko tužiteljstvo. Uz sve to protiv Čovića se vode još istrage za kriminalna djela i to u slučajevima Eronet, Mondo, Soko Pteron i Soko nerezidentni račun Metković.

Što se tiče slučaja Eronet, tj. njegove nelegalne privatizacije, osim Čovića istraga se vodi i protiv Marinka Gilje i Vlade Šoljića. Čović i ostali terete se da su dionice Eroneta iz tadašnjeg HPT prebacili tvrtkama "Croherc", "Alpina Commerce" i "Hercegovina osiguranje". Riječ je o privatnim tvrtkama bliskim HDZ BiH. Bivši Upravni odbor HPT s Čovićem na čelu dionice je prebacio po osnovu sumnjivih prebijanja dugovanja s bivšim Federalnim ministarstvom obrane. Tako su te tri kompanije za oko 6,9 milijuna maraka navodnih dugovanja dobile imovinu Eroneta, vrijednu stotine milijuna.

Što se tiče slučaja Mondo, kaznene prijave protiv Dragana Čovića, Marka Tokića, Valentina Ćorića i Miroslava Prce dostavljene su Županijskom tužiteljstvu u Mostaru. Kaznene su prijave u istom slučaju podnesene i protiv čelnih ljudi Elektroprivrede HZ HB Matana Žarića i Mile Bule, protiv Branka Raića, direktora poduzeća "Mondo", te još nekolicine osoba iz Monda, Mostarske porezne uprave i Hercegovačke banke zbog sumnje da su Elektroprivredu HZ HB Mostar oštetili za 1,7 milijuna maraka.

Revizijom poslovanja Elektroprivrede utvrđeno je, naime, da je to javno poduzeće na račun tvrtke Mondo, koju je osnovao HDZ, uplatilo naznačeni iznos na temelju lažnih faktura, a taj je novac potom služio za financiranje stranačke kampanje 1998., stranačku promidžbu, kupnju nekoliko stanova i automobila, a dio novca, sumnja se, završio je i u privatnim džepovima.

Poduzeće Mondo je zatvoreno nakon obavljena posla 1999. odlukom Upravnog odbora na čelu kojega je bio Dragan Čović, a njegova je imovina prenesena u vlasništvo HDZ.

Računi u Hrvatskoj

Priča za sebe je slučaj Soko nerezidentni računi u Metkoviću. Dragan Čović i njegov kum Miroslav Ćorić, nekadašnji čelnik Sokola i premijer Hercegovačko-neretvanske županije otvarali su račune u Croatia banci u Metkoviću, na koje im je na temelju fiktivnih ugovora uplaćivan novac. Nijedan ugovor nije obavljen u poreznoj upravi. Otvaranje računa, navodno je omogućila Brankica Kolobarić, supruga Branka Kolobarića, koja je u to vrijeme bila direktorica Croatia banke u Metkoviću. Za te usluge, Kolobarićka je naknadno nagrađena funkcijama u Centralnoj banci i Razvojnoj banci FBiH. Mila Gadžić koja je u to vrijeme (1999.) bila direktorica agencije za privatizaciju je sve tolerirala.

Protiv Čovića je nedavno potvrđena optužnica i za aferu stanovi tešku više od tri milijuna maraka. Zajedno s njim našao se i Edhem Bičakčić. Kada je u pitanju ova optužnica bivši premijer Vlade FBiH Edhem Bičakčić i tadašnji ministar financija Dragan Čović, terete se da su od 1999. do 2001. zlorabili položaj ili ovlasti tako što su iz sredstava proračuna izdvojili nešto više od 3,5 milijuna maraka za rješavanje stambenih pitanja zaposlenika u izvršnoj, sudskoj i zakonodavnoj vlasti.

Bičakčić i Čović su prekoračenjem svojih službenih ovlasti donijeli odluke koje su obuhvatile rješavanje stambenog pitanja i adaptaciju stanova za 64 političara, kao i vojnih dužnosnika, tako što su postupali suprotno odredbama Zakona o Vladi FBiH i poslovniku o njezinom poslovanju.

Spomenutim zakonom i pravilnikom je određeno da Vlada svoje odluke donosi na sjednicama i to većinom glasova prisutnih članova. Međutim, Bičakčić i Čović su donijeli i potpisali navedene odluke, a da se o njima uopće nije raspravljalo na sjednicama Vlade. Na osnovi tih odluka donesena su sredstva za kupovinu i adaptaciju 64 stana. Na ovaj način su Bičakčić i Čović, kao službene osobe Vlade FBiH, prekoračili granice svoje službene ovlasti, te drugima pribavili imovinsku korist u iznosu od 3,6 milijuna maraka, za koliko su također, oštetili federalni proračun.

izvor: motrista.blogspot.com